nlc.hu
Életmód

Az abortuszszabályozás módosítása ellen tiltakoznak Budapesten

„Ülj le állam, egyes!” – az abortuszszabályozás módosítása ellen tiltakoznak Budapesten

Sokan gyűltek össze este a Kossuth téren, a beszédek után a Belügyminisztériumhoz ment a tömeg.

Szerda estére hirdetett tiltakozást elsősorban az abortuszszabály szeptemberi módosítása ellen a Patent Egyesület és az aHang nevű civilszervezet a budapesti Kossuth térre, és a kezdeményezéshez számos szervezet csatlakozott még. Mint ismeretes, szeptember 15-től csak a magzati szívhang meghallgatásáról kiállított igazolással végezhető abortusz, és ez a változtatás óriási hullámokat vetett. 

A gyülekezőt este hatra hirdették, és a Telex helyszíni tudósítása szerint negyed hétkor párezres tömeg már megtöltötte a Parlament jobb oldalán található, Gróf Andrássy Gyula szobra melletti teret. „Ülj le állam, egyes!” – mondta Dr. Benkovics Júlia szülész-nőgyógyász szakorvos beszédében, aki azt is kijelentette, hogy nem fogja felhangosítani az embrió szívhangját, nem fogja a páciensei felé fordítani a monitort, csak akkor ha kérik. 

Abortusz szó a szótárban

Fotó: Getty Images

Visnyei Barbara dúla, aktivista, kétgyerekes anya a pedagógusok helyzete és az abortusz törvény és jól mutatja, hogy a kormány hogyan foglalkozik azokkal, akiknek segítségre lenne szüksége. A szívhangról elmondta, nincs olyan, hogy valaki amiatt meggondolja magát, és boldogan élnek, de hozzátette, megesett anyák nem egy homogén tömeg, mindenkinek más története van, írja a Mérce, ami élőben is közvetíti a tüntetést.

Molnár Via, a Patent Egyesület aktivistája arról beszélt, hogy a kormányt nem az életvédelem motiválja, és problémaként említette, hogy Magyarországon jelenleg nincs rendes szexuális felvilágosítás, a fogamzásgátlás pedig az országban luxuscikk. Hozzátette, Pintér Sándor és képviselőtársai jobban tennék, ha bemennének egy iskolába és meghallgatnák az ott ülő gyerekek szívhangját.

A beszédek és Varsányi SzIrének kórus koncertje után, negyed nyolc magasságában a tömeg a Belügyminisztérium felé indult, és fél nyolc előtt pár perccel a vonulók eleje meg is érkezett az épülethez, ahol már rendőrök fogadták őket. A körbekerített minisztérium épülete elé elkezdték lehelyezni a vállfákat, amelyeket a szervezők kérésére hoztak magukkal a tüntetők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top