nlc.hu
Életmód

Aromax száraz diffúzor teszt

Kicsi, mutatós és praktikus is – Kipróbáltuk az Aromax hordozható száraz diffúzorát

Mi több, még a márka autós diffúzorát is leteszteltük.

A diffúzorok lakberendezési tárgyakká, otthonaink alaptartozékaivá nőtték ki magukat, ami nem is csoda. Az illóolajak nemcsak természetes térillatosításra alkalmasak, de aromaterápiás képességeiket is számtalan módon kihasználhatjuk. Találunk stresszoldó, légfertőtlenítő, vagy épp kedélyjavító hatásút is, egy jól megtervezett készülékkel pedig kényelmesen, kedvünkre válogathatjuk az illatokat. Egy ilyen diffúzor került hozzám tesztelésre, az Aromax Hordozható ultrahangos száraz diffúzora, mely mellett lehetőségem volt kipróbálni az Aromax Autóillatosító diffúzort is, így arról is írni fogok, mire számíthattok esetében.

Aromax Hordozható ultrahangos száraz diffúzor

Külcsíny, első benyomás

A készülék minimalista, henger formája és fehér színe kifejezetten tetszett, abszolút beleillik a modern otthonokba. Papírdobozában részletes leírás, használati útmutató található. Működés közben gyakorlatilag zajtalan, mikor a porlasztott illóolajat fújja ki, ad minimális hangot, máskülönben csak a jelzőfényéből látjuk, hogy be van kapcsolva. Tetszett, hogy akkumulátoros, a töltőjének, megfelelően hosszú a kábele (és egyben számítógépről is tölthető). Ha akarjuk, tarthatjuk a töltőn is, de feltöltött állapotban napokig működik, így rakosgathatjuk a lakásban ide-oda, szobából ki, nappaliba be, mikor hol szeretnénk használni. 

Aromax Hordozható ultrahangos száraz diffúzor

Aromax Hordozható ultrahangos száraz diffúzor (Fotó: Aromax)

Működése

Működésének lényege, és szerintem a legnagyobb előnye, hogy az illóolajat nem vízbe csepegtetjük (hisz száraz diffúzorról van szó), hanem magát az illóolajas üvegcsét csavarjuk bele a készülékbe, ami abból adagolja közvetlenül az illatot. Így nincs szükség folyamatos utántöltésre, miközben az illatváltás is kényelmes, csak másikat tekerünk bele, és már kész is. Ráadásul, ha feldől, sem folyik ki a tartalma, mint egy hagyományos, vízzel működő változatnál.

Két fokozat közül választhatunk, egyik 5, másik 10 perces időközönként adagolja az illatot: 3 fújást, mely ködszerűen könnyed, kifújáskor még látszik, majd szétoszlik a levegőben. Nekem kisebb szobában a tízperces volt megfelelő, a nappaliban, ami a konyhával egy légtér, jobb volt az ötperces gyakoriság. Így folyamatos az illat, de nem tömény, nem túlzó, éppen, amennyi kell. Ami nagyon tetszett, hogy fokozattól függően 2, illetve 4 óra múlva kikapcsol, így akkor sincs gond, ha elmegyünk otthonról, vagy az irodában használjuk és elfelejtjük kikapcsolni a munkaidő végén. 

Nincs tartálya, így a tisztítása is egyszerű, ha kicseréljük az illóolajas üveget, elég egy zsepivel áttörölni a belsejét (már ha egy-egy csepp esetleg csere közben melléfolyt volna), az illat pedig azonnal váltani fog az elindítását követően. 

Amire figyelj

A készülék csak 100% tisztaságú illóolajjal vagy illóolaj keverékkel használható, igaz, egészségünk érdekében is jobb, ha figyelünk rá, hogy jó minőségű terméket használjunk. Az Aromax kínálatából többet is kipróbáltam, tapasztalataim szerint:

  • Relaxa Mandarin- és levendulaolaj abszolút kedvence lehet azoknak, akik vágynak a levendula nyugtató, pihentető hatására, ám önmagában a virág illata túl karakteres. Én legalábbis így vagyok vele, ebben azonban nagyon jól elegyedett a mandarin citrusosságával, kimondottan kellemes hangulatot árasztottak.
  • Otthonod illata – Egzotikus illóolaj keverék: ebben bergamott, clementine, grapefruit és ho-shiu illóolajak találhatók, igazi mediterrán elegy, citrusossága távolról sem fanyar, inkább a napsütést juttatja eszünkbe. Frissítő, kellemes, nappali illat.
  • Otthonod illata – Mediterrán erdő illóolaj keverék: ez egy citrusos-fenyős illat, férjemnek ez lett a kedvence. Nem a tipikus, téli/karácsonyi fenyőillatot érezni, találó a neve, annál egzotikusabb az illat, mégsem édes, sokkal inkább frissítő, élénkítő hatású.
  • Teafaolaj: a 100% tisztaságú teafaolaj kiváló légfertőtlenítő hatású, így ezt gyakran használtuk, főként délutánonként, mikor itthon volt a család. Illata azonban kétségtelenül karakteres, egész napra számomra sok lenne, pár órára azonban már csak baktériumölő hatása miatt is érdemes használni. 

Aromax Autóillatosító diffúzor

Érkezett az otthoni diffúzor mellé egy autóillatosításra alkalmas készülék is, erre nagyon kíváncsi voltam, mert ilyet még nem használtam eddig. Egy fekete, hosszúkás hengerről van szó, nem túl nagy, nem feltűnő, mondhatni láthatatlanul teszi a dolgát. Az autó szellőzőrácsára kell csíptetni, mivel letisztult vonalvezetésű, szerintem minden rendű és rangú autó beljesében jól mutat, ízléses kis útitárs. 

Aromax Autóillatosító diffúzor

Aromax Autóillatosító diffúzor (Fotó: Aromax)

A diffúzor nem elektromos, nincs lemerülő elem, útban lévő töltőkábel, működésének lényege, hogy a belsejébe tehető pamut betétre csepegtetjük az illóolajat, ami onnan párolog és oszlik szét a levegőben a szellőzőrendszerből jövő levegőnek köszönhetően. Intenzitása állítható: kis rácsok vannak a henger oldalán, ha elforgatjuk az alját, változtatható, mennyire legyenek nyitva ezek a lyukacskák.

Legfőbb előnye számomra az volt, hogy segítségével természetes módon gondoskodhattam az autóm illatosításáról, mi több, segítségével a kocsiban is kiélvezhetem a kedvenc illóolajaim aromaterápiás hatását. Pár csepp egyébként elég az illóolajakból, amiknek illatát én még 3-4 nap után is éreztem, így meglehetősen sokáig kitart egy-egy üveg. Számomra az autóban a fent bemutatott Egzotikus illóolaj keverék vált be, férjem számára azonban a Mediterrán erdő, ez az, amit vásárláskor a készülék mellé kapunk.

A dobozban tartozékként találunk még plusz pamut betéteket is, így akár válogathatjuk is a különféle illatokat, kedvünk – és útitársaink kedve – alapján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top