nlc.hu
Életmód

A zöldségek frissessége

Sokkal tovább friss marad a zöldség, ha így teszed a hűtőbe

A zöldségekkel egy gond van: viszonylag gyorsan megromlanak vagy fonnyadttá válnak. Az alábbi egyszerű praktikákkal azonban könnyebb őket tovább frissen tartani.

Nemcsak jobb minőségű és frissebb állagú lesz a megfelelően tárolt zöldség, de a tápértéke is tovább megmarad. Minden tévhittel ellentétben nem kell az összes élelmiszert hűtőben tárolni, sőt, soknak még kártékony is lehet.

A három legfontosabb tárolási elv

  • Csak szezonális zöldségeket vásárolj az adott idényben
  • Minden sérült részt vágj ki elpakolás előtt
  • Tárolás előtt ne mosd meg, csak közvetlen fogyasztás előtt

Ha a zöldségeket megmosva szeretnéd a hűtőbe rakni, akkor előbb töröld szárazra őket, vagy hagyd teljesen megszáradni a levegőn, egy konyharuhán.

Zöldség frissen tartása

Fotó: Getty Images/Anastasiia Krivenok

Zöldfűszerek

Mosás és szárítás után tegyük őket tiszta befőttes üvegekbe és tároljuk a hűtőben – hacsak nincs konyhakertünk, mert abban az esetben frissen szüreteljük ezeket a pompás zöldeket.

A hűtőben egy hétig állnak el:

borsmustár, bors, kelbimbó, karfiol, klementin, zöldbab, póréhagyma, saláta, sütőtök, uborka, cukkini.

2 hét? Ez sem probléma:

cékla, zeller, chili paprika, retek

Brokkoli

A brokkoli tárolása a lombos fára emlékeztető alakja miatt kissé problémás. A műanyag csomagolása kerülendő. Tekerd inkább körbe egy sütőpapírral, amit a tetején hajtogass be. Így nem veszi majd át a hűtőben felbukkanó esetleges szagokat.

Gomba

Ha csak úgy betesszük a hűtőbe, hamar megbarnul és szottyos lesz. Ha viszont papírtörlőbe csavarjuk és betesszük egy papírzacskóba, akkor akár napokig szép friss marad.

Őrizd meg a zöldségek frissességét papírtörlővel

Annyi a dolgod, hogy béleld ki vele a zöldségesfiókot, és arra helyezed rá a zöldségeket. Tárolás során a zöldségekből nedvesség párolog ki, míg a csupasz fiókban ez a nedvesség lecsapódik, és romlást elősegítő párás közeget teremt, a papírtörlő magába szívja azt, így a zöldségek is tovább maradnak frissek.

Ne tegyél egymás mellé zöldséget és gyümölcsöt

  • Sok gyümölcs etilén gázt bocsát ki, ami gyors érésre készteti a paradicsomot, banánt, körtét és még pár gyümölcsöt. Ezért jobb, ha hagyunk minden fajta gyümölcs és zöldség között távolságot a tárolásban, ha azt akarjuk, hogy minél tovább frissek maradjanak.
  • A zöldségeknek kell a tér, hogy lélegezni tudjanak: távolítsuk el a zacskókat a közelükből. Ha nagyon szeretnénk zacskóban tárolni őket, akkor szerezzünk be hálós tartókat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top