nlc.hu
Életmód

A lelki béke titkai

3 gyors módszer, hogy helyreálljon a lelki békéd

Ha felborul a lelki békéd, akkor jó eséllyel szükséged van egy nagy adag önszeretetre és megértésre.

A lelki békére óriási szükségünk lesz az elkövetkező időszakban, Mark Travers pszichológus három olyan gyors módszert írt le, amivel pár perc alatt egyensúlyba hozhatjuk magunkat lelkileg.

1. Tiszteld az eddig megtett utat!

Túl sok irreális elvárást támasztunk magunkkal szemben, a társadalmi nyomással együtt ez már komoly terhet jelent a vállunkon. A szakember szerint általános hiba, hogy kevés idő alatt akarunk sokat elérni, aztán amikor nem sikerül, akkor saját magunkat kezdjük szapulni és lekicsinyelni. Tudomásul kell venni, hogy a tanulás, a célok elérése mind időbe kerül, nem lehet megúszni az oda vezető utat – például nem lehet lefogyni 20 kilót és háj helyett izmokat növeszteni két hét alatt.

Fontos lenne, hogy ne felejtsük el, hogy időt kell adnunk magunknak és gyakoroljuk az önszeretetet minél gyakrabban. Ehhez az egyik leggyorsabb módszer, ha nem azt soroljuk magunkban, hogy mi mindent nem értünk el, miben vallottunk kudarcot, hanem inkább listázzuk azt, hogy mire lehetünk büszkék az eddigi életutunk során, amit csak magunknak köszönhetünk. Ez szinte azonnal segít a lelki béke visszanyerésében.

2. Legyél olyan kedves magaddal!

Általában könnyebben vagyunk kedvesek másokkal, mint saját magunkkal. Az önkritikus énünk pillanatok alatt bekapcsol a fejünkben, és persze túlzásba is visszük magunkkal szemben a kritikát. A szakember szerint ennek az is az alapja, hogy azt hisszük, hogy ha kedvesen viselkedünk magunkkal, akkor ellustulunk és aláássuk a motivációnkat. Ez azonban hibás és kontraproduktív hiedelem.

Fekszik az asztalon egy fiatal nő

A lelki béke visszanyerése (Kép: Getty Images)

A Personality and Social Psychology Bulletin című szaklapban megjelent kutatásban megállapították, hogy amikor megértéssel fordulunk saját magunk felé, az egyfajta „motivációs szupertöltő”. A kemény önkritika helyett tehát inkább a kedvességet és megértést érdemes magunkkal szemben gyakorolni, ezzel segítve, hogy felnőjünk az élet elkerülhetetlen kihívásaihoz. A kutatásból az is kiderült, hogy azok az emberek, akik megértőek magukkal, figyelmesebbek másokkal is, és felismerik, hogy megérdemlik, hogy a pozitív élményeket a lehető legteljesebben megtapasztalják.

3. Rugalmasan alakítsd a rutinodat!

Hajlamosak vagyunk arra, hogy idővel túlzottan is ragaszkodjunk a szokásainkhoz, rutinjainkhoz. Ez önmagában még nem lenne probléma, hiszen egy jó rutin remek módja annak, hogy kevesebb energiát pazaroljunk a mindennapi feladatokra. A pszichológusok azonban azt mondják, hogy a rutinok csak addig nem okoznak gondot, amíg nem veszik át az uralmat felettünk. Ha például depresszió, szorongás jelentkezik, amikor kizökkenünk valami miatt a rutinokból, akkor az egy nagy jel, hogy már nem mi irányítjuk a tetteinket és sokkal rugalmasabbnak kellene lenni. Ne ostorozd magad, ha le kell mondanod egy kitűzött célt, például egy 30 napos jógakihívást, vagy légy kedves magadhoz, ha néhány hétig lazítasz a munka frontján. Ne félj attól, hogy némi rugalmasságot iktass a rutinodba, hogy helyreálljon a lelki békéd. Ez néha mindent megváltoztathat.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top