nlc.hu
Életmód

Inside the Mind of a Cat

Ha van macskád azért, ha nincs, akkor azért nézd meg – hiánypótló dokumentumfilmmel erősít a Netflix

Mint gyakorlott macskagazdi mindig azt gondolom, hogy nekem a témában újat mondani már nem lehet. És akkor jön a Netflix az Inside the Mind of a Cat című bő egyórás műsorával, és megint rájövök, hogy közel tíz év tapasztalat (ami macskaévben 56-nak számít) fabatkát sem jelent.

A macskák öntörvényű, szenvtelen ragadozók, akik magukat Istennek képzelik, ellenben a kutyákkal, akik csak azért élnek, hogy a gazdájukat boldoggá tegyék. Sőt, ha nagyon le akarnánk egyszerűsíteni a világot, azt mondanánk, kétféle ember létezik: a kutyás és a macskás. Egy kutya odaadó társ, visszahozza a labdát, örül, ha hazaérsz, lehet idomítani, és hasznos fűtőegység, amikor az áram- és gázszámla az egekbe szökik, a macska viszont csak felszolgálóként tekint az emberre – legalábbis a rossz sajtó szerint. Ha ebből indulunk ki, ahogyan arra a Netflix nagyon találó címre keresztelt, Egy macska elméjében című műsora is céloz, akkor elmondható lenne, hogy egy macska nem tanítható, hogy teljes mértékben tesz a környezetére, és valójában semmilyen kötődést nem alakít ki a gazdájával, holott ez egyáltalán nem igaz! Talán a macskás kutatások tizenöt év lemaradásban vannak a kutyásokkal szemben, egyre többet és többet tudunk meg róluk, a viselkedésükről, és hogy pontosan mi jár abban a makacs kis fejükben.  

A Netflix nem bízta a véletlenre ennek a fontos témakörnek a feldolgozását, több külföldi kutatót szólaltatott meg, hogy a lehető legpontosabb információkkal lássa el a lelkes nézőket, de előtte leszögezte, ideje, hogy mindent, amit tudunk, felejtsünk el a macskákról, és hogy ennek bizonyosságot adjon, rögtön az ukrán Savitsky Cats nevű macskaformáció American’s Got Talent előadására invitált mindenkit, ahol a bársonytalpúak minden képzeletet felülmúlva mutatták be, hogy bizony, ha akarnak, tudnak olyan trükköket, mint a kutyák.

Persze nincs könnyű dolga annak, aki erre adja a fejét, ugyanis a szakértők és az idomárok szerint egy macska nem akar mindenáron a gazdája kedvében járni, ráadásul sokkal rövidebb idő alatt elveszíti az érdeklődését, mint egy kutya. Kitartó munkával azonban nagyon szép eredményeket lehet elérni, és itt most nem feltétlenül az apportírozásra gondolunk, hanem a következetes nevelésre, hogy ne kelljen huszadszor is elmondani: nem mászunk fel a konyhapultra! 

Azt mondjuk ne várd, hogy akkor most egy csapásra az irányíthatatlan jószágból a világ legjobb fej cicája válik, de a dokumentumfilmben megszólalók szerint vannak tippek, amik segíthetnek közelebb kerülni ezekhez a bundás lényekhez és megérteni a működésüket

 Inside the Mind of a Cat Netflix macska dokumentumfilm

Fotó: Netflix

Pislogás = mosolygás

Az állatok a farkasszemet kihívásként kezelik, viszont a pislogás pont olyan nekik, mintha rájuk mosolyognál. A kutyák a kutatások szerint képesek leolvasni az ember érzelmi reakcióit az arcról, a macskák számára viszont a nyugodt, lassú pislogás az, ami megnyugvással tölti el őket, és amit pozitív megerősítésként tudnak értelmezni adott szituációban. Saját tapasztalatom szerint (amit egyébként még korábban Jackson Galaxytól lestem el) ez tényleg beválik, a lassú pislantásért cserébe szinte kivétel nélkül lapos hunyorgás jár, és ilyenkor a macska minden pórusából árad, hogy több vagyok számára, mint puszta két lábon járó konzervnyitó.  

Jótékony dorombolás

Arról, hogy a dorombolás jó hatással van az emberek mentális egészségére, már számos kutatás született, de a dokumentumfilm az első, ami elmondja, hogy ez olyan, mint a gyereksírás – hatással van az emberek anyai és apai ösztöneire, mintha a cicák pont azért alakították volna ki ezt a tulajdonságot, hogy bebiztosítsák maguknak a gondoskodást. Ezzel pedig rögtön megdől az elmélet, miszerint a macskák utálják az embereket.  

Klasszikus kondicionálás

A szakértők azt ajánlják, ha a klasszikus kondicionálás jegyében szeretnél egy szófogadó dorombológépet nevelni, akkor használj klikkert. Az eszköz hangja – akárcsak Pavlov kutyakísérletében – megtanítja a bundás kedvenceinket, hogy az elvégzett munka jutalomfalatot és simogatást terem. A hang jelentést nyer, de ahhoz, hogy ez sikerre vidd, még nagyon sok kitartás és türelem kell! A műsorban elhangzik, hogy 1-5 percnél ne próbálkozz hosszabban, sőt, már annak örülhetsz, ha 30-60 másodpercig sikerül őket egyhuzamban lekötni. Ezt én is tanúsítom. A macskák nagyon különbözőek, így felesleges egymáshoz mérni őket, és ahogyan a Savitsky Cats megálmodói elmondják, mindig a macska erősségeire kell alapozni.  

 Inside the Mind of a Cat Netflix macska dokumentumfilm

Fotó: Netflix

A jutalomfalat nem mindig hoz sikert

Dr. Kristyn Vitale macskapszichológus szerint az sem mindegy, hogy mivel motiváljuk a kedvenceket, ugyanis vannak a bársonytalpúak, akik még az ínyenc falatoknál is többre becsülik a szociális jutalmat. A kutatásban, amit elvégzett, saját cicájának, Carlnak a következőket ajánlotta fel: a kedvenc játékát, a kedvenc illatát, a kedvenc ételét, és saját magát, azaz a gazdi közelségét. Az esetek több mint felében Carl őt választotta a többi alternatíva helyett. Itt azért megjegyezném, hogy az én macskám annyira szereti a hasát, hogy szerintem a lelkemet is eladná egy szem nasiért cserébe…

A büntetés értelmetlen

Visszatérve a konyhapultos példához, a macska nem tudja, hogy miért nem szabad neki felmennie oda, ahol az étel készül. Mesélhetsz neki higiéniáról, aligha fog hangosan felkiáltani, hogy „ó, értem már!”. Azt pedig pláne nem tudja belőni, hogy miért haragszol rá, és ahogyan a műsorban is elhangzik, úgy fogja érezni, hogy a hirtelen hangulatváltásod miatt kiszámíthatatlan vagy. Tehát nem az a megoldás, hogy rámordulsz, hanem az, hogyha pozitív megerősítéssel tereled őt a helyes útra, a macskák ugyanis hiúak, és szeretik a dicséretet.  

Ha már kellően elláttalak a műsorból szerzett tapasztalatokkal, azt is elmondanám, hogy a dokumentumfilm bő egy órában, a leggyakorlatiasabb módon próbálja megválaszolni az összes olyan kérdést, ami a macskák kapcsán felmerül az emberben, például, hogy miért látnak jól a sötétben, miért esnek mindig a talpukra, miért tudnak a legkisebb lyukon is átférni, hogy a bajszuk milyen szerepet tölt be a tájékozódásukban, hogy miért IMÁDJÁK a dobozokat, vagy hogy miért gondolják jó ötletnek, hogy hajnalban fel-alá randalírozzanak a lakásban. Ehhez egyébként a történelmet is segítségül hívja, sőt, egy whiskyfőzde tulajdonosait is bemutatja, akik két macskát is tartanak a gyár területén, egyikük a főegerész, a másik pedig a látogatóközpont és az Instagram sztárja. Mert hát azt tudjuk jól, hogy egy macskával mindent könnyebben el lehet adni, nem véletlenül van akkora sikere a vicces cicás videóknak sem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top