nlc.hu
Életmód

Napelemes térkövek a zöld városi közlekedésért

Magyar találmány teheti környezetbaráttá a városi közlekedést

Valóban zöld lesz a városi közlekedés egy új magyar megoldással.

A világon egyedülálló városi megoldást fejlesztett három magyar cég, a PLATIO Solar, a Rollin és Kuube: egy zöld energiával és okos funkciókkal ellátott mikromobilitási állomást. Olyan okos városi pontot alkot a három innovatív termék, amely megreformálhatja a városi közlekedést, nemcsak fenntarthatóvá, zölddé teszik azt, hanem közösségi élményt is adnak a felhasználóknak. A szolgáltatás egyedisége, hogy mindezt helyben, térkövek által megtermelt napenergiával történik.

Napjainkat mára teljesen átszövi az e-mobilitási eszközök használata. Az utcán járva számtalan elektromos rollerrel találkozhatunk. Ugyanakkor ezen eszközök környezetbarát, helyben történő töltése egyelőre nem megoldott, sőt inkább környezetterhelő azok töltése, valamint összegyűjtése. Ezt a kihívást felismerve állt össze három startup, akik már külön-külön is letették a névjegyüket az innovatív megoldások terén. Most egy szolgáltatást állítottak össze termékeikből.„A klímasemlegességi célok és a rendezetlen mikromobilitási háttér indította meg a közös gondolkodást. Ez egy komplett megoldás: egy olyan mikromobilitási pontot hozunk létre, ami ötvözi a hasznos funkciókat a közösségi funkciókkal, és egyedisége, hogy helyben megtermelt napenergiával töltjük a rollereket miközben ezen funkciókat élvezik a felhasználók. Ilyen megoldás még nem létezik a világban.”– kezdte a megnyitót Sebők András, a PLATIO Solar ügyvezető igazgatója.

A PLATIO Solar napelemes térkövei helyben termelik meg a napenergiát, amivel a Rollin töltőállomásán pihenő rollereket töltik. Ez nem pusztán a tiszta energiával való töltését teszi lehetővé, de a rollerek rendezett tárolását is. A Kuube Plus padja pedig okos funkciókat és közösségi élményt biztosítja. A felhasználók a roller töltése alatt megpihenhetnek a dizájn padon, miközben tölthetik a telefonjukat, internetezhetnek, vagy zenét hallgathatnak, mindezt helyben megtermelt napenergiával töltve! A megoldás előnye, hogy szigetszerűen kiépíthető, nincs szükség hálózati csatlakozásra, így könnyű a telepítése és mentesíti a túlterhelt energiahálózatot. Benapozott városi környezetben bárhol telepíthető, lehet az egy köztéren vagy vasútállomások, bevásárlóközpontok mellett. Az a víziónk, hogy amíg a PLATIO térkő feltölti a rollert a Rollin töltőállomásán, addig megpihenhet, feltöltődhet a KUUBE okospadjánál – folytatta Gallai Máté, a Kuube Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

„A klímasemlegesség elérése és a városi CO2 csökkentése globális cég lett. Erre nagyszerű megoldás a mikromobilitási eszközök bevezetése, ami fenntarthatóbb, zöldebb, profitabilis közelekedést hoz el. Egy ilyen megoldás nagyban csökkenti a gépkocsi- és üzemanyag-használatot, és költséghatékony lesz a felhasználók, a városok és a cégek számára is” – foglalta össze a projekt fenntarthatósági céljait Dér Huba, a Rollin Technologies Kft. ügyvezetője.Az egyedi megoldást egy ünnepélyes átadón mutatták be a kormányzati szereplőnek, szervezetnek, illetve a nagyközönségnek.

Az eseményen Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Innovációért felelős helyettes államtitkár, illetve Jenei Gábor, a HEPA Vezérigazgatóhelyettes is beszédet mondott és indította útjára ezt az ígéretes magyar kooperációt. „Ez egy unikális együttműködés 3 magyar innovatív startup között, ahol a kutatási fejlesztés magyar egyetemek közreműködésével történik. A jövő zöld átállást kíván, vagyis pl. azt, hogy fenntartható módon termeljünk energiát, és ezt felhasználva érjük el a zöld közlekedést. Ezt teremtették meg ezek a startupok, ami egy jövőbeli keresletet elégítenek ki” – bátorította a cégeket Bódis László, helyettes államtitkár.

Ez a zöld megoldás érdekes lehet nemcsak az okos városoknak és önkormányzatoknak, de vállalatoknak is egyaránt. A cégek a hazai és nemzetközi piacokra szánják ezt az installációt. Ebben segíti majd a cégeket a HEPA, Külgazdasági és Külügyminisztérium háttérintézménye. Ahogy Jenei Gábor, a HEPA vezérigazgató helyettese fogalmazott: „Számunkra kitűnő példa ez a 3 magyar cég összefogása és szinergiája, ezáltal sokkal könnyebben tudunk segíteni a külpiac megtalálásában. Ez a megoldás méltó export termék lesz majd a nemzetközi piacokon.”

Ez a mikromobilitási megoldás egy olyan okos városi megoldás lehet, amely fenntarthatóvá, szervezettebbé és élvezhetőbbé teszi a városi közlekedést. Segít valóban zöld közlekedés megteremtésében, így a városok és akár vállalatok klímasemlegességi céljainak elérésében is.

napelemek

Fotó: Unsplash

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top