nlc.hu
Életmód

Munkatársait fogyasztó cégvezető

Pénzjutalmat ad a vezérigazgató azoknak a munkavállalóknak, akik lefogynak

Nithin Kamath, a Zerodha brókercég vezérigazgatója sajátos ötlettel próbálta motiválni a cég dolgozóit, pénzjutalmat ajánlott fel annak, aki csökkenti a testtömegindexét – írja a Mirror cikke alapján a 24.hu.

Kamath először egy Twitter-üzenetben számolt be az állítása szerint „szórakoztató egészségügyi programról”, ami nagy ellenálláshoz vezetett a közösségi média oldalon. Azt írta, hogy a csapatában az emberek átlagos BMI-je 25,3 volt, ami felette van a brit egészségügyi szolgálat által javasolt értéknek. Az NHS szerint a felnőttek egészséges BMI-je 18,5 és 24,9 között van, akinek efelett vannak az értékei, az túlsúlyosnak számít.

A cég munkatársai félhavi jutalmat kapnak, azoknak a munkatársaknak viszont, akik lecsökkentik 24 körülire a testtömegindexüket, dupla bónusz jár.

A vezérigazgató megkért több cégvezetőt, hogy hasonló módon motiválják az alkalmazottaikat.

Ez súlyos diszkrimináció és testszégyenítés. Nincs semmi „szórakoztató” a programodban!

– írta Twitter-kommentben egy felhasználó.

Más arra hívta fel a figyelmet, hogy a nem megfelelő testtömegindexnek számos oka lehet, ami független az ember életformájától, például lehet valakinek étkezési zavara, vagy olyan betegsége, ami miatt nem tud annyit mozogni, mint kellene. Ezt egy evészavarokkal foglalkozó jótékonysági szervezet is megerősítette a lapnak.

Miért kell a fizetésemet vagy a bónuszt a testalkatomhoz kötni? Az egyetlen dolog számít, a munkám! – háborgott (egyébként jogosan) egy kommentelő.

A kritikákra válaszolva Kamath elmondta, hogy a koronavírus és a home office miatt sok ötlettel kísérleteznek, hogy javítsanak a csapat egészségén,  a vállalat tanácsadókat is felvett, hogy segítsenek az alkalmazottaknak.

Nithin Kamath

Nithin Kamath. Fotó: N Narasimha Murthy / The Economics Times / The Times of India via AFP

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top