nlc.hu
Életmód

Naptej szavatossági ideje

Te tudod, meddig használhatóak a naptejek?

Nagyon fontos, hogy arra az apróságra is figyeljünk, hogy leellenőrizzük, meddig tart a naptejünk szavatossága.

Ha a naptejünknek lejárt a szavatossága, semmiképp se kenjük magunkra, hiszen az összetevők megromlásával jelentősen csökken a termék hatékonysága, azaz nem jelent 100%-os védelmet a káros UV sugarak ellen. Emellett a lejárt szavatosságú naptej – ahogy más lejárt kozmetikai termékek is –  irritációt, allergiát válthat ki. Egy átlagos fényvédő 12 hónapig őrzi meg a minőségét, de a lejárati időt a gyártó cég feltünteti a csomagoláson.

Meddig használható egy naptej

Fotó: Getty Images/kundoy

Nagyon sok minden befolyásolhatja azt, hogy egy naptej meddig áll el, függhet ugyanis attól, hogy hol tároljuk (mennyit volt kitéve napsugárzásnak), mennyit nyitogattuk, vagy belenyúlunk-e koszos kézzel!

Egy a lényeg: ha mégsem találunk lejártai dátumot a naptejünkön, akkor ellenőrizzük:

  • ha a naptejnek furcsa szaga van, inkább dobjuk ki.
  • ha a krém vizessé, darabossá, egyenetlen textúrájúvá vált, az azt jelzi, hogy az adott termék megromlott.
  • előfordulhat, hogy a lejárati idő előtt elkezd megváltozni a termék színe, ez pedig egyértelmű jele annak, hogy már nem szabad tovább használni a fényvédőt.

„Mind a kémiai, mind az ásványi fényvédőkre igaz, hogy a lejárati dátumot követően nem érhető el velük az a hatás, amit az SPF-besorolásuk szerint hivatottak kifejteni. Az oxibenzont, az avobenzont vagy a homoszalátot tartalmazó kémiai fényvédők oxidálódhatnak, ezáltal veszítenek hatékonyságukból. Bár a fizikai hatóanyagokat (pl. cink-oxidot, titán-dioxidot) tartalmazó fényvédőknél nem áll fenn ez a probléma, idővel ezek a termékek is megromlanak, és akár bőrirritációt is okozhatnak” – nyilatkozta Perry Romanowski kozmetikai vegyész az Allure magazinnak.

Ne felejtsük el: használjunk legalább 15-ös faktorszámú napvédőt, de érzékeny bőrre inkább 30-asat vagy még magasabb faktorszámút. Napozás előtt 20-30 perccel kenjük be magunkat, és kétóránként, vagy ha vízbe megyünk, ismételjük meg, jól bedörzsölve a bőrbe. Az sem mindegy, mennyi naptejet kenünk magunkra: egy átlagos testre 20 ml-nyi napkrémet kellene felvinnünk. Ez a mennyiség garantálja bőrünk egészséges védelmét. (Egy átlag 200 ml-es naptejes flakonnak 10 alkalom után üresnek kellene lennie. A legtöbben egy flakont el sem használnak egy nyár alatt!)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top