nlc.hu
Életmód

Így hat ha kevesebbet mobilozol

Ennyivel kevesebbet kellene mobiloznod, hogy jobban érezd magad

Ha csak egy kicsit csökkentjük az okostelefonozással töltött időt, az kimutathatóan jó hatással lesz a mentális egészségünkre – állítják a kutatók.

Világszerte több mint 6 milliárd ember használ okostelefont, és ez a szám évről évre emelkedik. Az emberek a munkán kívüli kötelezettségeiken felül átlagosan napi öt-hat órát töltenek az okostelefonjaikba bújva. Még úgy is, hogy azzal egyre többen és egyre inkább tisztában vagyunk: a túlzott mobiltelefon-használat káros hatással lehet a mentális egészségünkre.

A Journal of Experimental Psychology: Applied című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint azonban csak egy kis változtatásra van szükség az okostelefonok használatában ahhoz, hogy a mentális egészségi állapotunk észrevehetően javuljon.

Német szakemberek 2019 áprilisa és 2020 novembere között több mint 600, 18 évnél idősebb, véletlenszerűen kiválasztott személy bevonásával végeztek kutatást. A résztvevőket három csoportra osztották: az egyik csoport egy hétig egyáltalán nem használta okostelefonját, a második csoport napi egy órával csökkentette a használatot, a harmadik csoport pedig továbbra is ugyanannyit használta, mint korábban.

A résztvevők egy hónap múlva, majd négy hónap múlva válaszoltak az életmódjukra vonatkozó kérdésekre. A cél az volt, hogy kiderüljön, hogy az okostelefon-használatban bekövetkezett változások a viselkedésükben vagy mentális egészségükben is hoztak-e változásokat. A kutatók a vizsgált alanyok fizikai aktivitásárra, a dohányzási szokásaikra, valamint a depresszió vagy a szorongás jeleire vonatkozó kérdéseket tettek fel.

Okostelefon kikapcsolása

Mobilozz egy órával kevesebbet! (Fotó: Getty Images)

A válaszok összegzésekor arra jutottak, hogy nem kell teljesen lemondanunk a mobiltelefon-használatról a mentális egészségünk javítása érdekében, de a használat korlátozása egyértelműen segít.

„A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy az okostelefon-használat napi egy órával történő csökkentése egy héten keresztül hosszabb távon is csökkenti a telefonnal töltött időt és enyhíti a depressziót, illetve a szorongást, valamint javítja a fizikai aktivitást és az élettel való elégedettséget” – magyarázza Jennifer Katzenstein pszichológus, a John Hopkins Kórház Viselkedésegészségügyi Központjának társigazgatója.

A doktornő rámutatott arra is, hogy az okostelefonok használatát illető teljes absztinencia is problémás lehet, éppen ezért javasolják a szakemberek a napi egy órával csökkentett használatot, mely megfigyeléseik szerint egy hét alatt megszokható. 

Az okostelefon használatának szükségessége személyenként változó. Önkontroll gyakorlásával azonban mindenki tehet azért, hogy változást érjen el mentális egészsége érdekében. A szakemberek azt javasolják, hogy a mobilozással töltött időt helyettesítsük más tevékenységekkel, mint például az olvasás, az edzés, a családdal, barátokkal töltött idő, vagy bármi olyan kedvelt időtöltés, mely csökkentheti a késztetést, hogy a telefonunkat nyomkodjuk.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top