nlc.hu
Életmód

Nem adja le a Pride kampányfilmjét egy tévécsatorna

Nem adja le a Budapest Pride kampányfilmjét egy tévé a gyermekvédelmi törvényre hivatkozva

A Pride kampányfilmjében két férfi megfogja egymás kezét, ami miatt a kereskedelmi tévé már nem hajlandó leadni a videót.
Szivárványos zászló a tömegben

A gyermekvédelminek nevezett homofób törvényre hivatkozva nem adja le a Budapest Pride idei kampányfilmjét egy kereskedelmi tévécsatorna – írja a 444.

A szervezet minden évben forgat egy kisfilmet a fesztiválhoz, amelyet aztán a tévécsatornákon társadalmi célú hirdetésként adnak le. Idén egy olyan kereskedelmi csatorna dobta vissza a videót, amelyen korábban lemehetett az aktuális kisfilm.

Mint a lap megjegyzi, idei kisfilmben szó sincs „vad homoszexuális propagandáról”, két férfi bolyong az erdőben, majd egymásra találnak, és egy magaslaton megfogják egymás kezét.

Az elutasításnál a csatorna a médiatörvény arra a szakaszára hivatkozott, amely tavaly került a jogszabályba a gyermekvédelminek hívott, homofób törvénycsomaggal:

„Mttv. 32. § (4a) * Nem minősül közérdekű közleménynek vagy társadalmi célú reklámnak az olyan műsorszám, amely alkalmas a gyermekek megfelelő fizikai, szellemi és erkölcsi fejlődésének a kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy meghatározó eleme a szexualitás öncélú ábrázolása, a pornográfia, továbbá a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitásnak a népszerűsítése, megjelenítése.”

A Pride szóvivője hangsúlyozta, hogy nem a tévécsatornát marasztalják el, és nem őket tartják felelősnek a kialakult helyzetben, hanem a „gyermekvédelminek csúfolt, tavaly életbe lépett propagandatörvényt”. Jogászaik vizsgálják, hogy milyen jogi válaszlépéseket tehetnek az ügyben.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Unsplash/Raphael Renter)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top