nlc.hu
Életmód

Szakcsi Lakatos Béla halála

Meghalt Szakcsi Lakatos Béla

Zenésztársa jelentette be a tragikus hírt.

Meghalt Szakcsi Lakatos Béla. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész és zeneszerző 80 éves volt, ma hajnalban érte a halál – írja az Index. A zongoraművész halálát Sárik Péter zenésztársa jelentette be a Facebookon.

Szakcsi Lakatos Béla

Szakcsi Lakatos Béla a magyar dzsessz kiemelkedő alakja volt – Fotó: MTI/Cseke Csilla

Pótolhatatlan veszteség. A kedvenc magyar jazz-zongoristám volt, nagyon sokat tanultam Tőle” – olvasható többek közöttt a szívszorító posztjában.

Szakcsi Lakatos Béla 1943. július 8-án született Budapesten. Kilencévesen kezdett zongorázni. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola tanulójaként ismerkedett meg a dzsesszel, és érdeklődése a kötetlenebb műfaj, az improvizáció felé fordult. 1957-től Kovács Andor gitáros együttesének volt tagja, 1968-ban Duka Norberttel és Lakatos Gézával megalakította az LDL triót. 1970-ben tagja volt Pege Aladár nagybőgős kvartettjének, amely a Montreux-i Dzsesszfesztiválon második díjat nyert. Fél évig New Yorkban dolgozott egy magyar vendéglőben, szabadidejében dzsesszklubokba járt, és egy olcsón beszerzett Fender-zongorával tért haza, a hangszert ő használta először Magyarországon. 1972-76 között a Rákfogó, 1980-tól a Babos Gyulával létrehozott Saturnus együttessel, majd a Hungarian Jazz Quartet tagjaként elévülhetetlen érdemei voltak a fúziós dzsessz hazai térnyerésében. Tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessz-zongora szakán, és mesterkurzust tartott a Zeneakadémián. Rendkívül sokoldalú zenész volt: játszott együttesben és szólóban, saját kompozíciót és dzsesszstandardot, klasszikus versenyművet nagyzenekarral, ifjú dzsessztehetségek oldalán és a 100 Tagú Cigányzenekarral, rögzített lemezre négykezeseket Vukán Györggyel, és adott ki népdalfeldolgozásokat tartalmazó világzenei albumot. A legrangosabb fesztiválokon lépett fel, gyakran társult külföldi muzsikusokhoz alkalmi együttesekben. (MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top