nlc.hu
Életmód

Kannibalizmus mint a globális élelmiszerválság okozata

Globális élelmiszerválság és infláció: akár kannibalizmusba is torkollhat?

A világ rohamos inflációval és élelmiszerhiánnyal néz szembe, aminek egyenes következménye lehet akár a kannibalizmus a brit műsorvezető szerint

A Top Gear korábbi műsorvezetője, Jeremy Clarkson sivár kannibál jövőt képzel el a globális élelmiszerválság közepette. A világ rohamos inflációval néz szembe, mivel Ukrajna nem tudja kiszállítani a búzát és az étolajat fő kikötőiből az orosz blokád miatt. A Kínában bekövetkezett leállások miatti ellátási lánc problémák szintén komoly aggodalomra adnak okot.

Andrew Bailey, a Bank of England elnöke arra figyelmeztetett, hogy a világnak készülnie kell az élelmiszerárak súlyos emelkedésére. Kedden (május 17-én) azt mondta: „Ez komoly aggodalom, és nemcsak ennek az országnak, hanem a fejlődő világnak is. Elnézést, hogy apokaliptikus vagyok, de ez komoly aggodalomra ad okot.”

A The Sunday Times rovatában Clarkson felvázolta félelmét, miszerint az ukrajnai válság miatt az Éhezők viadala-szerű jövő felé tarthatunk.

A brit műsorvezető így nyilatkozott: „Nem úgy teszek, mintha a geopolitika szakértője lennék, mint ahogy farmer sem vagyok, de tényleg azt gondolom, hogy a világ belecsúszott egy margarinos nadrágba, és most egy kútba zuhan, az éhség, a nyomorúság és a halál gödrébe.”

Nem a kávéhiány a legrosszabb, ami történhet, a gabonafélék, az étolaj, az üzemanyagok és a műtrágyák világpiaci árai emelkednek a leggyorsabban, Ukrajna a kukorica, az árpa, a napraforgóolaj és a repceolaj legnagyobb exportőre, míg Oroszország és Fehéroroszország adja a világ haszonnövény-tápanyagának több mint 40 százalékát. Ez azt jelenti, hogy a gazdálkodók sokkal kevesebb műtrágyával néznek szembe a jövővel, és ezáltal sokkal kevesebb élelmiszert termelnek. Ez a tény megrémíti Clarksont.

Rovatában így folytatta: „A politikusok azt mondják, hogy »figyelik a helyzetet«, ami azt jelenti, hogy nem csinálnak semmit, de egy nap muszáj lesz, mert bár az emberek meleg, ruha vagy akár szex nélkül is tudnak élni, nem tudnak  élni élelem nélkül.”

Az éhségtől az emberek megeszik a szomszédaikat

 

– fogalmazott.

éhezők viadala

Jelenet az Éhezők viadalából (Fotó: AFP)

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top