nlc.hu
Életmód

Így maradjon több pénzed a hónap végén

Spórolási tippek: így maradjon több pénzed a hónap végén

Spórolni szeretnél, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Itt van pár tipp a self.com által megkérdezett pénzügyi szakemberektől, amik segíthetnek elindulni.

Hogy maradhat több pénzed a hónap végén? Pénzügyi szakemberek gyűjtötték össze, mi mindent tehetsz az ügy érdekében. Egy próbát megér.

Vezess költségvetést

Az első és legfontosabb, hogy pontosan tisztában legyél a bevételeiddel és kiadásaiddal. Ezek vezetéséhez használhatsz egy költségvetés-tervező alkalmazást, vagy egy egyszerű jegyzetfüzetet, táblázatot. Lehet, hogy első körben sokkoló lesz szembesülni azzal, hogy hova folyik el a pénzed, de legalább tisztább képet kaphatsz anyagi helyzetedről.

Spórolási trükkök a hónap végére-1363128263

Fotó: Getty Images/Guido Mieth

Állíts fel megtakarítási célokat

Az, hogy mekkora összeget érdemes megtakarításokra szánnod, nagyban függ attól, hogy mit engedhetsz meg magadnak. Ez lehet egy fix havi összeg vagy a bevételed bizonyos százaléka. Általánosságban az a tapasztalat, hogy a kisebb megtakarítási célok elérhetőbbek és kevésbé megterhelőek a pénztárcának.

Próbáld ki az 50-30-20 szabályt

Az 50-30-20 szabály egy pénzmegtakarítási stratégia, amely szerint a fizetés 50 százalékát a szükségletekre (pl. az albérlet díja vagy a rezsi), 30 százalékát pedig az egyéni igényekre és szórakozásra (pl. étterem vagy utazás) kell költeni, míg a maradék 20 százalékot megtakarításokra, befektetésekre fordítani. Ha ez neked megoldható, mert mondjuk keresel annyit, hogy elég legyen a szükségekre az 50, akkor mindenképp próbáld ki!

Használd ki a pénzvisszatérítéseket, kuponokat

Ha a bevásárlások, tankolások és utazások alkalmával hűségprogramokban veszel részt, és kihasználod az akciókat, kuponokat, amelyek gyakran az adott cég mobilalkalmazásán keresztül érhetők el, azzal visszanyerhetsz némi pénzt abból, amit elköltöttél. Igen, kicsit macerás, körülményes, de hidd el, megéri bíbelődni vele.

Rakd félre az aprót

Ha van valami, amire vágysz, akkor kezdd el gyűjteni rá az aprót egy perselyben. Még ha eleinte nem is lesz benne túl sok pénz, ne feledd, sok kicsi sokra megy.

Ne mentsd el a bankkártyaadataidat

Ha egy online üzlet feldobja az opciót, hogy a későbbi vásárlásokhoz elmentse-e a bankkártyád adatait, mondj nemet. Az egyetlen gombnyomással történő vásárlás ugyanis meggondolatlan döntésekhez vezethet.

Add el felesleges tárgyaidat

A soha nem hordott ruhákat és kütyüket meghirdetheted az interneten, így némi extra bevételhez juthatsz, amit például az adósságaid törlesztésére fordíthatsz.

Tűzz ki távoli jutalmakat

Az, hogy spórolni kezdesz, még nem jelenti azt, hogy semmire sem költhetsz. De fontold meg a nagyobb összegű vásárlásokat, hogy mielőbb elérhesd megtakarítási céljaidat.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top