nlc.hu
Életmód

Holtszezon irodalmi fesztivál Veszprémben

A Holtszezon rúgja be idén a fesztiválszezont

A Holtszezon Fesztivál háromnapos lesz, 8 helyszínen, 60 programmal.

Udon már a sekélyes tévéműsorokat, a közösségi médiában dúló esztelen kommentháborúkat, és valami értelmes, szórakoztató programra vágysz? Van egy jó hírünk, lesz ilyen az idei fesztiválszezonban, mi több, ezzel kezdődik a 2022-es évad. Február 25-27. között rendezik meg a Holtszezon Fesztivált, amiért érdemes lesz Veszprémbe utaznod – ha nem vagy olyan mázlista, hogy éppen ott élsz. 

holtszezon fesztivál

ebruár 25-27. között rendezik meg a Holtszezon Fesztivált Veszprémben. – Fotó: Máhl Kornél – VEB2023 EKF

A teljes nevén Holtszezon Irodalmi Fesztivál egy vérbeli kortárs irodalmi fesztivál lesz, amit a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa-program keretében tartanak. Három nap alatt nyolc helyszínen közel 60 művészeti produkciót, előadást és koncertet vonultatnak fel a szervezők Veszprém belvárosában, többek között olyan fellépőkkel mint Grecsó Krisztián József Attila-díjas magyar költő, író, Nyáry Krisztián író, a Platon Karataev új-indiefolk zenekar, Ohnody, azaz Hegyi Dóra zenész, Vecsei H. Miklós színész, a „POKET” olvasást népszerűsítő projekt létrehozója, vagy Cserna Szabó András József Attila-díjas magyar író, újságíró.

„Szerettünk volna egy olyan irodalmi fókuszú, de alapvetően összművészeti fesztivált indítani Veszprémben, amely azokat a műfajokat karolja fel, amelyeket bár rengetegen szeretnek, mégis ritkán találkozhatunk velük a kulturális eseményeken. A határterületek és a nézőpontváltások mindig izgalmasak, éppen ezért az eseményeinken az irodalom határműfajaira, valamint a feltörekvő, fiatal előadókra koncentrálunk. – mondta Varga Richárd, a fesztivál szervezője – A Holtszezon friss, izgalmas és inspiráló kulturális eseményekkel, az alkotást és a közös gondolkodást elősegítő programokkal jelentkezik. Hisszük, hogy az olvasás menő. Az írás, a zenélés és bármiféle alkotótevékenység az. Erről szól a Holtszezon.”

Hisszük, hogy az olvasás menő. Az írás, a zenélés és bármiféle alkotótevékenység az. Erről szól a Holtszezon.

 

A Holtszezonon nem csak a műfajok, a művészeti ágak is keverednek egymással. Az írott műfajok közül a krimi, a sci-fi, a képregény- és fanzine-kultúra, az ifjúsági- és gyermekirodalom, valamint a kortárs költészet lesz jelen, de a programkínálatban szerepelnek színházi és bábszínházi előadások, hip-hop és slam poetry események, valamint alternatív zenei, punk és kísérletező posztrock koncertek is.

Fotó: Veszprém-Balaton 2023 Zrt.

Fotó: Máhl Kornél – VEB2023 EKF

„A Kortársak vacsorára program keretein belül Nyáry Krisztiánnal és Cserna Szabó Andrással beszélgetünk, Likó Marci és Géczi János zenés irodalmi műsorral érkezik hozzánk, míg Vecsei H. Miklós Pilinszky-estet tart, de közreműködik több más eseményen is. Természetesen ezek csak szemelvények a programunkból. A mai naptól az összes esemény elérhető a VeszpremBalaton2023.hu oldalon, és persze folyamatosan publikáljuk az eseményeket a fesztivál közösségi felületein is. A Holtszezon programjai ingyenesek, de lesznek olyan események, amelyeket csak regisztrációval lehet majd látogatni.” -mondta a fesztivál szervezője.

A különböző előadások mellett a fesztivál nagy hangsúlyt fektet a közönség bevonására is, éppen ezért számos workshop – képregénykészítés, sci-fi írás, költészeti műhely – várja majd a látogatókat, amelyek időpontjai a Holtszezon weboldalán részletesen megtalálhatók.

Addig is olvass el egy jó könyvet

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top