nlc.hu
Életmód

Felpofozták és lekötözték a fiatal nőt a pszichiátrián

Pofozták, lekötözték és hideg vízzel öntötték le a feldúlt nőt a pszichiátrián: az ombudsman elmarasztalta a kórházat

A fiatal nő a barátjával történő szakítása után vált zaklatottá. A megyei kórházba szállították, ahol megsértették a betegjogait.

A fiatal nőt az akarata ellenére vették fel a pszichiátriára, ahol nyugtatótabletták kíséretében írattak alá vele egy önkéntes nyilatkozatot. Mivel a tabletták önmagában nem nyugtatták le őt, a nővérek felpofozták, leöntötték hideg vízzel és az ágyhoz kötötték, ahol reggelig csuromvizesen feküdt – hivatkozik az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány közleményére az infostart.

lekötözés

Lekötözés egy pszichiátriai intézetben. Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

A lekötözését csak másnap szüntették meg, és átvitték egy nagyobb kórterembe, ahol a következő napját töltötte. Felhívhatta a szüleit, akik nem tudták, milyen bánásmódban részesült, ezért érte mentek és hazavitték. Az alapvető jogok biztosa az eset vizsgálata után megállapította, hogy a kórház visszaélt a nő helyzetével és több módon is megsértette a betegjogait. Felkérte a kórház igazgatóját a visszásságok rendbe tételére és a szorosabb ellenőrzésre. Emellett több felettes szervet is értesített a visszásságokról, és kérte, hogy ők is vizsgálják ki az ügyet. Az ombudsman rámutatott:

A modern alkotmányos szemlélet kiindulópontja, hogy a pszichiátriai betegek kötelező intézeti gyógykezelése a személyi szabadsághoz való jog korlátozásának egyik legsúlyosabb esete. A beteget akarata ellenére elzárják a külvilágtól, és gyógykezelésnek vetik alá, melynek során rendkívül kockázatos terápiákat és kényszerítő eszközöket alkalmaznak.

A pszichiátrián alkalmazott kényszerítő eljárások és gyakorlatok sokszor súlyosan sértik a páciensek legalapvetőbb jogait és méltóságát, ezért ezek használatát mielőbb ki kell vezetni az egészségügy területéről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top