nlc.hu
Életmód

Őszi dekoráció hatása a mentális egészségre

A mentális egészségednek is jót tesz, ha a lakást őszi köntösbe öltözteted

Akár már néhány kiegészítővel is nagyon sokat tehetsz azért, hogy jobban érezd magad a bőrödben.

Az a típusú ember vagyok, aki nagyon nehezen engedi el a nyarat, nemcsak a jó idő miatt. Ott van a szabadság hangulata, a késői napnyugta, a kellemes „nyár illat”, a vidám ruhák és még egy csomó minden más is, ami miatt minden egyes évben megszenvedem az átállás időszakát. Szeretem az őszt is, nem erről van szó, de nehezemre esik búcsúzni a felsoroltaktól, és az sem könnyíti meg a dolgomat, hogy a hideg időjárással egyáltalán nem vagyunk jóban, márpedig jócskán kijutott belőle szeptember első heteiben.

Őszi dekor

Fotó: Getty Images/VictoriaBee

Gondoltam, ha már így alakult (az örök optimista), akkor előszedem a kedvenc őszi dekorációimat, fényfüzéreket, lámpásokat, tököket, párnahuzatokat, és a vidáman mosolygó madárijesztő figurámat is, hátha az ismerős tárgyakkal könnyebb lesz a ráhangolódás az évszakra. A terv bejött, és mint kiderül, mindennek még tudományos magyarázata is van. 

Őszi színek = boldogság

A színek nagyban befolyásolják a hangulatunkat, tulajdonképpen gyógyító hatással bírnak, és ahogyan arra Dr. Elaina DellaCava pszichiáter rámutatott, dopamin, azaz a boldogsághormonok felszabadulását idézhetik elő a testben. A narancsban játszó árnyalatok ilyen szempontból különösen jótékony hatásúak, egy 2020-as tanulmány szerint ez a tónus örömöt és pozitív érzéseket idéz elő az emberben, ezért van az, hogy egy étkezőasztalra kihelyezett dísztökre annyira jó ránézni. Ugyanez a kutatás egyébként azt is bizonyította, hogy a citromsárga szintén hasonló érzéseket vált ki, sőt, ez a szín pluszban még szórakozásra is csábít egy esős őszi napon

A nosztalgiafaktort sosem szabad lebecsülni 

Az ember természeténél fogva szereti a szép emlékeket felidézni, mert a megszokottra emlékeztetnek és ezzel egyfajta állandóságot hoznak az életünkbe, különösen ilyen furcsa, bizonytalan időben. Ezek az emlékek gyakran a családhoz, barátokhoz kapcsolódnak, sőt, sok esetben gyerekkorunkból hozzuk őket, így – ahogyan Dr. DellaCava mondja – a lakás őszi dekorálása remek mód arra, hogy nosztalgiázzunk, és újra kapcsolatba kerüljünk önmagunk ezen részével. 

lakás dekor dekoráció ősz őszi színek

fotó: getty images

Ide tartoznak a hagyományok is, a szakértő ennek kapcsán szintén a kiszámíthatóságot említi, mert a jól ismert a szertartások, apróságok minden évben ugyanakkor jönnek elő. Kim Gorgens klinikai professzor hozzátette, hogy mi, emberek a szokások rabjai vagyunk, és szeretjük azt érezni, hogy irányításunk van a saját életünk felett, ez táplálja ugyanis a mentális stabilitásunkat.  

Irányba állni 

Az iskolakezdés, a vakáció vége sokak számára új fejezetet jelent, de azoknak a felnőtteknek, akik nem járnak iskolába, és nincs ilyen korú gyerekük sem, nehéz észrevenni a változást. Grogens professzor szerint: „az idő sokkal gyorsabban telik, ahogy öregszünk, és elveszítjük a viszonyítási pontokat. Gyermekként már alig várjuk, hogy vezethessünk, szavazhassunk, vagy elég idősek legyünk ahhoz, hogy alkoholt fogyasszunk. Mindegyik nagy fejlődési mérföldkövünk megvan, aztán ezt elveszítjük”. Azt mondja, a szezonális dekoráció lehetővé teszi, hogy pontosabb viszonyítási alapot kapjunk az idő múlásában, és általa úgy érezhessük, hogy még az idő felett is van hatalmunk. 

A jólét záloga 

Maslow piramisa szerint bizonyos alapvető szükségletek nagyban meghatározzák a motivációnkat, a viselkedésünket és ezáltal a jólétünket is, aminek egyik alapeleme a biztonságos otthonteremtés. Az adott évszaknak megfelelő dekoráció remek módja annak, hogy megünnepeljük a helyet, hogy hálát adjunk érte, és Gorgens professzor szerint annak is, hogy egyfajta győzelemnek éljük meg, hogy mindez a miénk. Rávilágít arra, hogy az otthon dekorálása egy érzelmi befektetés, ami sokszorosan térül meg, akárhányszor rápillantunk ezekre a kiegészítőkre. Kicsit olyan ez, mint amikor az állatok fészket raknak az évszak beköszöntével. 

Helló, ősz!

Fotó: Getty Images/Kristen Prahl

Otthon, édes… 

A pandémia óta felértékelődött az otthon szerepe, több időt töltünk a lakásban, mint korábban, sokaknak – hozzám hasonlóan – az egész munkaideje szinte home office-ban telik, ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen körülményeket biztosítunk a közvetlen környezetünkben. Ha ehhez még hozzáadjuk a nappalok rövidülését – ami újabb szorongás és kedvtelenségfaktort jelent –, akkor egyértelműen szükség van arra, hogy melegséget, otthonosságot árasszon a lakás, hogy pihentető, kényelmes és hívogató legyen a tér. Dr. DellaCava úgy tartja, hogyha vizuálisan tetszetős az, amit látunk, az határozottan megdobja a hangulatunkat, az érzelmi jóllétünket, úgyhogy érdemes legalább néhány aprósággal feldobni a tereket. 

lakás dekor dekoráció ősz őszi színek

fotó: getty images

SAD vagy? 

A szezonális affektív zavarnak (Seasonal Affective Disorder, azaz SAD) nagyon sok stádiuma és tünete van – a fáradékonyság, rossz hangulat, a fókusz hiánya például tipikusan ilyen –, a kutatók szerint pedig ez annak köszönhető, hogy ilyenkor kevesebb napfény ér bennünket és megnövekszik a melatonin, azaz az alvásért felelős hormon szintje a szervezetünkben. Azonban, hogy a hideg évszak kevésbé legyen kritikus ilyen szempontból, a szakértők szerint fontos az éber figyelem gyakorlása (hello, mindfulness!) és ebben is partner lehet a dekoráció, de akár egy meleg, kötött pulcsi, vagy egy pumpkin spice latte is. Gorgens professzor szerint ezek hozzájárulnak a könnyebb átálláshoz, dr. DellaCava pedig azt hangsúlyozza, hogyha az apróságok nem segítenek kilábalni a rossz passzból, akkor érdemes szakember segítségét kérni a feldolgozásban. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top