nlc.hu
Életmód

Angela Merkel búcsúja

Dühös punk dallal búcsúzik Angela Merkel

Sokan meglepődhettek Angela Merkel választásán.

A német minisztérium előtti udvaron a szokásos katonai búcsúztatást tartják meg a volt kancellárnak, amihez a hagyományok szerint három dalt választhatott ki Angela Merkel. Meglepő módon választásába egy punk dal is bekerült.

A dalokat egy fúvószenekar ad elő a katonai tiszteletadás alatt. Az első választás a Großer Gott, wir loben Dich (Nagy Isten, dicsőítünk téged) című népszerű keresztény himnuszra esett, a második már egy pimaszabb, a tinédzserek ambícióiról és a fiatalkori arroganciáról szóló dal, Hildegard Knef Für mich soll’s rote Rosen regnen (Rám vörös rózsáknak kéne záporozniuk) című nóta lett – írja a 24.hu. Az igazi meglepetést azonban a harmadik választás okozta: Nina Hagen Du hast den Farbfilm vergessen (Elfelejtetted a színes filmet) című dala.

Angela Merkel

Fotó: JOHN MACDOUGALL / AFP POOL / dpa Picture-Alliance via AFP

Ezt először 1974-ben vettek fel hagyományos schlager stílusban, sláger lett a keletnémet poplistákon, mielőtt Hagen kivándorolt a vasfüggöny túloldalára, ahol elmerült a londoni punk szubkultúrában, hogy aztán a nyolcvanas évek nyugatnémet punkszínterének kiemelkedő alakja legyen.

A dal egy dühös panaszkodás, amiért az előadó barátja elfelejti elvinni a keletnémetek kedvelt üdülő helyszínén, a Hiddensee-szigeten töltött nyaralásukra a színes filmet a fényképezőhöz, emiatt csak fekete-fehér képeket tudnak készíteni. 

Íme az eredeti verzióban:

A rajongók akkoriban ezt úgy értelmezték, mint az NDK és szürke hétköznapjai burkolt kritikáját, ahol a színes filmek ritkaságszámba mentek. Egyes kommentátorok azt találgatták, hogy a leköszönő kancellár talán modernebb értelmet látott Hagen dalában: a munkájukat rendesen elhanyagoló férfiakkal szembeni csalódottság üvöltése Merkel búcsúüzenetének is szánták férfi kollégái felé – írja a lap.

Még több a leköszönő kancellárról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top