nlc.hu
Életmód

Depresszió elleni tippek

Téli depresszió ellen: tippek, hogy könnyebben átvészeld az év legfakóbb heteit

Semmihez sincs kedved, állandóan csak otthon gubbasztasz, és a mindennapjaidat leginkább a fásultság uralja? Nem vagy egyedül, segítünk és elmondjuk, hogy miként tudsz egyensúlyban maradni még akkor is, ha nem vagy jó passzban.

Még javában tart a tél, minden szürke, kint csípős az idő, és ha az utóbbi évekre visszaemlékszünk, jó eséllyel mindez még márciusban is ki fog tartani. Ilyenkor többen hajlamosak vagyunk begubózni, és teret engedni a mélabús hangulatnak. Kisebb rituálékkal, önjutalmazásokkal azonban könnyebben átlendülhetsz a mélypontokon, és úrrá lehetsz a téli depresszión.

Ne csokival vigasztalódj!

Biztos te is ismered a mondást: az vagy, amit megeszel. Mindannyian vagyunk néha úgy, hogy jól esik egy zacskó chips, vagy egy tábla csokoládé, esetleg egy szelet sütemény, de ha rendszeresen eszed az ilyesfajta ételeket, azzal sajnos hosszú távon nem fogsz jól járni – sem testileg, sem lelkileg.

A félkész és készételek, a fehér liszt és a cukros ételek, italok mind felerősíthetik a depressziós periódusokat, a szorongást, és persze, az alakunknak sem tesznek jót. Akkor is, ha épp nem vagy a legjobb passzban, igyekezz a feldolgozott, cukros élelmiszereket a minimálisra szorítani, máskülönben egy ördögi körben találhatod magad, ahol azért eszel, mert rossz a kedved, de minél több egészségtelen ételt veszel magadhoz, annál sötétebben láthatod a dolgokat.

Foglalkozz állatokkal!

A kutyák, cicák, de jóformán bármilyen házi kedvenc rengeteget tud dobni az ember hangulatán, sőt, nemrégiben kiderült, hogy még az immunrendszerünk is erősebb lehet, ha van egy házi kedvencünk. Mára már bizonyított, hogy az állatoknak pozitív hatásuk van az emberekre, és a kedélyállapotunk is jobb lehet, amikor megsimogatjuk őket, amikor ott vannak a közelünkben.

Ha nincs háziállatod, akkor az is tökéletes megoldás, ha ellátogatsz egy menhelyre, ahol eleve rengeteg szeretetre éhes kisállat vár. Minden menhelyen van arra lehetőség – egyeztetést követően –, hogy elvidd megsétáltatni a kutyákat, vagy hogy besegíts a mindennapi teendőkbe.

Kutyát sétáltató nő

Sétáltass kutyát, és máris jobb kedved lesz!
(Fotó: Getty Images)

Menj ki a szabadba!

Nem hagyhatjuk ki a mozgást sem a sorból, mert ahhoz, hogy jól érezd magad, a mozgásra is szüksége van a szervezetednek – ami aztán majd a lelkedre is hatással lesz. A mozgás során oxitocin termelődik, azaz az úgynevezett boldogsághormon – és a legjobb az egészben, hogy ebben még hinned sem kell, mert magától működik.

Nem kell egyből a legfárasztóbb edzésforma mellett döntened, egy tempósabb séta is tökéletes lesz kezdésnek. Még akkor is segíteni fog a séta, ha az elején semmi kedved nem lesz belevágni. Az első lépést tedd meg, és a jutalmad a végére egy érezhetően jobb lelkiállapot lesz – hosszú távon pedig egy egészségesebb szervezet.

Főzz finomakat!

Ha eddig sajnáltad az időt a főzésre, vagy ha még nem tudsz főzni, akkor itt az ideje, hogy egy kicsit beleásd magad a konyhaművészet rejtelmeibe. Persze, ez nem azt jelenti, hogy egyből háromemeletes tortákat, egg benedictet és konfitált kacsacombot kellene készítened. Egyszerűen kezdd el felfedezni annak az örömét, hogy friss hozzávalókból mennyire könnyen készíthetsz igazán finom ételt magadnak. A főzés az egyik legkifizetődőbb kreatív tevékenység, hiszen azonnal nemcsak az alkotási folyamat, hanem a végeredmény is kifejezetten élvezetes lehet. 

Főzés a konyhában

A főzés is alkotási folyamat, ráadásul ehető a végeredmény!
(Fotó: Getty Images)

Legyen az egy paradicsomleves, vagy a spanyolok felturbózott tojásrántottája, a frittata, hidd el, sokkal finomabb lesz, mint a rendelt étel, és jobban is fog esni! Fontos, hogy akkor is főzz, ha egyedül élsz: sokan bele sem kezdünk a főzésbe, amikor egyedül vagyunk, mondván, nem éri meg a felhajtást. Szakíts ezzel a nézettel, és irány a konyha, jutalmazd meg magadat a kedvenc ételeddel!

Kerüld a negatív híreket!

Tudjuk, könnyű mondani, hogy ne foglalkozzunk a negatív hírekkel, hiszen a közösségi médiában, a televízióban, a rádióban és tulajdonképen bárhol beleütközhetünk a hangzatos címekbe, amik éppen a legújabb és legborzasztóbb híreket terjesztik. Természetesen, az jó, ha tájékozódsz, de azt a kérdést mindig tedd fel magadnak, hogy az, amit olvasol, valóban hozzátesz a tájékozottságodhoz, vagy például jobban érzed-e magad tőle. Ha a válaszod nemleges, inkább pörgesd át az adott hírt!

Törődj még többet a lelkeddel!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top