nlc.hu
Életmód

Olcsó, de kikapcsoló hobbik

5 olcsó, de kikapcsoló hobbi

Valahogy ki kell szakadni a hétköznapok monotonitásából, ehhez hoztunk néhány hobbit, amik garantálják, hogy kikapcsolják az agyad. Ráadásul szinte semmibe nem kerülnek!

Hiába kapod meg folyton azt a javaslatot, mikor kikapcsolódást keresel, hogy „találj egy új hobbit”, az emberek gyakran nem veszik azt számításba, hogy egy hobbi nagyon is drága mulatság tud lenni. Viszont nem kell több ezer forintot kiadnod táncórákra, vagy beruháznod egy görkorcsolyára, ha amúgy rettegsz attól, hogy eltöröd a csuklód. Szabadidős elfoglaltságok százai várnak az olcsó, mégis kikapcsoló kategóriában, amikkel garantáltan elűzöd az unalmad és átéled a flow élményt, amit keresel.

Korábban már ajánlottunk néhány pénztárcabarát hobbit, de a lehetőségek tárháza végtelen és mi is szeretjük, ha minél több opciónk van, ezért most hoztunk még ötöt. Hiszen egy szívedhez közel álló kikapcsolódás, amihez ráadásul nem kell mélyen a zsebedbe nyúlnod egészen átformálhatja a szabadidőd. Lesz valami, amire várhatsz meló után, valami, amivel elfoglalhatod magad egy lassabb hétvégén, és legalább nem egész nap a TikTokot görgeted. Lássuk tehát, mit tehetsz helyette!

Nevelgess növényeket          

Nem kell, hogy óriási kerted legyen ahhoz, hogy némi zöldet csempéssz az otthonodba. Elég hozzá az ablakpárkányod. És ha már úgy döntöttél, hogy megtanulod, hogyan kell életben tartani egy virágot, miért ne kezdenéd valami hasznossal, amivel hosszú távon is pénzt takaríthatsz meg? Éppen ezért azt javasoljuk, hogy vegyél néhány fűszernövényt, amikről gondoskodhatsz, gyakorló növénytemetők számára sem túl nehéz feladat az életben tartásuk, ráadásul mindig lesz kéznél fűszer a konyhában, amire nem dobtál ki egy rakás pénzt az ablakon.

Olcsó, kikapcsoló hobbik

Fotó: Morsa Images/Getty Images

Kincsvadászatra fel!

Nem, teljesen komolyan mondjuk: indulj kincsvadászatra! Egyetlen dologra lesz hozzá szükséged: a Geocaching nevű alkalmazásra (prémium előfizetés nélkül, ingyenesen is szuperül használható). Miután letöltötted, válassz a közeledben lévő geoládák közül (Budapesten is például több száz van), és kapsz egy GPS koordinátát, ami elvisz téged az elrejtett kincsesládához. Ez lehet bármi egy fa tövébe dugott műanyag tartótól kezdve egy ágon lógó apró dobozig. A geoládában több apró kincset találhatsz, ahonnan választhatsz egyet, ha szeretnél és hozzáadhatod a sajátodat is. Ne felejtsd el aláírni a ládában lévő füzetet, és kipipálni a helyszínt az appban – ezután jöhet a következő kaland!

Kézügyesség a maximumon

Szereted, ha szép, ápoltak a körmeid, viszont egyre jobban megterheli a pénztárcádat, hogy rendszeresen körmöshöz jársz? Ha nem mondanál le a manikűrözés mini-luxusáról, akkor egy újabb olyan hobbit ajánlunk, amivel spórolni is tudsz: tanulj meg otthon manikűrözni. Mert igen, lehet otthoni gél-lakk szettet venni, ami ugyan egy nagyobb befektetés, de csak egyszeri és elég hamar megtérül. Hiszen minél többet gyakorolsz, annál szebb lesz az eredmény (találsz egy csomó videót a neten, ami segít a technikád tökéletesítésében). Amikor pedig rajongva megdicsérik a körmeid, sokkal jobb érzés lesz, mert azt mondhatod: „Köszi, én csináltam”.

Meditálj

Ha van valami, amit igazán arra találtak ki, hogy kirántson a mókuskerékből, akkor az a meditálás. Meglepődnél, mennyire jót tesz az elmédnek akár már egy rövid meditáció is! Nincs időkorlát, lehet szó akár öt percről, akár egy óráról, teljesen személyre szabhatod ezt a hobbit: csinálhatsz néhány egyszerű légzésgyakorlatot egy kaotikus munkanap után, de akár válogathatsz a neten és a különböző appokon megtalálható ingyenes irányított meditációk közül is, hogy garantáltan jól induljon a reggeled.

Olcsó, kikapcsoló hobbik

Fotó: Morsa Images/Getty Images

Tanulj nyelveket

Nem, nem muszáj több tízezer forintot költened a méregdrága nyelvtanfolyamokra, hogy ha elsajátítanál egy idegen nyelvet. Rengeteg ingyenes alkalmazással lehet nyelvet tanulni. A mi kedvencünk például a Duolingo, ami tipikusan a játszva tanulás elvét követi, ráadásul az olasztól a Trónok harcából ismert valyr nyelvig számtalan lehetőség közül válogathatsz. Nyelvet tanulni pedig nemcsak hasznos (hiszen így külföldön könnyedén megértetheted magad), hanem okosabbá is tesz, fejleszti a kognitív képességeidet, és még az időskori demencia kialakulásától is véd.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top