nlc.hu
Életmód

A pénz nem boldogít?

Tényleg boldogabbak az elképzelhetetlenül gazdagok?

Meglepő eredményre jutottak a kutatások során: van felső pénzügyi határa a boldogságnak is.

Olyan elképzelhetetlen gazdagság jut egy szűk társadalmi rétegnek, hogy már fel sem fogjuk a nullákat az összegek mögött, a mi életünkben jóval kisebb léptékben csordogál a pénz a számlánkra. Azt gondoljuk, hogy az olyan milliárdosok, akik úszni tudnának a pénzben, és még az ükunokáik is gazdagok lesznek a vagyonukból, biztos ordítanak a boldogságtól. De vajon tényleg így van? Mennyire boldogít a pénz, és főleg: mennyi pénz az, ami még boldogít? Boldogabbak az elképzelhetetlenül gazdag emberek a sima gazdag embereknél? Ezekre a kérdésekre keresték a kutatók a választ és nem feltétlenül a maradéktalan boldogságot találták az eredményekben.

A kutatók egy pénzügyi befektetési intézménnyel együttműködve mintegy 4 ezer milliomos adatbázisából merítve többek között olyan kérdéseket tettek fel a gazdagoknak, mint hogy mennyire boldogok, és a vagyonukért megdolgoztak vagy örökölték. Az eredmények három kulcsfontosságú felismerést tártak fel.

1. A milliomosok boldogok, de nem kiemelkedően

Az első és talán legmeglepőbb eredmény a kutatásból az lett, hogy a milliomosok nem kiemelkedően boldogok. Bár a saját helyzetünkből nézve úgy tűnhet, hogy akinek nulla anyagi problémája van, annak nincs oka panaszra, a megkérdezett gazdagok válaszaiból mégis az jött ki, hogy átlagosan egy 10-es skálán 8-as a boldogságszintjük. Az derült tehát ki, amit az elcsépelt mondás is állít, hogy a pénz nem boldogít, vagyis maximum 8-as szintig juthatunk a milliókkal, ami azért nem annyira rossz kilátás.

Fiatal pár pezsgőzik a limuzinban

Boldogabbak a gazdagok? (Kép: Getty Images)

2. Az elképzelhetetlenül gazdagok csak kicsivel boldogabbak

A tanulmányból az is kiderült, hogy a milliók esetében is van a boldogságnak felső határa, azaz a borzalmasan, hihetetlenül gazdagok (a kutatásban 10+ millió dollárosok) csak minimálisan boldogabbak, mint az átlagos milliomosok. Az 1-2 millió dollárral rendelkező milliomosok 7,8-at jelöltek a 10-es boldogságskálán, míg azok, akinek több, mint 10 millió dollárjuk volt, 8-as boldogságszintet jelöltek meg maguknak. Ez a 0,2-es különbség meglepően kicsi ahhoz képest, hogy a két csoport között 10 millió dollárnyi különbség van gazdagságban. Lehet, hogy módosítani kell a céljainkon, és nem a milliókat üldözni a boldogságért?

3. Azok a boldogabbak, akik megdolgoztak a milliókért

A harmadik fontos eredmény a tanulmányból az volt, hogy a boldogság attól is függ a pénzen túl, hogy milyen módon jutottak a gazdagok a milliókhoz, milliárdokhoz. Azok a válaszadók, akik megdolgoztak a pénzért és sikerért, határozottan boldogabbnak vallották magukat, mint azok, akik nyerték vagy örökölték a gazdagságot.

Hogy mit jelent mindez? Azt, hogy bizony tény, hogy a pénz közrejátszik a boldogságban, hiszen az anyagi jólét biztonságot jelent, márpedig a biztonságérzet nélkülözhetetlen a boldogsághoz. Illetve azért is boldogít a pénz, mert függetlenebb lehet az, akinek sok van belőle, saját maga döntheti el, mihez kezd az idejével, figyelmével, ami valóban ritka ajándék. Ám azt sem árt szem előtt tartani, ha esetleg elkapna a gazdagok láttán az irigység, hogy a milliók, milliárdok nem hoznak azért maradéktalan boldogságot. A pénzen megvásárolhatjuk az anyagi biztonságot és bizonyos fokú szabadságot, de nem kaphatunk érte szerető családot, remek barátokat vagy olyan hobbikat, amikkel elkap a flow érzése. Ez utóbbiak nem a pénztől függenek. Ha legközelebb egy milliárdost mutatnak a tévében, jusson eszünkbe, hogy nem biztos, hogy annyira boldog, mint amennyire mi azt gondoljuk, és fókuszáljunk arra, hogy a pénzen kívül mi lehet az a saját életünkben, amitől boldognak érezzük magunkat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top