nlc.hu
Életmód

37 évesen nem volt komoly kapcsolatom

Zavar, hogy 37 évesen sosem volt még komoly kapcsolatom

Azoknak, akik kisebb városokban élnek, randiapplikációkkal és társkereső oldalak használatával együtt is igen nehéz lehet társat találni. Olvasónk lassan negyvenévesen nem találta meg azt a valakit, akit keres, neki segít Sereg Tímea párkapcsolati mediátor és szexológus tanácsadó.

38 éves vagyok és Tiszavasváriban lakom. Nagyon kellemetlen problémám van: egyszerűen nem tudok egy lányt találni komoly párkapcsolatra. Nagyon, de nagyon nehéz. Soha nem volt még komoly kapcsolatom az életemben. Pedig folyamatosan próbálkozom, ismerkedem. Nagyon szeretném, ha tudna ebben nekem valamilyen módon segíteni

– olvasónknak a Tamás álnevet adtuk, ő sok más mai harmincas magyar férfival együtt nehezen találja meg azt a nőt, akivel hosszú távon tervezhetne. A jó párválasztás titka a szerencse és a tudatos társkeresés. Az se árt, ha tudjuk, mit keresünk, azonban lehet, hogy az elvárások is akadályozhatnak a társkeresésben. Ha neked is van olyan mondanivalód, ami kikívánkozik belőled a párkapcsolatoddal kapcsolatban, ha a szexuális életed problémás, ha a randis tapasztalataid szeretnéd megosztani, ha szeretnél konkrét segítséget kérni, akkor Sereg Tímea párkapcsolati mediátor és szexológus tanácsadó várja a leveled a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre. 

Szerencse és tudatosság, ez kell a társkereséshez

Nehéz lehet Magyarországon egy kisebb városban partnert találni. Sok-sok férfi panaszkodik arra is, hogy ha a társkeresőknél kiszélesítik a kilométereket, akkor probléma lehet később az utazás, a távkapcsolat, az összeköltözés kérdésköre. Mégis, azt javasolnám, hogy először szélesítse ki a kört a potenciális jelölteknél, hiszen nem tudhatja, mit hoz a jövő: lehet, hogy az illető szívesen költözik Tiszavasváriba később, de az is lehet, hogy kettejük közötti kisebb falut vagy várost választanak majd lakhelyként.

A másik javaslatom, hogy menjen minél többet nők közé. Akár nőkről, akár férfiakról legyen szó, általában azért nem találnak sok éven át partnert, mert alig vannak napi kapcsolatban a másik nemmel. Például az elvált tanárnők, akik az iskolában a tanári karban szinte csak nőkkel dolgoznak együtt. Vagy az autószerelők, akik csak férfiakkal dolgoznak együtt a műhelyben. Ha olvasónk végiggondolja, hány nővel tud naponta kommunikálni, és ez a szám igen kevés, akkor érdemes lenne ezen is változtatni.

A hobbik, érdeklődési körök szintén segíthetnek, akár online, Facebook-csoportokhoz csatlakozva is megtalálhatók mások, akik szintén ugyanazt szeretik. A továbbtanulás is ilyen, nyelveket tanulni sosem árt, és az életünkben mindig hasznunkra válhat. Ha esetleg gondolkodott korábban főiskolán vagy egyetemen, érdemes levelezőn belevágni, esetleg más egyéb tanfolyamon részt venni: üvegfújástól kezdve minden elérhető nálunk is. De akár egy kutya, akit naponta sétálni visz és vele kirándul, szintén kinyithatja a világot, több nővel találkozhat, ismerkedhet bárhol. Ezeken a területeken mindenképpen találkozhat másokkal, beszélgetésekkel gazdagodhat minden egyes nap.

társkeresés

Forrás: Getty Images

A felsoroltak a külső tényezőkön segíthetnek, illetve abban, hogy közvetlenebbül, kevésbé izgulósan és szorongva közeledjen bárki a randipartnerekhez. Akinek nehezen megy a társkeresés, javaslom végiggondolni az elvárásokat is: sokszor ez akadályozhat abban, hogy találkozzunk valakivel, aki jó lehet társnak. A külső megjelenésre vonatkozó elvárások például ilyenek, azok a férfiak, akik magányukban a pornófilmekhez fordulnak, hajlamosabbak lehetnek a testi megjelenésre, mellméretekre fókuszálni. Holott a belső jellemvonások azok, amikkel együtt kell élni mindennap, tehát a kedvesség, a barátságosság, a szeretetetteljesség, a nyitottság legalább olyan fontosak, mint a külső megjelenés.

Az se jó, ha van valaki az életünkben, akit idealizáltan, plátóian szeretünk. Olvasónk ilyenről nem írt, viszont gyakran tapasztalom, hogy azok a férfiak, akik közel 40 évesen sem találtak hosszú távú kapcsolatra partnert, leragadtak egy korábbi szerelmüknél – ami viszonzatlan lehetett. Esetleg másvalaki, elérhetetlen nő után sóvárognak. A plátói szerelemnek van funkciója az életünkben, ám felnőttkorban ha tartósan jelen van a mindennapokban, az akadályozhatja a kiteljesedést. Ha tehát olvasónknak is van ilyen nő az életében, legyen az munkatárs, baráti kapcsolat, korábbi iskolástárs, első szerelem, akkor ezen mindenképpen kellene dolgoznia: miért van ilyen érzelem az életében, mi az, amit ez az illető pótol, van-e valóban lehetősége a közös jövőnek, és a legfontosabb kérdés, hogy próbálja meg elképzelni, hogy ezzel az illetővel rendszeresen szeretkezik. A plátói szerelmek onnan ismerhetőek fel leginkább, hogy a szexuális fantáziákban ezek az emberek nem igazán szerepelnek, inkább csak beszélgetésekben, romantikus helyzetben tudjuk őket elképzelni, konkrét szexben nem. 

Általánosságban igaz az, hogy ha valaki a társkeresésben megragadt felnőttkorban, és évek óta nehezen megy az ismerkedés, akkor a hozzáálláson érdemes változtatni, ahogy önmaga jobb verzióját is célszerű megtalálni, még jobbá fejleszteni. Elkeseredés helyett, ami persze érthető érzés, inkább az önfejlesztésen, önbizalomépítésen, külső-belső tulajdonságok fejlesztésén lenne jó dolgozni. 

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól, pártanácsadótól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top