nlc.hu
Életmód

Kávé drágulás

Az aszály a kávét sem kímélte, jelentős drágulás várható

Az aszályos időjárás miatt szűkült a kínálat Brazíliában az arabica kávéfajtából. 

A világ kávétermelésének nagyjából 70 százalékát adó arabica fő termőterülete Brazília. Az országot is érintő aszály és a szállítási nehézségek miatt a jövőben áremelkedésre számíthatunk – írja az Infostart. Korábban már mi is beszámoltunk róla, hogy boríthatja kávézási szokásainkat a globális éghajlatváltozás.

Emelkedésnek indult az arabica kávéfajta ára, ugyanis az aszályos időjárás miatt szűkült a kínálat Brazíliában ebből a kávéfajtából.

 

Az aszállyal összefüggő terméskiesés akár évekre is visszavetheti a hozamokat ezeken a területeken, így ennek lesznek nagyobb hatásai, dacára annak, hogy Brazília a világ kávétermelésében már nem egyeduralkodó. Feltehetőleg ez nálunk is érezhető lesz az áremelkedés, hiszen hazánkba is rengeteg brazil kávé érkezik.

Az utóbbi hónapokban nagyon sok termék ára jelentősen emelkedett, és a kávé árában is várható növekedés, tekintettel arra, hogy Brazíliában aszály volt. 

A másik gondot a globális szállítási és az ellátási láncok fennakadásai jelentik, mert a kávét konténerekben szállítják Európába, és az ehhez rendelkezésre álló konténerek és hajók száma korlátozottá vált az utóbbi időben – mondta Nezvál Máté kávépörkölő-mester, kávészakértő. Ebből következik, hogy nemcsak az aszály, hanem a logisztika miatt is valószínűleg növekedés várható az árakban.

kávébabok

Fotó: Unsplash

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top