nlc.hu
Életmód

A béka póz jótékony hatásai

Egy jógapóz, amit nőként érdemes napi szinten gyakorolni

A béka póz nem csodaszer, de a jótékony hatása vitathatatlan.
jóga, gyakorlás

Az Every Day Health írt Olga Urbanovich TikTokerről, aki 2021. szeptember 22-én posztolt egy videót, amelyben azt állítja, hogy a napi egyperces békapóz javíthatja a szexuális életet, erősítheti a medenceizmokat, serkentheti az emésztést és elősegítheti a jobb vérkeringést. A videó azóta 14 milliós nézettséget ért el. A közösségi médiában nem csak Olga áradozik a békapóz jótékony hatásáról. #frogpose hashtag alatt,mostanra 23,1 millió találat ugrik fel, a #frogposechallenge pedig 289,9 ezer posztnál jár a TikTokon. De az Instragramon is találunk szép számmal ilyen jellegű bejegyzéseket. 

De vajon igaza van Olgának? Tényleg annyira hatásos a békapóz? 

„A békapóz elsősorban a csípő és a belső combok nyújtására alkalmas gyakorlat” – magyarázza az Every Day Healthnek Dr. Monisha Bhanote, a floridai integratív orvos, aki egyben a Yoga Medicine által minősített jógaoktató. „A békapóz egy olyan gyakorlat, amely a csípőt és a belső combokat célozza meg. Mandukasana a póz hagyományos szanszkrit neve” – teszi hozzá.

Dr. Bhanote szerint a békapóz valóban jó hatással lehet az egészségünkre. Ám a javulás nagyban függ attól, hogy milyen a testünk állapota, és mennyi időt töltünk el a békapózban.

 

Ami biztos, hogy a szakember szerint a békapóz segíthet a belső combok és a csípő nyújtásában, valamint javíthatja az általános rugalmasságot, különösen a csípő körül, mivel ezek a testtartás során fontos területek. Ezenkívül a hát izmait is nyújtja, így segíthet enyhíteni a hát alsó részén tapasztalható feszültséget. 

Bár nem sok tanulmányt végeztek kifejezetten a békapóz kapcsán, egyéb, átfogóbb kutatások szerint a jóga a fizikoterápiával összehasonlítva ugyanolyan mértékű fájdalomjavulást biztosít a krónikus derékfájásban szenvedő betegeknél.

Bhanote hozzáteszi, hogy a békapóz segíthet a törzs és a medence izmainak megerősítésében is. Egy, 2017-es tanulmány szerint, amely az International Journal of Yoga című folyóiratban jelent meg, valóban arra a következtetésre jutott, hogy a törzs- és medencemozgást igénylő jógapózoknál a törzsizmok bekapcsolódnak; Bhanote szerint a békapóz pont egy ilyen mozgás.

És bár a tanulmányok azt (még) nem vizsgálták konkrétan, hogy a békapóz segíthet-e jobban oldani a stresszt, mint más jógapózok, Bhanote szerint az már bizonyított, hogy a következetes jógagyakorlás segíthet a stressz kezelésében;

A kutatások szerint mindössze 12 perc jógameditáció képes visszafordítani a stresszhez kapcsolódó idegi válaszokat.

Ha pedig helyesen jógázol, vagyis lassan és mélyen lélegzel, az szintén segíthet a stressz és a szorongás kezelésében. A The Journal of Alternative and Complementary Medicine című szaklapban 2017 márciusában megjelent tanulmány szerint  a jógában végzett légzés javítja a hangulatot, és csökkentheti a szorongás és a depresszió tüneteit. Sőt, a kutatások szerint a meditatív gyakorlatok, mint amilyen a jóga is, segíthetnek a vérnyomás csökkentésében is.

Bhanote azonban arra figyelmeztet, hogy a békapóz valószínűleg nem segít a térdfájáson – sőt, akár ronthat is rajta. „Láttam már olyat, hogy a térdfájdalom súlyosbodott ezzel a pózzal” – mondja.

És hogy elég-e napi egy perc ahhoz, hogy változást érjünk el? Bhanotes szerint:

Minél többet gyakorolsz, annál többet profitálsz belőle.

Így végezd el a gyakorlatot helyesen:

  • Asztalpózból, amikor a kezeid és térdeid a földön vannak, a hátadat pedig párhuzamos vonalban tartod a talajjal, helyezd a testsúlyodat a kezeidre, miközben a térdeidet lassan oldalra csúsztatod.
  • A térdet behajlítva, lassan húzd ki a lábfejedet is oldalra, hogy közvetlenül a térdek mögött legyenek, és forgasd el a lábfejedet úgy, hogy a testsúlyod a belső ívekre kerüljön.
  • Hajlítsd be a könyöködet, engedd le a karodat a talaj felé, majd támaszkodj meg rajta, és ülj vissza a csípődbe, amennyire csak tudsz (légy óvatos, mert intenzív ágyéknyújtást eredményez ez a póz).
  • Mielőtt bármilyen mozgásformába belekezdesz, konzultálj az orvosoddal, és mindig óvatosan, körültekintően próbálj ki minden új pózt a jógában is.

Itt pedig egy videót is találsz a helyes kivitelezésről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top