nlc.hu
Életmód

Szakítás után lehetőségek

Szakítottunk, és szeretném, ha barátok maradnánk

A szakítás amúgy is nehéz, de a jövőn gondolkodni sem könnyebb. Milyen kapcsolatban leszünk azzal az emberrel, akit egykor szerettem, de mára csak az exem?

A szerelmi kapcsolatunk nem indult túl jól, a párom nehezen zárta le az életének zűrösebb időszakát. Ez is gondokat okozott a kapcsolatunkban, de ami végleg a szakításhoz vezetett, az a családja, a volt felesége. Rengeteget veszekedtünk, a volt felesége folyton rángatta, még a villanykörtét is a páromnak kellett kicserélnie. Végül a szakítás mellett döntöttem, már nem bírtam tovább. Amikor beszéltem vele, felajánlottam, hogy maradjunk barátok, és őszintén is gondoltam. Ő ezen felháborodott, mintha megsértődött volna. Nem tudom elképzelni úgy az életemet, hogy mostantól soha többé nem beszélünk egymással, szeretném, ha barátok maradnánk. Erre lehet esélyem? 

– olvasónk, Tamara, akinek természetesen nem ez a neve, küldte az olvasói levelet. A téma a szakítás, és azt azt követő élet elrendezése, ami koronavírus miatt sokakat érinthet. Sereg Tímea párkapcsolati mediátor és szexológus tanácsadó válaszol az olvasói kérdésre, és ha neked is van kérdésed akár a válással kapcsolatban, akár a szakítással kapcsolatban, akár a randizással vagy a szexszel kapcsolatban, várja a leveled a timea.sereg@centralmediacsoport.hu email címre.

A szakítás egy folyamat, ebben a barátság is benne lehet

Szakítani azért iszonyú nehéz, mert az érzelmi kötődést nem lehet egyik percről a másikra elvágni. A kötődés miatt fáj annyira elválni valakitől, éppen ezért érthető, ha a kapcsolat végén felmerül a baráti kapcsolat fenntartására való igény. Külön, mégis együtt valahogy, valami ilyesmit jelent az, ha szakítás után barátok maradunk. A kérdés az, hogy mennyire működtethető, hiszen éppen ez az érzelmi kötelék az, amit a következő párkapcsolatra tovább viszünk, ott kamatoztatjuk tovább a kötődést. Azzal pedig, ha nem hagyunk teret az új partnernek, a kötődés sem tud tovább alakulni, mélyülni, hiszen ott lesz a korábbi partnerünk és a vele zajló érzelmi kötelék. Mindez a barátság ellen szól, mégis, van olyan helyzet, amikor működhet a baráti kapcsolat.

Akkor lehet szó a barátságról szakítás után, ha a szakítás oka olyasvalami, amiben nem sérült a bizalom és a tisztelet. Azaz, hogy történt-e árulás a kapcsolatban, megcsalás, egyéb hazugságok, súlyos átverések, és hogy mennyire volt keserű a vége. Ha a szakítás azért következett be, mert már a kapcsolat vége felé inkább csak baráti volt a viszony, és közös döntéssel véget vetettek a szerelmi szálnak, akkor a barátság a szakítás után jól működhet.

párkapcsolat szakítás barátság

Fotó: Unsplash

Érdemes feltenni magunknak a kérdést, miért is szeretnénk, hogy az exünk benne maradjon az életünkben? Ennek rengeteg oka lehet, a Psychology Today erről szóló cikke szerint az alábbi mondatok lehetnek a válaszok:

  • Vajon azért szeretnék a barátja maradni, mert bűntudatom van?
  • Vagy azért szeretném, ha a barátom maradna, mert nem akarok kudarcot megélni, hogy ez sem sikerült?
  • Vajon azért szeretném, ha barátok lennénk, mert félek az egyedülléttől, és jobb így, mint a semmi?
  • Azért szeretném, ha barátság lenne köztünk, mert várok arra, hogy beleszeressek valaki másba?

Azt is érdemes megkérdezni magunktól teljesen őszintén, hogy mit is várunk a közös barátságtól. Lehetséges, hogy azt, hogy érzelmileg támogasson, vagy azt, hogy esélyt kapjunk az újrakezdésre, vagy hogy őt tartjuk a legjobb barátunknak. Ha a szakítás utáni barátság valamilyen szükségleten alapul, akkor az garantáltan egészségtelen és mérgező helyzeteket teremthet. Ilyen az a hozzáállás, hogy ne hagyj el, ne hagyj egyedül. Azonban ha a baráti kapcsolatra való igény a kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapszik, és a szakítás fő oka az, hogy a két ember megváltozott és eltávolodtak egymástól, akkor lehetséges hosszabb ideig is fenntartani a barátságot.

Ahhoz, hogy jól működjön a váltás, a határokat sajnos ki kell jelölni együtt, hiszen félreérthető lehet egy baráti ölelés, egy kedves esti csetelés a nehéz nap után. A romantikát és a szexuális érintkezéseket mindenképpen fontos kizárni az újfajta kapcsolatból – azaz nincs több közös fürdés, közös netflixezés az ágyban összebújva. Azt is fontos tisztázni, hogy ha eljön az az idő, amikor mindketten ismerkednek másokkal is, randiznak, az ezeken keresztül szerzett tapasztalatokat milyen mértékben osztják meg egymással. Ha pedig olvasónk úgy érzi, hogy a gyomra összeszorul attól is, ha csak arra gondol, hogy a volt párja mással vacsorázik egy étteremben, mással csókolózik, akkor lehetséges, hogy a baráti kapcsolat fenntartása nem neki való.

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu email címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top