nlc.hu
Életmód

Ezért hosszabb a férfiak szempillája

Ezért hosszabb a pasid szempillája, mint a tiéd

Ugye benned is felmerült már, hogy vajon miért lehet ez? Nos, itt a magyarázat!

Mi, nők nem keveset teszünk azért, hogy sűrűbbnek, hosszabbnak, látványosabbnak tűnjenek a szempilláink: bőszen spirálozunk, esetleg liftingeltetünk vagy épp műszempillát építtetünk… Eközben a férfiak egy jelentős részének már-már felháborítóan hosszú, sűrű, impozáns pillasora van, anélkül, hogy érdemben bármit is tenne érte.

A szempillákra mindenekelőtt azért van szükségünk, hogy azok megvédjék a szemünket a portól és hasonló szennyeződésektől, illetve a mechanikai sérülésektől. A szempillák hosszának köze van magához a szem méretéhez is, ugyanis azok átlagos hosszúsága megegyezik a szem szélességének egyharmadával.

Sűrű szempillák

Fotó: Getty Images

Erről is a tesztoszteron tehet

Egy 2015-ös tanulmány rámutat, hogy a férfiak szempillája többnyire ugyanazon okból azért hosszabb és dúsabb, mint a nőké, ami miatt a testszőrzetük erősebb: ez pedig a tesztoszteron mennyisége. A tesztoszteron a férfi nemi hormon, mely a férfiak szervezetében értelemszerűen sokkal nagyobb mennyiségben van jelen, mint a nőkében. A férfiak esetében a hormon normál szintje 10–28 nmol/l, míg a nőknél csupán 0,2–2,9 nmol/l (a menopauzaát követően 0,2–1,4 nmol/l). A tesztoszteron számos egyéb mellett a szőrnövekedést is stimulálja, ez tehát az oka, hogy az ő testükön, a szempillákat is beleértve általában sűrűbb és erősebb a szőrzet.

A férfiak pillái mindemellett rendszerint jóval szolidabb igénybevételnek vannak kitéve, hiszen ők jellemzően nem használnak szemsminket, szempillagöndörítőt vagy műszempillát, így a pillasort nem érik káros behatások, melyek megtörhetnék, meggyengíthetnék. Ez is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a szempilláik hosszabbak, egészségesebbek. 

A szempillák a férfiak termékenységére is utalnak: minél sötétebbek és hosszabbak valakinek a szempillái, annál hangsúlyosabbá válik a szemfehérje, illetve a limbális gyűrű, vagyis az írisz körüli fekete gyűrű, mely a férfiak legtermékenyebb éveiben látszik leginkább és voltaképpen a természet azt üzeni vele: a test készen áll a szaporodásra. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top