nlc.hu
Életmód

A nomofóbia

Egy napig sem lennél meg a telefonod nélkül? Lehet, hogy nomofóbiás vagy!

Te is szorongsz attól, hogy otthon felejted a mobilod, esetleg lemerül vagy megszűnik a térerő?

A nomofóbia kifejzést még 2008-ban, egy, az Egyesült Királyságban készült tanulmányban használták először. A szó az angol no mobile-phone phobia (nincs mobiltelefon fóbia) kifejezés első betűiből áll össze és amint az már kikövetkeztethető, az attól való félelmet jelöli, hogy mobiltelefon nélkül kell lennünk. 

A tanulmány azt vizsgálta, milyen aggodalmak merülnek fel a mobiltelefonjukat gyakran használó emberekben. A kutatásban több mint kétezer személy vett részt. Kiderült, hogy a válaszadók hozzávetőleg 53 százaléka szorong, hogy elveszíti a mobiltelefonját vagy lemerül az akkumulátora, esetleg megszűnik a térerő. Kiderült az is, hogy a 18 és 24 év közötti korosztályban a leggyakoribb, hozzávetőleg 76 százalékuk tart attól, hogy mobiltelefon nélkül marad vagy nem tudja használni a készülékét. A nomofóbia a férfiak körében gyakoribb, a válaszadó férfiak 58 százalékára, míg a nők 42 százalékára jellemző. A résztvevők 55 százaléka a szorongást kiváltó elsődleges tényezőként azt jelölte meg, hogy mobil hiányában nem tud kapcsolatot tartani barátaival és családjával, míg a másik gyakran említett ok az attól való félelem, hogy nem tudják megfelelőképpen elvégezni a munkájukat, például nem fogadnak egy fontos hívást, elérhetetlenné válnak a főnökük, a munkatársaik vagy épp az üzletfeleik számára.

Okostelefon

Te sem lennél meg nélküle? (Fotó: Getty Images)

Az okostelefonok elterjedésével persze a nomofóbia és annak kiváltó okai is átalakultak. Manapság a szorongás gyökere leginkább a közösségi hálózatoktól való függőség. A nomofóbiások aggódnak, hogy elzárják őket a kommunikációs eszköztől, ezzel pedig a folyamatos  információáramlástól is. Ezen túlmenően a modern nomofóbia bizonyos személyiségjegyekhez kapcsolódik, mint például a visszacsatolás, elismerés iránti erős igény, ami a lájkokért való versenyfutást eredményezi. 

A nomofóbia testi tüneteket is kiválthat, a leggyakoribbak az idegesség, a tájékozódási zavar, a túlzott izzadás, a remegés és a szapora légzés.  

Számos kutató ugyanakkor nem hajlandó a mobiltelefon hiánya okozta szorongást fóbiaként elismerni. Úgy gondolják, hogy a nomofóbia inkább szorongásos zavar, mint fóbia. Emiatt nem tekintik olyan függőségnek sem, mint például az alkoholizmus vagy a szerencsejáték-függőség. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top