nlc.hu
Életmód

Nappal is alszik a kóros aluszékonysága miatt

Éveket veszített az életéből a kóros aluszékonysága miatt

A kóros aluszékonyságban szenvedő fiatal nő mindig annyira fáradt, hogy két-három órát alszik nappal is.
Nappal alvó nő az ágyban

Sokan ismerjük azt az érzést, hogy hiába aludtunk eleget éjszaka, napközben mégis fáradtak vagyunk, és legszívesebben ledőlnénk egy picit. Helena Smythe számára minden nap ilyen.

A 23 éves nő hiperszomniában, kóros aluszékonyságban szenved, és azt mondja, emiatt sok-sok évet veszített el az életéből. Nem számít, mennyit aludt éjszaka, nappal legalább két óra szundikálásra kényszerül. Nem segít neki sem a kávé, sem más élénkítő, és hiába próbált kevesebbet aludni napközben, húsz perc vagy fél óra nem elég, legalább két-három óra alvásra van szüksége.

Helena 12 éves kora óta hiperszomniával él, ami miatt tinédzserként sok mindenből kimaradt. Hiányzott az iskolából, és le kellett mondania az összejöveteleket. Egyszer még egy vizsga alatt is elaludt.

Hamarosan teljes állásban fog dolgozni egy új munkahelyen, és ideges, hogy az alvásigénye miatt gond lehet a munkában. Az orvosok nem tudják, mi okozza az aluszékonyságot nála. Jelenleg alvásvizsgálatokon vesz részt a cambridge-i Royal Papworth Kórházban, és elmondása szerint a gyógyszerek részben segítenek neki. Enyhültek a tünetei, és javult az életminősége.

A kóros aluszékonyság egészen extrém szintet is elérhet, egy 17 éves indonéz lányt élő Csipkerózsikának hívnak, mert olykor napokra is képes álomba merülni.

(Metro)

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Pexels/Miriam Alonso)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top