nlc.hu
Életmód

Tippek barátkozáshoz

5 tipp, hogy könnyebben szerezz barátokat

Ha úgy érzed, láthatatlan vagy és magányos, íme pár tanács, hogy könnyebben szerezz barátokat.

Mitől függ, hogy az egyik emberrel az első pillanatban szimpatikusak vagyunk egymásnak, mások meg szinte taszítanak? Olyan sokrétű a barátság kialakulása, hogy nehéz lenne minden részletét megismerni, ám a szociálpszichológiai tanulmányok azért segítenek abban, hogy a főbb irányokat belőjük, hogy könnyebben menjen a barátkozás.

1. Engedd, hogy lássanak!

Az egyik nagy hiba, amikor barátkozni akarunk, de közben el is szeretnénk bújni, visszahúzódni és láthatatlanná válni, márpedig ezzel egyáltalán nem segítünk magunknak a magán megszüntetésében. Az ember úgy működik, hogy minél többet lát, hall valamit, annál inkább hajlamos lesz kedvelni – legyen szó zenéről, sorozatról vagy a körülöttünk lévő emberekről. Kapcsold be a kamerát az online meetingeken, kommentelj az ismerősök posztjai alatt, menj el az edzőterembe rendszeresen, így növelve az esélyeidet, hogy ugyanazokkal az emberekkel találkozz minél többször. Ha tudatosan energiát fektetsz abba, hogy lássanak és ne maradj észrevétlen, akkor könnyebben megy majd a barátkozás is.

2. Emlékezz a nevekre!

Érdemes különösen figyelni mások nevére, mert azzal, ha megjegyzed a nevét, azt üzened neki, hogy fontos számodra. És persze ne felejtsd el azt sem, ha valamilyen fontos információt közöl magáról, mert ha kiderül, hogy nem figyeltél rá, az alááshatja a bimbózó barátságot.

Fiatalok túráznak a hegyen nevetve

A barátkozásban segít a közös érdeklődési kör (Kép: Unsplash)

3. Kérdezz, kérdezz, kérdezz!

Legyél kíváncsi másokra, kérdezgesd az embereket az életükről, általában szívesen mesélnek magukról. A tanulmányok szerint sokkal szimpatikusabbnak látják mások azt az embert, aki sok kérdést tesz fel egy beszélgetés során a partnerének. Amikor pedig már több alkalommal találkoztok, érdemes visszakérdezni a legutóbbi beszélgetésben elhangzottakra, ezzel is erősítve a másikban azt, hogy figyelsz rá és fontos vagy neki.

4. Keresd a közös vonásokat!

Kutatásokkal is alátámasztották már azt, amit mindenki tud, miszerint azok az emberek, akiknek közös érdeklődési köre, értékei és hasonló személyiségvonásai vannak, szimpatikusak lesznek egymásnak. Ez a barátkozásnál fontos szempont, mert ennek alapján, ha olyan tevékenységeket keresel, ahol hozzád hasonló érdeklődésű emberekkel találkozhatsz, akkor automatikusan kialakulhatnak barátságok minden különösebb erőlködés nélkül. A hasonlóságokkal aztán megalapozhatjátok és elmélyíthetitek a barátságot.

5. Legyél jó társaság!

A vonzódás akkor erősödik a barátság esetén is, ha a másik ember jól érzi magát a társaságodban, mintegy jutalomként éli meg a veled töltött időt. Nem kell másnak lenni, mint ami vagy, csak érdemes barátságosan, meleg szívvel és pozitívan fordulni embertársaid felé, és őszintén dicsérni őket. Ha például egy új ismerőssel moziba mész, akkor válasszatok vidám filmet. Ha a közösségi oldalakon rendszeresen posztolsz, akkor inkább pozitív tartalmú üzeneteid legyenek. Nem erőltetni kell persze a pozitivitást, csupán arról van szó, hogy ha szeretnél barátkozni, akkor tudomásul kell venni, hogy az emberek az ismerkedés elején jobban vonzódnak a pozitív szemléletű emberekhez. A mélyebb beszélgetések várhatnak addig, amíg intimebbé válik a barátság, hogy elbírja a nehezebb témákat is.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top