nlc.hu
Életmód

Tudatos mosás: ezek a környezetbarát alternatívák

Beszélnünk kell a mosásról: így moss környezettudatosan!

Nem is gondolnád, de a mosással és pláne az öblítő használatával egy sor vegyszert juttatunk a környezetünkbe. A jó hír az, hogy sok remek alternatíva közül választhatunk, ha ki szeretnénk váltani az általános mosószert.

2022-ben, a klímaválság közepén egyéni felelősségünk, hogy a napi rutinjainkat úgy alakítsuk, hogy azzal a legkevésbé terheljük az egyébként is kizsákmányolt környezetünket. Beleértve a mosást is, hiszen nemcsak a PET-palackok és egyszer használatos műanyagok betegíthetik meg a vizek élőlényeit, hanem az a rengeteg vegyszer sem tesz jót a vízi élővilágnak, amit egy-egy mosás alkalmával a lefolyókba küldünk. De a betegségek kialakulásának kockázata miatt is érdemes váltani, hiszen a hagyományos gépi mosáskor a mosóporok és öblítők egy része a szövetek közé tapadva ott marad a ruhában. Arról nem beszélve, hogy milyen víz- és energiapazarlás történik, ha nem gondoljuk végig, mikor, mennyit és hogyan mosunk. Az Egyesült Államokban például egy átlagos háztartásban évente 400 alkalommal indítják el a gépet, alkalmanként akár 180 liter vizet is elfogyasztva. Az áramfogyasztásról nem is beszélve: 80 százaléka a víz felmelegítésére megy el. Épp ezért fontos tudni, hogy nem mindig érdemes magas hőfokon mosni, hiszen alacsonyon is ugyanúgy kijönnek a foltok előkezelés után. Ha pedig csak pár ruha szennyezett erősebben, akkor ezeket mindenképp érdemes előkezelni, nem kell rögtön magasabb hőfokra rakni. 

Tény, hogy új szokások kialakítása nem mindig könnyű, az elején lehet, hogy nem fogsz tökéletes eredményt produkálni, de csak kísérletezz tovább, és meg fogod találni a számodra leginkább fenntartható környezetbarát mosás alternatíváját, ami aztán a napi rutinod részévé fog válni.

Az is természetes, ha egy kicsit tanácstalan vagy a témában, hiszen a fenntartható divatot lényegében most tanuljuk. A mosás esetében például a szüleink megtanítottak minket arra, hogyan érdemes szín szerint mosni, és melyik anyagot hány fokban kell elindítani, ugyanakkor arra már magunkat kell edukálni, hogy hogyan moshatunk tudatosan. Erre vonatkozóan remek tanácsokat találtunk például Csalár Bence a Fenntartható divat című könyvében, amely lényegében egy útmutató arra vonatkozóan, hogyan érdemes az apró, de mindennapos rutinjainkon úgy változtatni, hogy az nekünk is vállalható legyen, és a környezetünket is tehermentesítsük vele. Ezekből a tippekből válogattunk:

Kezdd kicsiben!

A drasztikus változtatások sosem hosszútávúak, ezért érdemes apró lépésekkel kezdeni. Például azzal, hogy a gépet nem indítjuk el pár darab ruhával, mert az elképesztő vízpazarlást eredményez. A leghatékonyabb módszer, ha az optimális mennyiségű és megfelelően szortírozott ruhákat az ideális programmal mossuk ki. 

Ha a környezettudatosság a cél, akkor nem lehet elmenni amellett, hogy milyen mosószerrel mosunk, ugyanakkor az említett könyv szerzője arra is felhívja a figyelmet, hogy már az is nagy előrelépés, ha kevesebb mosószert alkalmazunk, mint amennyit ajánlanak a termék borítóján.

Meg fogunk lepődni, hogy a teljes adag felétől is ugyanolyan illatos és tiszta lesz a ruha. 

Egy nő szódabikarbónával mossa ki a mosdót.

Sara Mancabelli szódabikarbónával mosogat egy fürdőszobai mosdót 2021. november 16-án Milánóban, Olaszországban. Sara Mancabelli az olasz Zero Waste hálózat egyik társalapítója, egy olyan fenntartható életmódot valló közösség, amelynek célja, hogy kevesebb hulladékot termeljen és csökkentse a környezetre gyakorolt hatását (Fotó: Emanuele Cremaschi/Getty Images)

A környezettudatos mosószer már nem ritkaság

Az általános mosószerek vegyszereket tartalmaznak, amelyek nehezen bomlanak le, és mint kiderült, sokunknál allergiás reakciót is kiválthatnak, ezért egyre többen keresik a környezet- és egészségbarát megoldásokat. Mutatjuk, milyen alternatívák közül válogathatsz:

  • Mosódió: Az egyik legnépszerűbb zöld mosási alternatíva, de azt érdemes tudni róla, hogy a legtöbb műanyag csomagolásban érkezik, így rendkívül nagy környezeti terheléssel jár, mire eljut a háztartásunkba. Figyelem: hideg vizes mosáshoz nem is ajánlott, viszont szaponint tartalmaz, aminek remek a folttisztító hatása, és melegebb vízben jól működik.
  • Mosószappan: 30-40 fokos mosásnál is jól tisztít, de minden típusú mosáshoz feloldott formában (reszelve, langyos vízzel elegyítve) kell a ruhákhoz adagolni. Kiváló folttisztító, a legtöbb boltban is kapható.
  • Szódabikarbóna: A nagyanyáink is használták a folttisztításhoz, és nem véletlenül, hiszen a régóta használt anyag valóban jó a foltok kiszedéséhez, ráadásul a kellemetlen szagokat is megköti. Papírcsomagolásban is kapható.
  • Folttisztító só: Színes és ruhákhoz egyaránt kiváló választás, viszont azt tudni kell, hogy több órán kell benne áztatni a ruhákat, és minimum ötvenfokos hőmérsékletű vízben lehet alkalmazni.
  • Citromsav: Akit zavar az ecet szaga, annak kiváló választás lehet az egy-két kanál citromsav, amelyet 2-3 deciliter vízzel kell elkeverni (mehet hozzá illóolaj is), majd a mosógép öblítős részébe kell tölteni. Ha a citromsavat folttisztító sóval vegyíted, hatásos fehérítőt kapsz.
  • Illóolaj vagy mosóparfüm: Az öblítő elhagyása sokaknak problémát okoz, de számukra megoldás lehet az illóolaj vagy mosóparfüm.
  • Ecet: A környezettudatos mosás egyik kedvence a 20 százalékos, természetes alapanyagú, biológiai erjesztésű ecet. Az öblítőt is pótolja, és az ecetszag a mosás után megszűnik. Egyes kutatások szerint azonban a gépeknek nem feltétlenül tesz jót, ezért mértékletesen kell használni.
  • Vadgesztenye: Készíthetünk belőle akár folyékony mosószert is, a gyapjú és a selyem nem szereti, de minden más természetes matéria kedvelni fogja. A fehérek mosásakor érdemes egy kis szódabikarbónát is használni.
  • Borostyánlevél: A növény levelét kell használni, és végül komposztálhatod. Akár darabokban, akár turmixolva vagy egész levelek formájában is használhatjuk, ha például zokniba töltjük. Fontos, hogy az érzékeny bőrűeknek nem javasolt mosásra, mert bőrirritációt okozhat. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top