nlc.hu
Életmód

Nagy-Britanniában is terjed az omikron

A briteknél is terjed az omikron, ezért szigorítottak

Az új variáns okozta súlyos megbetegedésről egyelőre nem tudnak, de már olyanok is elkapták, akik nem jártak külföldön.

Nagy-Britanniában már a helyi közösségeken belül is terjed a koronavírus nemrégiben azonosított omikron variánsa, de nincs hír arról, hogy a fertőzöttek közül bárki is súlyosan megbetegedett volna, mondta hétfőn a brit egészségügyi miniszter.

Sajid Javid a londoni alsóház képviselőinek tartott hétfő esti tájékoztatóján elmondta: Nagy-Britanniában eddig 336 pozitív koronavírus-szűrési leletben mutatták ki az omikron változat jelenlétét. Ez azt jelenti, hogy egy nap alatt kilencvennel nőtt a szűréssel igazolt omikron-fertőzések száma az országban. Ezek a számok elenyésznek a teljes körű fertőződési adatokon belül. Sajid Javid az alsóházban tartott hétfő esti tájékoztatóján közölte mindazonáltal: a Nagy-Britanniában eddig kiszűrt omikron-fertőződéses esetek között vannak olyanok is, amelyek nem kötődnek a nemzetközi utasforgalomhoz, vagyis nagyon valószínű, hogy ez a koronavírus-variáns számos országrészben a helyi közösségeken belül is terjed.

A brit egészségügyi miniszter elmondta azt is, hogy az omikron variánst eddig 52 országban mutatták ki világszerte, de még nincs teljes kép arról, hogy az milyen súlyosságú megbetegedéseket okozhat. Hangsúlyozta ugyanakkor: a minisztériumhoz nem érkezett jelentés arról, hogy az omikron vírusváltozattól Nagy-Britanniában megfertőződöttek közül bárkinél is kórházi kezelést igénylő súlyos betegség alakult volna ki.

A brit kormány azonban időt szeretne nyerni a korábbi változatokhoz képest jelentős mutációkat tartalmazó variáns tanulmányozásához, és ennek jegyében rendelte el, hogy keddtől a külföldről Angliába utazóknak kivétel nélkül koronavírus-tesztet kell végeztetniük indulásuk előtt – mondta hétfő esti parlamenti felszólalásában a brit egészségügyi miniszter. A brit idő szerint hajnali négy órakor, közép-európai idő szerint 5 órakor életbe lépő szabályozás alapján a teszt PCR típusú vagy gyorsteszt (lateral flow test) egyaránt lehet, de az angliai beutazáshoz igazolni kell a szűrés negatív eredményét. A szűrést az indulás időpontja előtt legfeljebb 48 órával lehet elvégezni.

Javid hétfői alsóházi felszólalásában hangsúlyozta: átmeneti intézkedésekről van szó, arra az időre, amíg teljesebb kép ki nem alakul az omikron variánsról. A miniszter hozzátette: a kormány már a jövő héten felülvizsgálja e rendelkezéseket, és tájékoztatja ennek eredményéről a parlamentet.

Boris Johnson omikron variánsról tart sajtóértekezletet

Boris Johnson brit miniszterelnök sajtóértekezletet tart Londonban 2021. november 27-én, miután Nagy-Britanniában is megjelent az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) Dél-Afrikából indult omikron variánsa (Fotó: MTI/AP/Daily Telegraph/Pool/Jeff Gilbert)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top