nlc.hu
Életmód

Pénzért bérelhető barátok Moszkvában

Annyira magányosak a moszkvai fiatalok, hogy pénzért bérelnek barátokat

Mit tesz az ember, ha magányos? Moszkvában például egyre többen bérelnek barátokat olyan helyi weboldalakon, mint az Avito, amelyek általában használt ruhák, bútorok vagy albérletek hirdetésére szolgálnak. Kisebb összegért társat lehet kölcsönözni egy beszélgetésre, kísérőnek egy buliba, moziba vagy épp kirándulásra.

Anastasia Dubrovina fotós nyár eleje óta készít portrékat azokról az emberekről, akik ezeken a felületeken hirdetik magukat barátként. A fotós azt kutatja, hogy miért vállal be valaki egy ilyen hirdetést, és persze azt, hogy mitől lesz valakiből „megfelelő” barát. A fotós a pandémia kellős közepén bukkant rá a témára, miután olvasta, hogy Japánban is ismert műfaj a barátbérlés. 

„Néhány éve a kezembe akadt egy cikk, ami a Friends for the Hour nevű japán ügynökségről szólt, ahol bárki felbérelhet egy színészt, aki úgy tesz, mintha rokonod vagy barátod lenne. Kíváncsi voltam, létezik-e ilyesmi Oroszországban. Mint kiderült, nagyon is, az Avitóban bármit megtalálsz, határt csak a képzelet szab” – mondja a fotós a The Calvert Journal cikkében, és hozzáteszi, a világjárvány idején rengeteg moszkvai érezte magányosnak magát, ez alól pedig ő maga sem volt kivétel, ugyanazt az elszigeteltséget élte át miután négy évvel ezelőtt szülővárosából, a fehéroroszországi Minszkből az orosz fővárosba költözött. „Miután Moszkvába költöztem, barátok nélkül maradtam. Még a harmincadik születésnapomat is egyedül kellett ünnepelnem. Felnőttként, amikor már nem jársz iskolába, egyetemre, nem könnyű új barátokat találni. A munkahely sem biztosíték erre.”

A sorozatban szereplő bérelhető barátok többsége akkor már hat-tizennyolc hónapja kereste ezzel a szolgáltatással a kenyerét, a járvány teljes ideje alatt szinte minden napra jutott egy megkeresés, legtöbbször hétvégékre. Sokan vannak, akik a magány elűzése mellett bizalmast keresnek, akikkel megoszthatják problémáikat, akikkel olyan témákat is meg tudnak beszélni, amiket a család, a barátok körében nem mernek, legyen szó vitákról, félreértésekről, pénzügyi problémákról, szexuális irányultságukról, étkezési zavarokról, öngyilkossági gondolatokról vagy bántalmazó kapcsolatokról.

A kliensek zöme nem engedheti meg magának a terápiát, vagy egyszerűen nem hisz benne, hogy egy pszichológus hatékony segítséget tudna nyújtani.

A fotós megértette, sokak számára könnyebb egy idegennek megnyílni, mint a szűk környezetnek, a barátok gyakran túl elfoglaltak, kioktatók és hajlamosak szemrehányást tenni, kiselőadást tartani. Anastasia Dubrovina szerint ez a kultúránkba ívódott, az emberek nem tudják, hogyan támogassák igazán jól a barátaikat vagy családtagjaikat, gyakran sértőek, nem képesek meghallgatni a másikat, moralizálnak. 

Pénzért bérelhető barátok

Forrás: Anastasia Dubrovina/Instagram

Dubrovina azokon a helyeken készítette portréit, ahol a bérelt barátok a kliensekkel találkozni szoktak. „Általában az utcán, egy kávézóban vagy egy lakáson találkoztak, majd miután megjelent a járvány, telefonon tartották tovább kapcsolatot” – magyarázza a fotós, és hozzáteszi, hogy a kommunikáció módja nem is igazán fontos, a lényeg, hogy az emberek beszélgethessenek. Ezeket a találkozásokat egy vonatúthoz hasonlítja, amikor leülünk egy idegen mellé, beszélgetésbe elegyedünk, és legtöbbször soha az életben nem látjuk egymást többé. 

A fotóprojekt nagy hatással volt a fotós gondolkodására, szemléletre, munkájából kifolyólag ő is megannyi idegennel találkozik. „Korábban, amikor először találkoztam valakivel, akit aztán fotóznom kellett, mindig azzal kezdtem a beszélgetést, hogy meséltem neki magamról. Így próbáltam megtörni a jeget, miközben azon voltam, hogy az alanyt ellazítsam. Most csak hallgatom – anélkül, hogy félbeszakítanám, pont, ahogy az Avito-barátoktól tanultam. Hagyom őket beszélni, már nem próbálom betölteni a csendet. Megfigyeltem, hogy így az emberek többet mesélnek, ezzel pedig őszintébbek és nyugodtabbak lesznek. Gyakran tényleg csak arra van szükséged, hogy meghallgass és hogy téged meghallgassanak.”

A fotós portréiért irány az eredeti cikk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top