nlc.hu
Életmód

Ennyi magyar maradna, ha megtámadnák az országot

Ennyi magyar maradna itthon, ha megtámadnák az országot

Közvélemény-kutatásban kérdezték meg a magyarokat, mit tennének, ha támadás érné Magyarországot.
Gidrán típusú páncélozott harcjármû legénysége az 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképzõ Bázisán Hajdúhadház közelében 2022. február 24-én

A felnőtt népesség több mint kétharmada, 68 százalék akkor is maradna Magyarországon, ha az országot támadás érné, és háborús helyzet alakulna ki – derült ki a Závecz Research reprezentatív kutatásából, amelyet az Index tett közzé.

  • 3 százalék azok aránya, akik biztosan elhagynák az országot, 11 százalék pedig azt válaszolta, hogy valószínűleg elmennének. Vagyis összesen a lakosság 14 százaléka, minden hetedik ember gondolkodik menekülésben. Konkrét számokkal leírva ez azt jelenti, hogy a biztosan távozást tervezők nagyjából 250 ezren vannak, az elmenetelüket valószínűsítők 900 ezren. 
  • A pártpreferenciákat tekintve a Fidesz-KDNP és a Mi Hazánk hívei inkább maradnának az országban egy katonai támadás esetén: 77, illetve 75 százalékuk biztosan nem menekülne el. Az ellenzéki pártokkal szimpatizálók körében ez az arány 60 százalék.
  • A magyarok ötöde biztosan harcolna az ország megvédéséért (katonaként vagy más módon segítve a hadsereg munkáját), ha megtámadnák Magyarországot. További 30 százalék válaszolta, hogy valószínűleg harcolna ilyen esetben.
  • A lakosság 40 százaléka szerint vissza kellene állítani a kötelező sorkatonaságot Magyarországon. Ez nagyjából kétszeres arány 2003-2004-hez, a sorkatonaság eltörlésének időszakához képest, amikor 22-23 százalék foglalt állást a sorkatonaság fennmaradása mellett.
  • A magyarok csaknem kétharmada (65 százalék) agressziónak tartja Oroszország részéről, hogy megtámadta Ukrajnát. Amikor arról kérdezték őket, kit terheli a felelősség, 60 százalék Oroszországot, 16 százalék Ukrajnát nevezte meg, 25 százalék pedig nem tudott válaszolni erre a kérdésre.

A felmérést Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő rendelte meg a közvélemény-kutató intézettől. A Závecz Research telefonos közvélemény-kutatása május közepén készült az ország felnőtt népességét reprezentáló 1000 fős mintán.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top