nlc.hu
Életmód

Angol nyelvű vitaversenyt tartottak diákoknak

„A fiatal generáció jövőjéről ne az idősebb döntsön” – diákoknak tartottak vitaversenyt

A fenti mondat volt az Az EU és a jövőd vitaverseny nyertes csapatának nyitógondolata.

Az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája és az Engame Akadémia a hétvégén a világ legrangosabb középiskolás vitaformátumában megrendezte az eddigi legnagyobb, országos angol nyelvű vitaversenyt.

Az ilyen rendezvények azért is fontosak, mert a közönséget a vitákon keresztül közelebb hozzák az európai ügyekhez

– emelte ki a nyitóbeszédében Lővei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője, aki zárszóként azt kérte a vitázóktól, hogy érezzék magukat nagyon jól az országos vitahétvégén.
Dezsényi Balázs, az Engame Akadémia oktatási vezetője hangsúlyozta:

A vita közösségeket épít; különböző véleményeket és nézőpontokat ismerhetünk meg segítségével. Használjátok a vitát készségeitek fejlesztésére és közösségek ápolására!

A döntőhétvége tételmondatai körbejárták az EU-s ifjúsági részvétel, a nemi esélyegyenlőség, illetve a szakképzés és egyetemi oktatás dilemmáinak témáit is.
A hétvégi döntőn több mint 50 vitázó, bíró, felkészítő és érdeklődő gyűlt össze az Európa Pontban. A 20 versenyző csapat Budapest mellett Érdről, Kecskemétről, Balatonfüredről, Debrecenből, Szegedről, Pápáról és Budaörsről érkezett. A döntőbe az ELTE Radnóti Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, a Debreceni Ady Endre Gimnázium, a Budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium, a Kecskeméti Bolyai János Gimnázium, a budapesti Engame Akadémia és a Milestone Intézet csapatai jutottak.

Diákok jelentkeznek

Fotó: Getty Images

Az Európai Parlament nagykövet iskolája, az Debreceni Ady Endre Gimnázium diákja szerint: „A vita egyik legnagyobb előnye, hogy a felkészülési idő alatt nagyon sokat tanulhat az ember és sok szempontból megvizsgálhat egy adott témát. Ez alatt a verseny alatt rengeteget tanulhattam az Európai Unióról is. Illetve a vitázás nagy értéke, hogy fejleszti a vitakultúrát. Megtanulhatjuk higgadtan és összeszedetten kifejezni, ha nem értünk egyet. Minden szempontból nagyon örülök, hogy részt vehettem a vitaversenyen” – fogalmazott Demeter Zsuzsa vitázó.

A győztes csapat, a „Thishousedoesn’tbelieve” egy Interrail-bérletet nyert, amellyel beutazhatja Európát. A nyertes vitázók Somogyi Nikoletta, Zelenyánszky Lőrinc, Nagy Renáta és Hamaker Sarah, az Engame Akadémia diákjai. Egyik nyitó gondolatuk „A fiatal generáció jövőjéről ne az idősebb döntsön” volt. A legjobb egyéni vitázó Telek Johanna lett a Milestone Gold csapatból.

A bírók értékelése szerint a döntő leginkább azokat a kérdéseket járta körül, hogy mi vezetne egy jobb Európai Unióhoz, amelyikben nagyobb a demokratikus részvétel. A bírói panel úgy találta, nem lett elégségesen bizonyítva, hogy a 16-17 évesek kevésbé racionálisan döntenek, és hogy túlságosan a szülői befolyás alá kerülnének. Ugyanakkor a tételmondatot támogató csapat érvelése alátámasztotta, hogy az indítvány több szavazóhoz, és hosszú távon nagyobb, tájékozottabb demokratikus részvételhez vezet majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top