nlc.hu
Életmód

Allergia és megfázás megkülönböztetése

Így tudod megkülönböztetni az allergiát és a megfázást

Az allergiaszezon végén is érdemes résen lenni, mert simán előfordulhat, hogy ami első érzetre megfázásnak tűnik, az valójában még a pollenek utójátéka.
Orrfújás

Az egyik nap késő őszi hideg, a másikon pedig kora nyári idő van, tökéletes az időpont arra, hogy egy óvatlanabb pillanatban az ember megfázzon, ugyanakkor mivel az allergiaszezon is a végét járja, nem mindig lehet egyértelműen megállapítani, hogy melyik kellemetlenség okozza a tüneteket. Bár alapvetően elmondható, hogy a pollenidény az áprilistól októberig tartó időszakra érvényes, míg a meghűlés és a felső légúti megbetegedések inkább októbertől márciusig, ez azért nem egy kőbe vésett szabály, hiszen nemcsak a pollenek, hanem kis túlzással millió másik dolog is előidézhet allergiát, ahogyan a nyár kellős közepén, egy erősen légkondicionált helyiségben is meg lehet fázni. Ha azonban a következőket végig gondolod, már kapsz a kezedbe némi útmutatást! 

Nem mindegy az időzítés 

Ha a tudományos oldalát nézzük, akkor elmondható, hogy a megfázás, nátha, vagy meghűlés hátterében valamilyen vírus van, míg az allergia az immunrendszer reakciója valamilyen számára irritáló anyagra. Utóbbi egyébként (általában) egy hosszabb, heteken át fennálló állapot, aminek vannak könnyebb és nehezebb szakaszai – amit sok minden befolyásolhat –, szemben a megfázással, ami tipikusan egy rövidebb lefolyású, 5-10 napig tartó megbetegedés. Ahhoz, hogy eldöntsd, melyik áll fenn, két dolgot érdemes végig gondolni: 

  • Korábbi években, az évnek ugyanebben a szakaszában előfordult-e hasonló?  
  • Hőemelkedés, láz, általános rossz közérzet, torokfájás mint tünet, felmerült-e?  

Az évente visszatérő kellemetlenségek esetén nagyobb eséllyel lehet allergiára gyanakodni, ilyenkor jól jöhet egy pollennaptár, ami megmondja, mikor, melyik allergénnel lehet számolni. Ha éppen nincsen pollenszezon, akkor a környezetedben megforduló dolgokat érdemes megvizsgálni. Ellenben ha a felsorolt tünetek közül bármelyik megjelenik, akkor a megfázás lesz a ludas, ezek ugyanis egyáltalán nem jellemzőek allergia idején. 

Mit árul el az orrod? 

Az eldugult orr tipikus tünete mindkét problémának, viszont nagyon egyszerű különbséget tenni orr- és orrdugulás között. Ha tiszta váladék jön belőle, az döntően inkább allergia, a sárgás váladék viszont a vírusos eredetet jelzi. Az orrspray mindkét esetben fellélegzést hozhat, de míg az allergiánál inkább az a cél, hogy lemossa az allergéneket a nyálkahártyáról – amit egyébként egy sima sóoldatos átmosás is megold –, addig náthánál az orrdugulást okozó kitágult erek összehúzása a cél, így más-más termék ajánlott a két állapotban. Fontos az is, hogy mivel az orrspay-k könnyen függőséget okozhatnak, a betegtájékoztatókban leírt módon és ideig használd őket. 

Mit jelez a tested? 

Ha kicsit is hallgatsz a tested jelzéseire, az is segíthet eldönteni, melyik irányba vizsgálódj. Ahogyan feljebb olvashattad, a megfázás általános rossz közérzetet, testben jelentkező fájdalmat, hőemelkedést, lázat okozhat, ami az allergiára nem jellemző. Ilyenkor az immunrendszered kemény bevetésre indul a támadó vírusok ellen (valahogy úgy, ahogyan az Egyszer volt… az ember című animációs sorozatban is láthattad anno), és sokat kivesz az emberből, főleg, ha köhögés és orrdugulás is nehezíti a mindennapokat. Persze ezzel nem azt mondjuk, hogy az allergiás tünetek kevésbé harcolnak le, de ebben az esetben sokkal inkább hosszútávon érezhető a probléma, és jellemzően nem dönt ágynak egyik pillanatról a másikra. 

Mit mond a torkod? 

Minden torokfájás nátha, de nem minden náthával jár torokfájás. Jó, ez így tényleg nagyon leegyszerűsített helyzet, de ha fáj, amikor beszélsz vagy nyelsz, akkor az megint csak a vírusos eredetet mutatja, az allergia legrosszabb esetben is csak irritációt, kellemetlen karcos érzést okozhat, de ilyen jellegű égető, gyötrő fájdalmat nem. Az is igaz, hogy a nátha sem jár minden esetben torokfájással, pláne nem olyan gyulladással, ami mondjuk antibiotikumot igényel, ám ha összességében nézed a tüneteidet és közérzetedet, máris egyszerűbb lesz dönteni a helyzetben. 

Mit árul el a szemed? 

Talán ez a legkevésbé kézzelfogható válaszokat adó tünet, ugyanis szemkönnyezés, vagy éppen fordítva, szárazság mindkét betegség apropóján felléphet. Ráadásul az sem segít a helyzeten, hogy az egész életünket képernyők előtt töltjük. Viszont ami döntő tényező lehet, az a viszketés, ami egyértelműen az allergia oldalára billenti a mérleget, a szezonális érzékenység esetében a pollenek a szembe jutva erős irritációt idéznek elő, ugyanakkor beltéri allergia esetén – például poratka, háziállatszőr, kozmetikum – is hasonló tünetekkel lehet számolni. Mivel nem mindegy itt sem, hogy milyen típusú szemcseppel kezeled a problémát, érdemes kikérni legalább patikus, de még inkább allergológus véleményét. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top