nlc.hu
Életmód

A legendás szakácskönyvíróra emlékezünk

10 idézettel búcsúzunk Frank Júliától, aki a szavakat is olyan jól forgatta, mint a fakanalat

Generációk tanultak főzni vele Magyarországon. Ő maga bevallottan a nagy előd, Horváth Ilona tanítványa volt. Tanítványa abban az értelemben, ahogyan ő maga is tömegek konyhai tudására hatott: csak odanyúltunk, és leemeltük a polcról a szamárfüles, sűrűn könyvjelzőzött köteteket, ami annyi magyar család életének részese volt. Tíz idézettel emlékezünk a tegnap elhunyt Frank Júliára.

129 könyvvel a háta mögött örök nyomot hagyott a magyar gasztronómiában Frank Júlia, aki 76 évesen hagyott itt bennünket. Bölcs és izgalmas mondataival veszünk búcsút tőle.

„Büszke vagyok arra, hogy csak olyat írok le, amit kipróbáltam, ami bevált, és az utolsó grammig hiteles mértéket adok. Részletes leírással. Miből mennyit, milyen hosszan. Soha nem felejtem el, hogy voltam én is kezdő, a félszavas utalások nem elegendőek, csak megzavarják vagy elbizonytalanítják azt, aki most próbálkozik. Elveszik a kedvét.”

„A magyar konyha csodálatos ízű, remek fűszerekkel, jó nyersanyagokkal, csak nem kell annyi zsírt tenni az ételbe, mint amennyit nagyanyáink tettek, meg nem kell rántást alkalmazni. Én ezt boldogan tanítanám is, de sajnos nincs rá fórum. Nincs egy rendes főzőiskola, ahol például meg lehetne tanulni főzni.”

„Ma az a divat, hogy mindenféle borzasztó helyekről hozatják az ételeket, és azt sem tudják mit esznek.”

„Szerencsém volt? Nem tudom. Azt biztos, hogy akkor volt egy rés: az öregek már nem nagyon tüsténkedtek a konyhában, a fiataloknak meg nem volt kitől megtanulni főzni. Sokan a közüzemi konyhákon étkeztek, vagy kifőzdékben. 

Én azt mutattam meg, hogy az otthoni főzés az érték. Összetartó erő. Egy finomra főzött ebéd békét teremt.

Sokszor nem visz magával útravalóul mást az ember a gyerekkorából, csak a jó hangulatú vacsorák ízét, emlékét. És ezért érdemes megtanulni a fakanálforgatást.”

Frank Júlia 2020 tavaszán

Frank Júlia 2020 tavaszán / Fotó: Nagy Zoltán, nlc. archiv

„…a csirkemellet nem szeretem, az a világ legunalmasabb alapanyaga, szerintem legalábbis.”

„Kísérletező ember vagyok, és bár a hagyományos magyar konyhát mindig is nagyon szerettem, de soha nem tartottam korszerűnek, mert a hazai fogások kalóriadúsak és nehezek. Könnyíteni akartam rajtuk…”

„…ma már olyan mérhetetlen mennyiségű szakácskönyv van, hogy el sem lehet olvasni, a legtöbben ráadásul csak a képek miatt forgatják. (…) No meg az interneten millió recept van.”

„…én elsősorban nyersanyagcentrikus vagyok, és nem annyira ételcentrikus. Szeretem a jó nyersanyagot és a zöld fűszereket is.

Már semmit nem veszek feldolgozottan. És nem veszek konzervet sem.

Megveszem a húst, itthon megdarálom, de hetente egyszer kenyeret is sütök, és a fagylaltot is magam csinálom.”

„Mautner Zsófit kifejezetten nagyra tartom, de a legtöbb gasztrobloggerről nincs nagy véleményem, mert olyasmiről írnak, ami engem nem érdekel. Nem írják le a recept pontos menetét, hanem arról beszélnek, hogyan mennek piacra. Nem ez a fontos. A lényeg, hogy el lehessen készíteni azt az ételt, amiről szó van. Aki az én receptemet követve főz, annak tuti, hogy sikerül, mert pontosan és precízen megmagyarázok mindent.”

„A kiadó vezetőjével megállapodtunk arról, hogy ötvenezer példányban nyomják ki, de olyan gyorsan elkapkodták, hogy végül három hónap alatt 350 ezer példányban jelent meg. Utána évente három könyvet írtam különböző kiadóknál harminc évig”

Forrásaink voltak: 1, 2, 3, 4

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top