nlc.hu
Életmód

Sztárok, akik segítenek az ukrán menekülteknek

Ezek a sztárok nem sajnálták kinyitni a pénztárcájukat

A külföldi sztárok főleg pénzzel, míg a hazai hírességek szállással, önkéntes munkával segítik az ukrán menekülteket.

Az orosz invázió az egész világot sokkolta, a humanitárius válság számos A-listás hírességet is arra késztetett, hogy adományozzon, és/vagy felhívva a figyelmet a probléma súlyosságára, és arra, hogy ilyen helyzetben mennyire fontos segítséget nyújtani.

A háború sújtotta országból jelenleg is menekül a civil lakosság egy része, az orosz haderők már rég nincsenek tekintettel a civilek életére. Egy koraszülöttkórházat is lebombáztak, korábban pedig lehetetlenné tették, hogy a humanitárius útvonalakon távozzon az ostromgyűrűben rekedt lakosság.

Eddig legalább 2 millió ember menekült el Ukrajnából, és több mint 1000 civil vesztette életét.

Az internetet bejárták a szenvedő, nincstelenné vált emberek fotói, videói, a közösségi média segítségével szinte élőben nézi a világ, ahogy az oroszok a földdel egyenlővé tesznek egész városokat. Érthető, ha a hírességek, befolyásos személyek feladatuknak érzik, hogy valamilyen módon segítsenek. 

JK Rowling

A Harry Potter-könyvek szerzője például ígéretet tett arra, hogy 1 millió fontig támogatja a Lumos jótékonysági szervezet sürgősségi felhívását.

„Személyesen fogom kiegészíteni az erre a felhívásra érkező adományokat, akár 1 millió fontig. Nagyon-nagyon köszönöm mindenkinek, aki már adományozott, lehetővé teszitek a @lumos számára, hogy létfontosságú munkát végezzen a legkiszolgáltatottabb ukrajnai gyerekekért” – tweetelte Rowling. Az angliai székhelyű jótékonysági szervezet Ukrajnában és a szomszédos országokban dolgozik, hogy segítséget nyújtson a gyermekeknek.

Blake Lively és Ryan Reynolds

Egy másik híres pár, Blake Lively és Ryan Reynolds is nagylelkű összeget adományoztak Ukrajnának. A pár Rowlinghoz hasonlóan ígéretet tett arra, hogy az Ukrajnának szánt adományokat 1 millió dollárig összevonják, Reynolds február 26-án a Twitteren a következőket írta:

„48 óra alatt számtalan ukrán kényszerült arra, hogy otthonából a szomszédos országokba meneküljön. Védelemre van szükségük. Ha adományozol, mi 1 000 000 dollárig kiegészítjük, így megduplázzuk a támogatást”.

Leonardo DiCaprio

A színész nem fukarkodott, amikor Ukrajna mellett kiállt, 10 millió dollárt adományozott a háború sújtotta ukránok megsegítésére. A Daily Mail című brit bulvárlap szerint DiCaprio nem közvetlenül Ukrajnának ajánlotta fel segítségét, a pénz egy segélyalapba kerül, amit a Nemzetközi Visegrádi Alap (IVF) gondoz. Utóbbi árulta el egyébként, hogy a filmsztár is csatlakozott azok közé a hírességek közé, akik így igyekeznek segíteni Ukrajnán. 

Leonardo DiCaprio

Fotó: Daniele Venturelli/WireImage/Getty Images

DiCaprio anyai nagyanyja Odesszában született, ami ma az egyik legnépesebb ukrán város.

Erzsébet királynő

II. Erzsébet királynő

II. Erzsébet királynő

II. Erzsébet támogatásáról biztosította Ukrajnát azzal, hogy nagylelkű adománnyal járult hozzá a Katasztrófavédelmi Vészhelyzeti Bizottság munkájához. „Hálás köszönet Őfelségének, a királynőnek, amiért továbbra is támogatja a Katasztrófavédelmi Vészhelyzeti Bizottságot, és nagylelkű adományt nyújtott a DEC Ukraine Humanitarian Appeal (DEC Ukrajna humanitárius felhívása) számára” – közölte a szervezet.

Gigi Hadid

A szupermodell azt ígérte, hogy a 2022-es őszi divatbemutatóiból származó összes bevételét az ukrajnai inváziótól szenvedőknek ajánlja fel, emellett pedig továbbra is támogatja a Palesztinában nehézségeket átélőket.

Gigi Hadid

Fotó: Getty Images

„A divathónap meghatározott menetrendje azt jelentette, hogy a kollégáim és én gyakran mutattunk be új divatkollekciókat a történelem szívszorító és traumatikus időszakaiban – kezdte posztjának szövegét Hadid. – A legtöbb munkabeosztásunk felett nincs hatalmunk, de szeretnénk »járni« valamiért.”

David és Victoria Beckham

David Beckham és Victoria Beckham sürgősségi felhívást indított a 7 Fundon keresztül az UNICEF-nek, az ukrajnai konfliktus által érintett gyermekek és családok támogatására azonnali segélyt nyújtó nonprofit szervezetnek.

David és Victora Beckham

David és Victora Beckham (Fotó: Getty Images)

Milla Jovovich

Az ukrán származású modellből lett színésznő, Milla Jovovich érzelmes nyilatkozatot tett közzé Instagramján, amelyben kifejezte érzéseit, miközben végignézte a „borzalom kibontakozását” abban az országban, ahol született. Az ügyet segítendő, hozzáférést biztosított követőinek egy Google-dokumentumhoz, amelyet a biójában osztott meg, és amely az ukrán népet segítő jótékonysági szervezetek és szervezetek linkjeit tartalmazza.

Vera Farmiga

Vera Farmiga színésznő, akinek a szülei Ukrajnából származnak, szolidaritást vállalt az országgal azzal, hogy közzétette a szabadságharcukat támogató források és szervezetek listáját, beleértve az adományozáshoz vezető linkeket, a gyűléseken és rendezvényeken való részvételt, a felvilágosító adatlapokat és az önkéntes munka lehetőségeit.

Vera Famiga (Fotó: Getty Images)

Vera Famiga (Fotó: Getty Images)

A hazai celebek közül is sokan megmozdultak, amikor kitört a háború. Ideiglenes szállással, információval, ételekkel és kedvességgel segítenek az ukrán menekülteken a celebek. Az elsők között volt

Pumped Gabó,

aki szorgosan segített telepakolni az autókat, amelyek elszállították az adományokat.

Sáfrány Emese

A légtornász az Instagram-oldalán osztotta meg, hogy ő hogyan vette ki a részét a segítségnyújtásból.

Görög Zita

A magyar modell többféleképpen is igyekszik segíteni a jelenlegi helyzetben. Az Instagram-oldalán több civil szervezetet is bemutat, amelyek az ukrán menekülteket támogatják, így a követői láthatják, hogy hol, mivel tudnak a legtöbbet segíteni, illetve a határhoz is kilátogatott. 

(NewsWeek, People)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top