nlc.hu
Életmód

Az optikusnál derült ki, hogy agydaganata van

Napszemüveget akart venni, az optikus vette észre, hogy agydaganata van

A szemvizsgálatnak köszönhetően időben kiderült, hogy a nőnek egy szőlőszem nagyságú agydaganata van.
Napszemüveget próbáló nő egy optikában

Ann Flinn napszemüveget szeretett volna venni közelgő nyaralása előtt, de az optikus egy duzzanatot talált az 54 éves asszony látóidegén. A nőt további vizsgálatokra utalták be a kórházba, majd az MRI-vizsgálat után sokkoló volt a diagnózis: a nőnek agydaganata van.

Alig egy héttel azután, hogy a vizsgálat kimutatta a szőlőszem nagyságú daganatot, Annt megműtötték. Kiderült, hogy meningeómája volt, ami az agyhártya jóindulatú, lassan növekvő daganata, de a látóideget nyomva állandó fejfájást vagy ideggyógyászati rendellenességeket okozhat.

„A szemvizsgálat megmentette az életemet, mert bármi megtörténhetett volna, de ha az életemet nem is, a látásomat mindenképpen megmentette” – mondta a nő, aki csak a műtét után fogta fel igazán, milyen súlyos dolgon ment keresztül.

Ann esete is mutatja, hogy mennyire fontos a szemvizsgálat, és nem csak azoknak, akik szemüveget viselnek. Egy egyszerű vizsgálatnak köszönhetően komoly egészségügyi problémák is felismerhetők, de a kettes típusú cukorbetegségre, a magas vérnyomásra vagy a zöld hályogra is fény derülhet.

(Metro)

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Unsplash/Karolina Grabowska)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top