nlc.hu
Életmód

A maszkviselés miatt kirúgták a bécsi iskolából a magyar tanárnőt

Magyar tanárnő Bécsben: „Jövő hónapban koldulnom kell”

Kirúgtak egy magyar származású tanárnőt egy bécsi iskolából, mert nem hordott maszkot. A 63 éves nő állítja, egészségügyi okok miatt nem viselhet maszkot.
Tanárnő karba tett kézzel a tábla előtt

Két évvel a nyugdíjba vonulása előtt kirúgtak egy magyar származású tanárnőt egy bécsi iskolából, mert nem viselt maszkot – írja a Kronen Zeitung.

A 63 éves H. Judit 28 éve tanít matematikát és testnevelést az iskolában, és az oktatás mellett háromszoros Európa-bajnok úszó a szenior, masters kategóriában.

Miután a koronavírus-járvány miatt bevezették a kötelező maszkviselést az osztrák iskolákban, a tanárnő eleinte nem hordta a maszkot, majd betegszabadságra küldték. H. Judit állítja, hogy 16 éves korában volt egy orrpolipműtétje, és azóta nehezen kap levegőt, ezért nem hord maszkot.

Ha maszkot viselek, néhány percen belül pánikrohamom lesz, légszomjjal küzdök és halálfélelmem lesz

– mondta a tanárnő.

Tavaly decemberben bocsátották el az iskolából, mert az orvos megállapította, hogy Judit alkalmas a munkára. Miután három egymást követő napon nem jelent meg az iskolában, postai úton felmondtak neki. A nő most nem tudja, miből fog megélni, és igazságtalannak tartja a döntést.

Eddig a megtakarításaimból tartottam fenn magam, de a jövő hónaptól vagy az utána következő hónaptól koldulnom kell

– jelentette ki a tanárnő.

A munkaügyi hivatal közölte vele, hogy nem jogosult támogatásra, nem kap se minimálbért, se munkanélküli segélyt. Így jelenleg a spórolt pénzéből és havi 150 eurós (57 ezer forint) szociális utalványból él.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Pexels/Max Fischer)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top