nlc.hu
Életmód

Szörpök cukortartalma

Tudtad? Valójában ennyi cukor van egy pohár szörpben

Meg fogsz lepődni, hogy egy pohár szörp valójában mennyi cukrot is tartalmaz.

Tegyük tisztába: ha valamin az van, hogy málnaszörp, akkor abban 33%-ban biztosan van málna. Ha például málna ízesítésű gyümölcsszörpöt veszünk, akkor már sanszos, hogy a málna csak aroma, a gyümölcstartalmat pedig például az olcsóbb almával oldják meg.

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője elmondta, azt, hogy mi nevezhető szörpnek, a Magyar Élelmiszerkönyv pontosan szabályozza. „A szörp fő összetevői a víz, a cukor és a gyümölcslé. Az előírások szerint a szörp gyümölcstartalmának legalább 33 százaléknak, vízben oldott szárazanyag-tartalmának pedig minimum 60 ref%-nak kell lennie. Ez utóbbi az oldott formában jelen lévő anyagokat jelöli, ami nagyrészt cukrot jelent, de idetartoznak az étkezési savak is” – mondta a szakember a Dívany.hu-nak.

Szörpök cukortartalma

Fotó: Getty Images

Mennyi cukor van a szörpben?

Egy pohár szörppel kb. 6 kockacukor mennyiségű cukor kerül a szervezetünkbe.

Sokféle szörpből válogathatunk manapság. Vannak az ízesített, pusztán aromából és cukorból gyártott szörpök – ezeket talán túlzás is szörpnek nevezni. Ezenfelül vannak a sűrítményből készült termékek, de azon belül is változik az adott íz sűrítménytartalma. A prémium szörp már minimum 50% gyümölcstartalommal rendelkezik. Magas az adott ízre vonatkozó sűrítmény tartalma. Természetazonos aromát adnak hozzá, és csökkentett cukorral készítik. Fontos még, hogy nincs bennük mesterséges színezék sem.

„Manapság a cukor egy részét már édesítőszerekkel pótolják a gyártók. Sőt, olyan szörpök is kaphatók, melyekben nincs hozzáadott cukor, csak édesítőszerek (ennek a termék megnevezésében is szerepelnie kell). A minőségi termékeknél az is előfordul, hogy a cukrot részben vagy teljes egészében mézzel helyettesítik” – mondta a szakember.

Ha házi szörpöt készítenél? Védd ki a cukrot

Ahhoz, hogy ne kelljen több kiló cukrot felhasználni a házi szörp elkészítéséhez, vess be pár praktikát.

  • Lédús, érett, de még nem túlpuhult gyümölcsöket vásárolj. A szezon végén zamatosabb, több vitamint tartalmazó és édesebb alapanyagokkal dolgozhatsz, amelyeket kevésbé szükséges ízesíteni.
  • Finomított kristálycukor helyett kipróbálhatsz mézet, nádcukrot vagy juharszirupot vagy édesítőszereket.

(Nyitókép: Getty Images/Natasha Breen)

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top