nlc.hu
Életmód

Tematikus séták Budapesten

A legjobb tematikus séták Budapesten

Állj meg egy pillanatra, és nézz körbe magad körül! Tényleg ismered a várost, mint a tenyeredet? A tematikus séták tudnak még újat mutatni...

A tematikus séták fénykorukat élik, és nem véletlenül. Sok esetben hiába élünk a fővárosban, észre sem vesszük, hogy milyen kincseket rejt egy-egy kapualj, rom vagy adott esetben épület, hiszen az állandó rohanásban a részletek mind mellékesek. Ezek a séták azonban olyan titkos oldaláról mutatják be a várost, annak történetét, ami felett a mindennapokban elsiklunk, gyakorlatilag olyan az egész, mint egy tárlatvezetés, csak itt nem a múzeumban kiállított tárgyak, hanem a maga a város szíve-lelke az, amivel megismerkedhetünk. Ehhez pedig egy őszi nap pont ideális, úgyhogy mutatjuk, melyekre érdemes rászánni egy kisebb összeget.

A vár titkai 

Fogadni mernénk, hogy te is milliószor sétáltál el a Vajdahunyad vára mellett a Városligetben, de egy-egy pillantásnál vetettél már rá komolyabb figyelmet? Ismered a történetét? Tudod, hogy a Milleniumi Kiállítás után miért kellett lebontani? Vagy, hogy miként kapcsolódik hozzá a Drakula grófként emlegetett, Lugosi Béla? A vár egy csomó izgalmas fordulatot tartogat, igazi időutazás, ami miatt megérti a Pestbudai Séták ide vonatkozó, A mesés Vajdahunyad vár titkai című tematikus bejárására befizetni.  

Budapest tematikus séta őszi programok

Fotó: pestbudaisetak.hu

A kávé szerelmeseinek 

Ha több kávét iszol, mint Lorelai és Rory Gilmore együttvéve, akkor a Kávéházi történetek Pesten című sétát kár lenne kihagynod. A Sétaműhely rendezésében történő bejáráson megismerheted, hogyan változott a kávéházi kultúra egészen a török időktől napjainkig, hogy mennyi kávészemre van szükség egy eszpresszó lefőzéséhez, de emellett olyan kultikus békebeli kávéházak világába is betekintést nyerhetsz, amilyen a Savoy, a Zrínyi, vagy az Ibolya. Persze mindez nem lenne az igazi, ha közben kimaradna a kóstolás, szóval a történelem megidézése mellett még egy jó hangulatú, közösségi kávézásba is belecseppenhetsz – rajta! 

Romok között 

Szintén a Sétaműhely megrendezésében lehet megnézni a pesti városfal romjait – Eretnekek, kofák és vagabondok, Séta a pesti városfal mentén címmel – ami sokkal több érdekességet rejt, mint elsőre gondolnád. A II. József haláláig álló fal a városban élőket védelmezte, de több volt, mint egy sánc. Igazából határvonalként funkcionált, ami különválasztott társadalmi osztályokat és adott esetben kultúrákat is. Ide szorultak a protestáns templomok és a zsidónegyed, akárcsak a színitársulatok. Sőt – ahogyan azt filmekben már biztosan láttad -, a fal tövében telepedtek le azok az árusok, akik nem szerettek volna adót fizetni a portékájuk után. Az egykori szekerek kivájt nyomvonalai, a fal maradványai, és a városkapuk mind arról mesélnek, milyen lehetett abban a korban élni. 

Budapest tematikus séta őszi programok

Fotó: Sétaműhely

Egy kis természet 

Budapest közel sem az a betondzsungel, aminek általában titulálják, számos titkos kert és tér található szerte a városban – igen, a belvárosban is -, ami zöld, burjánzó oázisokat rejt magában. Az Imagine szervezésében induló Titkos kertek és terek névre keresztelt sétát nemes egyszerűséggel a séták királynőjeként is emlegetik, mert tényleg kihagyhatatlan állomása ezeknek a rendezvényeknek! Olyan hétköznapokban nem látható magán- és intézményi kerteken visz keresztül, amik minden évszakban tudnak újat mutatni, főleg mostanság, amikor a zöld levelek közé már egy-egy sárga, bordó vagy barna is vegyül. Ráadásul nyelvtanulás céljából is remek alternatíva, ugyanis a magyar mellett angol nyelvű sétát is rendeznek az érdeklődőknek. Kell ennél több? 

Budapest tematikus séta őszi programok

Fotó: Imagine.hu

Wellness a római korból 

Magyarország a fürdők országa, ez vitathatatlan, és Budapest sem szűkölködik e tekintetben, annyira nem, hogy már a rómaiak is nálunk élvezték a korabeli wellnesst. A termálvíz mindig is csábította az idegen kultúrákat, hiszen tudjuk jól, milyen szuper testi-lelki hatásai vannak egy jó fürdőnek, így érthető, hogy népszerűségük a mai napig nem csökkent. A Budapesti Séták A 2000 éves fürdőváros elnevezésű programja ezt a világot mutatja be, ha szerencsések vagyunk, és jó a képzelőerőnk, még egy ókori római fürdő is megelevenedhet a szemünk előtt. 

Áthidaló megoldás 

Nap mint nap átjárunk rajtuk, megcsodáljuk őket, elveszünk a részleteikben, hiszen szerves részei a város történetének és látképének, de valójában mennyit tudunk róluk? Budát és Pestet tizenegy híd köti össze – ebből négy a világörökség része -, mégis maximum nagy vonalakban ismerjük a hátterüket, a köréjük szövődő legendákat és drámákat. Ezt orvosolja a hosszúlépés. járunk? Pillérek és pilonok elnevezésű tematikus sétája, ami nemcsak a fővárosi Duna-átjárók kultúrtörténetét tárja fel, hanem azt is boncolgatja, hogy vajon milyen hidakra lehet még szüksége Budapestnek. 

Budapest tematikus séta őszi programok

Fotó: hosszulepes.org

A bűnözés nyomában 

Ha érzel magadban elég bűnüldözői vénát ahhoz, hogy beless a város sötét bugyraiba, akkor szintén a hosszúlépés. járunk? Bűnös város sétáját ajánljuk, ahol szörnyű gyilkosságok, érzéketlen elkövetők, furfangos kasszafúrók legendáin át visz keresztül az út, egészen a kevésbé szerencsés bűnözőkig, akik mondjuk egy leesett műszemöldök miatt buktak le. Lesznek még itt kurtizánok, erőszaktevők, de komoly intellektuális csalások szellemi atyjairól is megemlékezik a városi túra, akárcsak a sima zsebtolvajokról. Az izgalom garantált.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top