nlc.hu
Életmód

Pollenszezon: erősödhetnek az allergiások tünetei

Túl vagyunk a csúcson, de erősödhetnek az allergiás tünetek

Sokféle pollen van a levegőben, nem jó hír ez a szénanáthásoknak.

Ugyan a tavaszi pollenszezon csúcsa már tetőzött, azonban az allergiások továbbra is jelentős terhelésnek vannak kitéve, egyszerre több mint 20 allergén növény pollenje található meg a levegőben, melyeknek legalább a fele országos viszonylatban is tüneteket okoz, írta közleményében a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Mint írják, jelenleg a legdominánsabb a platán, melynek virágpora közepes-magas mennyiségben van jelen a levegőben, de az ország számos pontján megjelentek a pázsitfűfélék pollenjei is. Pollenszórásuk a felmelegedés hatására gyorsan erősödhet és pollenkoncentrációjuk hamar elérheti a tüneteket okozó szintet. Allergiás tüneteket okozhat még a nyír, a tölgy, a juhar, a fűz, a ciprus- és tiszafafélék, valamint a kevésbé jelentős allergének közül az ostorfa, a dió, a gyertyán és a bükk pollenjei is. Alacsony koncentrációban jelen van még a kőris, a nyár, az éger és a szil virágpora.  Megjelent a levegőben a fenyőfélék, továbbá a kevésbé jelentős allergénnek számító eperfafélék pollenje is. A kültéri allergén gombák spóraszáma jelenleg alacsony.

 

Fiatal nő orrot fúj

Fotó: Pexels

A Nemzeti Népegészségügyi Központ arra kéri a pollenallergiás betegeket, figyeljenek a megelőzésre és a tünetek enyhítésére. A pázsitfűre érzékeny allergiások készüljenek fel az allergiás tünetek megjelenésére, és időben kezdjék meg a szakorvos által javasolt gyógyszeres kezelést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top