nlc.hu
Életmód

Csak lejárat közeli élelmiszereket vásárol, és rengeteg spórol a módszerével.

Két év alatt ötmilliót spórolt az anyuka azzal, hogy kizárólag lejárat közeli, akciós élelmiszereket vásárol

A 44 éves skót anyuka a tudatos vásárlók mintapéldánya: kizárólag olyan dolgokra csap le az élelmiszerboltokban, amikre ráragasztották a sárga matricát, ami azt jelenti, hogy a szavatossági idejük hamarosan lejár.

Jamie Tait spórolós típus. Két év alatt nagyjából 4,5 millió forintnak megfelelő angol fontos spórolt meg a családjának azzal, hogy csakis sárga matricás, lejárat közeli, akciós élelmiszereket tesz a kosarába. A 44 éves fodrászt valóssággal sokkolta, amikor kiszámolta, hogy egy héten átlagosan 70 és 90 ezer forint között költ élelmiszerekre, ráadásul ezeknek egy jó része a kukában végezte. Jamie és ötvenéves férje, Alan úgy döntöttek, hogy változtatnak az életmódjukon – írja a brit Metro.

Jamie Tait

Jamie Tait és egy leértékelt kenyér (fotó: Profimédia)

Mióta kizárólag sárga matricás élelmiszereket vesznek, az élelmiszerboltban kapott számlájuk látványosan kisebb lett. Ma már nagyjából heti 35 ezer forintból kijön a négytagú (egy kilenc- és egy hatéves gyermekük van) család élelmiszerre költött összege. Mivel Jamie vállalkozóként, két állásban is dolgozik, a pandémia idején jelentősen csökkentek a bevételei, ezért is fordult a spórolás felé. A módszeréhez az is hozzátartozik, hogy vásárolt a Facebook Marketplace-en egy jókora fagyasztóládát, így a megvásárolt lejárat közeli élelmiszerek közül azok, amiket nem fogyasztanak el azonnal, rögtön oda kerülnek, így nem fognak megromlani. A húsok mellett pékárukat is lefagyaszt, de vásárolni szokott gyümölcsöket, zöldségeket, sőt bármit, amiről úgy gondolja, hogy később fel tudja használni a konyhában. Annyira rászokott a sárga matricás termékekre, hogy amikor nagy ritkán előfordul, hogy mégis teljes áron vesz valamit, az árkülönbözet igazi lelki fájdalmat okoz számára. Jamie emellett arra is figyelmet fordít, hogy egészségesen étkezzenek. Húsból elsősorban csirkét és halat vásárol, valamint rengeteg gyümölcsöt és zöldséget is fogyasztanak, és leszoktak arról is, hogy gyorséttermekben fogyasszanak. A legjobban az év elejét szereti, amikor a boltok a karácsonyról és szilveszterről maradt áruikat leakciózzák: ilyenkor rengeteg finomságra lehet nagyon olcsón rábukkanni. A módszerével spórolt pénzt a házuk felújításába szeretné fektetni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top