nlc.hu
Életmód

Túlterheltek a tűzoltók

Kimerültek a tűzoltók a rengeteg tűz miatt

A dolgozók túlzott terhelésre és létszámhiányra panaszkodnak.
tűzoltók

Jelentős terhelést okozott a tűzoltóknak az elmúlt hetekben tapasztalt száraz időjárás: az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint idén háromszor annyi szabadtéri tűz keletkezett, mint tavaly az év azonos időszakában.

Több megyében is kimerültek a kollégák, a létszámgondok miatt ráadásul még nagyobb terhelés jut egy emberre – mondta az rtl.hu-nak Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke. A munkaerőhiány szerinte már abban is megmutatkozik, hogy kevesebben mennek ki egy-egy esethez.

Sok tűzoltónak másodállása is van, sőt miután sok esetben ott jobban keresnek, valójában a tűzoltóság jelenti a másodállást. Sokan már eleve fáradtan érkeznek munkába, mert nem engedhetik meg maguknak azt, hogy a szabadnapjukon pihenjenek. “A legtöbben ráadásul fizikai munkát végeznek, kőművesek, festők, víz- gáz- fűtésszerelők, ácsok, favágók. A 24/48-as munkarend következtében úgy néznek ki a mindennapjaik, hogy 24 órát dolgoznak tűzoltóként, utána kétszer 8 órát a másodállásban, majd utána ismét 24 óra tűzoltói műszak követezik. És ez így megy évtizedeken keresztül. Ráadásul a rengeteg avartűz miatt most sokakat a szabadnapjukon is berendeltek” – árulta el egy több évtizede pályán lévő tűzoltó.

A portál azt is megtudta, hogy most már az is előfordul, hogy amikor éppen nincs riasztás, a felújítási, kertészeti munkákat is a tűzoltóknak kell elvégezni.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top