nlc.hu
Életmód

Megszólalt a magyarországi majomhimlős betegek egyike

Megszólalt a magyarországi majomhimlős betegek egyike – Már hat embernél mutatták ki a kórt

Hatra emelkedett a magyarországi majomhimlős fertőzöttek száma, és az egyik férfi elmesélte, hogyan zajlott nála betegség.
Majomhimlő vírusa mikroszkóp alatt

Hatra emelkedett a magyarországi majomhimlős fertőzöttek száma – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az MTI-vel. Új fertőzött egy 37 éves Somogy megyei, valamint egy 39 éves és egy 33 éves budapesti férfi.

Mindhárman majomhimlőre utaló tünetekkel keresték fel a területileg illetékes egészségügyi szolgáltatót, majd az NNK laboratóriumában megerősítették a majomhimlő-fertőzést. A betegek általános állapota kielégítő, a kórházi kezelés szükségessége egyik esetben sem merült fel. A fertőzöttek otthonukban tartózkodnak elkülönítve.

A Blikknek megszólalt az magyarországi majomhimlős fertőzöttek egyike, ő az első, aki nyilvánosan beszélt a betegségéről és a tüneteiről. 

A harmincas évei közepén járó, berlini nyaralásáról hazatért férfi elmondása szerint először Lyme-kórra gyanakodott, mert nem sokkal korábban megcsípte egy kullancs. „Aztán az egyik partnerem, akivel odakint testi kapcsolatba kerültem, felhívott, hogy majomhimlős, nézessem meg én is magam” – árulta el a férfi.

Addigra egy intim testrészén lett egy nyílt seb, és mivel mindez péntek délután volt, hétfőig várnia kellett. Közben szombatra a sebe környéke is begyulladt, akkorra már elég rosszul volt, de másnapra sokkal jobban lett.

Hétfőn aztán a bőrgyógyászaton három helyről vettek tőle mintát, és mindhárom pozitív eredményt mutatott. Mivel gyógyszer egyelőre nincs rá, oltóanyag talán júliusban érkezik, az orvos azt tanácsolta neki, hogy kettő-négy hétre izolálja magát, kerülje, hogy bárkivel is szorosabb kapcsolatba kerüljön.

Nem mondom azt, hogy egyáltalán nem kell tőle félni, de a majomhimlő nem produkál klasszikus himlős tüneteket. Nekem például a kezemen egyetlen kiütés sincs, az egész testemen, arcomon elszórva talán tíz-tizenkettő. Bár be vagyok zárva az otthonomba, de a nehezén már túl vagyok, a kiütések nem fájnak, nem undorítóak, csak enyhén viszketnek. Szóval túlélhető…

– fogalmazott a majomhimlős férfi. 

Hozzátette: „bár az a közvélekedés, hogy elsősorban melegek, vagyis köztünk terjed a himlő, de az igazság az, hogy bárki elkaphatja: azok a legveszélyeztetettebbek, akik gyakran váltogatják a partnerüket”.

(Kiemelt kép: Roger Harris Science Photo Library via AFP)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top