nlc.hu
Életmód

Érzelmi bántalmazás 5 jele

5 jel, hogy egy toxikus kapcsolatban vagy

Az érzelmi bántalmazást nem feltétlen olyan könnyű felismerni, mint azt elsőre gondolnád. Rengeteg árnyalata van a manipulációtól kezdve a hibáztatáson át a mártír szerepig. Segítünk, és elmondjuk, hogy milyen jelekre figyelj!

Az érzelmi bántalmazást nem egyszer a törődés hamis köntösébe öltözteti a bántalmazó, és elhiteti veled, hogy az a szeretetének a jele. Klasszikus mondat az „Azért teszem, mert szeretlek”, aminek égisze alatt befolyásol, manipulál, és egyedül a saját érdekeit helyezi az előtérbe.

Jó, ha tudod, hogy érzelmi bántalmazásról akkor beszélünk, amikor valaki szavakkal és tettekkel is megpróbál irányítani, manipulálni, megfélemlíteni, elszigetelni és elvenni az önbecsülésedet. Bántani.

Mi most az érzelmi bántalmazás felismeréséhez adunk segítséget a legtipikusabb eszközöket, példákat sorra véve.

Szomorú nő

Sokszor te hibáztatod magad akkor is, ha nem te vagy a hibás (Fotó: Getty Images)

Gúnyolódás, megalázás

Az egészséges kapcsolat attól (is) számít egészségesnek, hogy mindkét fél biztonságban érzi magát, tiszteletben tartja a másik határait, mindenki szabadon és félelem nélkül kifejezheti az igényét, érzéseit, gondolatait. Ha egy érzelmi bántalmazóval van dolgod, akkor gyakori lehet a gúnynevek használata, a nyilvános szurkálódó megszégyenítés, a nevetségessé tétel – majd amikor ezeket szóvá teszed, annyival lesöpri, hogy nem érted a viccet.

A teljesítményed, külsőd lenézése

Az érzelmi bántalmazó részéről a túlzott atyáskodás is intő jel lehet: ilyen például, amikor úgy tesz, mintha te nem tudnád eldönteni, hogy neked mi a legjobb, ezért neki kellene kézbe vennie a dolgokat. 

Az is figyelmeztető jel lehet, ha akár a frizurádat, a ruhádat leszólja, vagy ha szeretné kontrollálni a kinézetedet. Jellemző lehet a megjelenésed lekicsinylése mellett a teljesítményed, a munkád becsmérlése is.

Gázlángozás és manipuláció

Egy egészséges kapcsolatban akkor is ki mered és ki tudod fejezni az érzéseidet, ha az a másikéval nem egyezik meg, anélkül, hogy ezért cserébe hibáztatnának. Egy érzelmi bántalmazóval való kapcsolatban azonban azt veheted észre, hogy elkezdesz kételkedni a saját érzéseid helyességében.

Ennek eléréshez az egyik legjellemzőbb módszer a gázlángozás. A gázlángozás lényege, hogy a bántalmazó akarja meghatározni, hogyan is kellene érezned magad egy-egy helyzetben, vagy elhiteti veled, hogy valami, amiben biztos vagy, nem úgy történt. Ha például te valami miatt dühös vagy, ideges vagy, ő azt őrültségnek, drámának, hisztinek fogja nevezni. Ilyenkor hivatkozhat másokra is, miszerint szerintük is őrült vagy – még akkor is, ha a környezeted nem ezt gondolja rólad –, és a saját felelősségét rád hárítja.

Vitázó pár

Magyarázkodni kényszerülsz akkor is, amikor lenne rá okod (Fotó: Getty Images)

Állandó ellenőrzés

A bántalmazó rendszerint szereti tudni, hogy a párja mikor, hol és kivel van, kivel tartja a kapcsolatot és azt is, hogy miről beszélget. Nem tartja tiszteletben a magánszférádat, és ha te ezt felhozod neki, téged fog hibáztatni, mondván, mi titkod is lehetne előtte.

Az érzelmi bántalmazók gyakran elszigetelnek a családodtól, a barátoktól, mert csak így tudják azt biztosítani, hogy megmaradjon a kontrolljuk fölötted. Az sem ritka, hogy egyedül hoznak meg olyan döntéseket, amik mindkettőtöket érintenek, és te már csak a kész helyzettel szembesülsz. Gyakran féltékenyek, amit szenvedélynek neveznek, és szerelmük bizonyítékának. Ha pedig mindezt nem viseled jól, akkor a szeretet megvonását használja manipulációs eszközként.

Kiszámíthatatlan viselkedés

Ha úgy érzed, mintha állandóan tojáshéjon lépkednél, hatszor átgondolod, hogy mire mit mondj, hogyan reagálj, nehogy sértődés vagy vita legyen belőle, az nem jó jel. Egy egészséges kapcsolatban mindkét fél biztonságban érzi magát lelkileg is, és nincs tele bűntudattal.

Az érzelmi bántalmazó gyakran fenyeget azzal, hogy elveszítheted a szerelmét. Nem ritkák a hangulatingadozások sem, és előfordulhatnak dühkitörések is. A provokáció a lételeme, amire egyszerűen képtelenség felkészülni, mert derült égből villámcsapásszerűen jön.

via

Ismerd meg jobban a lelked működését!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top