Halmozzuk a jót: nutellás-mogyorós brownie
A brownie krémesen puha belsővel az igazi, és nem ronthatjuk el egy gombóc vaníliafagyival vagy lekváros krémmel sem a tetején. Alapszabály, hogy nem szaladhat meg a liszt a kezünkben, hogy ne legyen száraz a belseje, és már 15-18 perc után érdemes szúrópróbával ellenőrizni, hol tart a sütés. Belül maradjon nedves, a szaftos falatokhoz pedig a Nutella is a segítségünkre lesz!
Hozzávalók:
- 2 db tojás
- 10 dkg cukor
- 12 dkg puha vaj
- 9 dkg búzaliszt
- 2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 20 dkg Nutella
- 12-15 dkg sótlan földimogyoró
- csipet só
Elkészítése:
- Készítsünk elő egy 20×20 centiméteres sütőtálat.
- A mogyorót durvára vágjuk, a sütőtálat sütőpapírral béleljük ki, és előmelegítjük a sütőt 180 C fokra.
- A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és kikeverjük.
- A lisztet összeforgatjuk a cukrozatlan kakaóporral, majd a tojásos keverékhez keverjük.
- A mogyoró kb. felét beleszórjuk a masszába, és alaposan összekeverjük.
- A mogyorós masszát a sütőpapírral bélelt sütőtálba simítjuk, majd rákanalazzuk a Nutellát, kés hegyével vagy villával kicsit vegyítjük a csokis masszából, majd rászórjuk a maradék durvára vágott mogyorót.
- Sütőbe toljuk, és 180 fokon 25 percig sütjük.
Házi Nutella 15 perc alatt
A bolti Nutellához képest klasszisokkal több mogyorót és csokoládét, jóval kevesebb cukrot és pálmaolajat egyáltalán nem tartalmaz az alábbi mogyorókrém recept. Minden befektetett perc megéri: az elkészült finomságot kóstolva tapasztalhatjuk meg igazán, hogy milyen az, amikor nem az olajos cukros masszát kóstoljuk, hanem igazi mogyorókrémet. Negyed óra alatt kész!
Hozzávalók:
- 200 g törökmogyoró
- 100 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
- 60 gramm cukor
- 1,5 dl tej
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 2 csipet só
Elkészítése:
- A mogyorót borítsuk egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 200 Celsius-fokon kb. 8 percig pirítsuk.
- Míg hűl a pirított mogyorónk, készítsük elő és adagoljuk ki a mixerbe a többi hozzávalót.
- Ezután jön a recept egyetlen macerás része, a pirított mogyoróról kézzel távolítsuk el a sült, papírvékony héját.
- Vízgőz felett olvasszuk fel a darabokra tört csokoládét a tejjel, vaníliával és sóval.
- Az összes hozzávalót öntsük a turmixgépbe, és olyan hosszan turmixoljuk, hogy a jól ismert krémes állagot kapjuk.
- Ha túl sűrű volna, löttyintésnyi langyos vízzel hígítsuk!
- Azonnal fogyasztható, hűtőben pedig hosszabban eláll.
Sütemény sütni nem tudóknak: az elronthatatlan csokis bögrés mikróban
Ha nem tudsz sütni, akkor is viríthatsz csokis sütit. Egy olyan receptet hoztunk el, amihez nem kell a sütőt sem bekapcsolni, egy mikró viszont szükséges lesz hozzá. Bár sok hozzávalós a recept, a sütemény elkészítése egyszerű, csak a túlsütést kerüld el, és persze mikrózható bögrébe adagold a hozzávalókat. Igazi Netflix előtt majszolós édesség.
Hozzávalók:
- 4 dkg (3 csapott evőkanál) liszt
- 4 dkg (3 csapott evőkanál) cukor
- 2 dkg (2 evőkanál) cukrozatlan kakaópor
- 1 tojás
- 2 evőkanál teljes tej
- 2 evőkanál olaj
- késhegynyi sütőpor
- 1 csipet só
- 1 csapott evőkanál csokicsepp vagy tört étcsokoládé
- vaníliakivonat (lehetőleg nem aroma)
Elkészítése:
- Nem kötelező, de jól jön: főzőspray-vel vagy vajjal kenjük ki a bögre belsejét.
- Egy kisebb keverőtálban gondosan keverjük össze a lisztet, kristálycukrot, kakaóport, a sütőport és a sót.
- Adjuk hozzá a tejet, az olajat és a vaníliakivonatot, és elegyítsük.
- Szórjuk meg a tetejét a csokicseppekkel vagy étcsokival.
- A mikrohullámú sütőt állítsuk 1200 wattra, és 75-90 másodpercre tegyük be.
- Egyes esetekben már 60 másodperc is elég lehet, ezért figyeljük, mikor dermed meg a bögrés sütink közepe.
- Bár nem sütőben készül, a bögrénk forró lesz, úgyhogy csak óvatosan vele. Együk kanállal (és fagyival)!
A citromtarte és csokitorta násza: citromkrémes csokitorta
Csokiból sosem elég, de a citrusfélékkel csavarhatunk egyet a tömény csokiízen. Az alábbi recepthez szerezzünk be egy darab biocitromot, hogy vegyszermentes héjat reszelhessünk a citromos krémbe.
Hozzávalók:
A kakaós omlós tésztához:
- 200 g vaj
- 100 g porcukor
- 1 tojássárgája
- 270 g búzaliszt
- 30 g cukrozatlan kakaópor
A citromkrémhez:
- 5 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1,5 citrom kifacsart leve
- 2 tojássárgája
- 1 db tojás
- 6 dkg vaj
A csokikrémhez:
- 150 ml tejszín
- 120 g étcsokoládé
- 30 g puha vaj
- 20 g porcukor
Elkészítése:
- A tésztához a cukrot, a lisztet és a kakaóport összekeverjük, a vajat felkockázzuk. Kézzel összemorzsoljuk a vajat a cukros-lisztes keverékkel, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és összegyúrjuk.
- A nagy gombócot folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük 30 percre.
- A tészta felét lisztezett deszkán kinyújtjuk, akkorára, amekkorával a sütőformánkat ki tudjuk bélelni. (A maradék tésztát visszatesszük a hűtőbe és sütünk belőle valami mást.)
- A kinyújtott tésztát egy 18 cm átmérőjű tortaformába tesszük – úgy, hogy oldala is legyen –, lenyomkodjuk, villával megszurkáljuk, sütőpapírt helyezünk rá, és pitesúlyt vagy szárazbabot öntünk rá – hogy ne emelkedjen meg – és 180 fokon sütjük 10 percig, majd levesszük a súlyt és a sütőpapírt, és további kb. 10 percig sütjük. Ha kész, hűlni hagyjuk.
- Közben elkészítjük a citromkrémet: egy lábasban összekeverjük a cukrot a citrom reszelt héjával és levével, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és a tojást, és simára keverjük. Kis lángon – folyamatos kevergetés mellett – főzzük, míg rotyogni nem kezd. Ekkor hozzáadjuk a vajat, és kevergetjük, míg be nem sűrűsödik. Ha kész, hűlni hagyjuk.
- A csokikrémhez felmelegítjük a tejszínt, majd lehúzzuk a tűzhelyről és beletördeljük az étcsokoládét, hozzáadjuk a porcukrot, és addig kevergetjük, míg a csoki teljesen fel nem olvad. Ha elolvadt, hozzáadjuk a felkockázott vajat és simára keverjük.
- A kihűlt tésztalapra simítjuk a citromkrémet, majd a csokikrémet, hűtőbe tesszük pár órára, hogy megdermedjen. Ízlés szerint fehér csoki darabkákkal szórhatjuk meg.
Lisztmentesen is csoda: csokitorta
Ez a csokitorta lisztmentesen is tökéletes. Sőt, búzaliszt nélkül még puhább és krémesebb textúrát kaphatunk (akárcsak a brownie-kban). Az alábbi receptben a keserű- és tejcsoki arányaival játszhatunk attól függően, hogy mennyire vagyunk édesszájúak. A narancs esetében is kezeletlen héjú, vegyszermentesen termesztett bionarancs vásárlását ajánljuk. A lényeg, hogy ne süssük túl, inkább már 20 perctől a sütőből kivéve ellenőrizzük, de ne szárítsuk ki.
Hozzávalók:
- 110 g puha vaj
- 2 db tojás
- 50 g cukor
- 100 g csokoládé (ét- és tejcsoki vegyesen)
- 25 g kakaópor
- 1 kisebb narancs reszelt héja
- 50 g darált dió
Elkészítése:
- Szükség lesz egy 18 cm átmérőjű tortaformára.
- A vajat egy lábasban megolvasztjuk, majd beletördeljük a csokit és kevergetve megolvasztjuk. Ha kész, félretesszük hűlni.
- A tojásokat kikeverjük a cukorral és a narancs reszelt héjával, majd a csokis keverékhez adjuk és elkeverjük.
- Utolsóként hozzáadjuk a kakaóport és a darált diót, és az így kapott masszát a tortaformába öntjük.
- 180 C fokon 25-30 percig sütjük, tűpróbával teszteljük.
Isteni csokiszuflé Gordon Ramsay-től
A szuflé kényes jószág. Nem perceken, hanem másodperceken múlhat, hogy valóban folyós legyen a közepe, ami e desszert lelke. Fontos, hogy meleg tányérra kerüljön a sütőből kivéve (mikrohullámú sütőben előmelegíthetjük őket), hogy ne dermedjen meg a hideg tányéron a sütemény. Akárcsak a brownie-t, a csokiszuflét is új szintre emeli.
Hozzávalók (2 főre):
• 50 g vaj + a formák kivajazásához
• 2 teáskanál cukrozatlan kakaópor
• 50 g jó minőségű (minimum 70 százalékos) étcsokoládé
• 1 nagy tojás
• 1 nagy tojássárgája
• 60 g cukor
• 50 g finomliszt
Elkészítése:
- Vajazzuk ki és szórjuk körbe alaposan kakaóporral a kb. 7,5 cm átmérőjű szufléformákat.
- Vízgőz felett olvasszuk meg a vajat és az étcsokoládét, keverjük simára, majd hagyjuk hűlni 10 percig.
- Elektromos habverővel fehéredésig verjük a tojást, a tojássárgáját és a cukrot, majd adjuk hozzá a csokis-vajas keveréket is.
- Átszitálva adjuk hozzá a lisztet, és óvatosan forgassuk össze, majd az így kapott masszát öntsük a szufléformákba.
- Süssük 12 percig, majd borítsuk meleg tányérra. Tálaljuk azonnal, akár fagyival, savanykás lekvárral vagy gyümölcsökkel.
Csokis-tonkababos crème brûlee
A crème brûlee és crema catalana, azaz katalán krém egyazon élményt nyújtja. A lágy, tejes desszertet kemény, karamellizált cukorréteg borítja, amit kiskanállal szertartáson megkopogtatunk, majd megtörünk. Hagyományosan nem tartalmaz csokoládét ez az édesség, az alábbi recept viszont étcsokival és a karakteres, dohányos ízű tonkababbal vadítja meg a tejalapú mediterrán klasszikust.
Hozzávalók:
- 1 nagy kezeletlen narancs leve és reszelt héja
- 4 dl tejszín
- 1/3 tonkabab
- 4 tojássárgája
- 2 evőkanál cukor
- 8 dkg étcsokoládé
- kb. 1 evőkanál kristálycukor a karamellizáláshoz
Elkészítése:
- A narancsot megmossuk, héját lereszeljük, levét kifacsarjuk.
- A levét kis lábasba tesszük és folyamatos kavargatás mellett sűrűre beforraljuk, szinte szirupállaga legyen. Beletesszük a reszelt héjat is.
- A tejszínt felmelegítjük, belereszeljük a tonkababot.
- A tojássárgáját robotgéppel kihabosítjuk a cukorral.
- A meleg tejszínben feloldjuk a darabokra tört étcsokoládét, majd hozzáadjuk a tojásos-cukros masszához. Belekeverjük a narancsszirupot is. Kis porcelántálkákba adagoljuk.
- A formákat egy tepsibe ültetjük, majd forrásban lévő vízzel feltöltjük a tepsit úgy, hogy a formák magasságának ¾-ig érjen a víz.
- 150 Celsius-fokos sütőben 40 percig gőzöljük, ezt követően kihűtjük, majd éjszakára hűtőbe tesszük.
- Tálaláskor mindegyik adag felszínét megszórjuk 1-1 evőkanál cukorral, és karamellizáló pisztollyal rákaramellizáljuk.
Banános-mandulás csokitorta
Ez az emeletes torta különösen látványos, ha tortaállványon tálaljuk az asztalra, de valójában sokkal egyszerűbb, mint számos más csokitorta. Kakaós piskóták közé kerül a habos krém és a banán, a mandula pedig a falatok roppanósságáért felel. A banán mindig jó ötlet a kakáóhoz/csokoládéhoz, és krémesíti is a falatokat.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 8 dkg cukor
- 5 db tojás
- Fél tasak sütőpor
- 1,5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 3 evőkanál amaretto likőr
A habos réteghez:
- 10 dkg étcsokoládé
- 3 dl habtejszín
- 1-2 evőkanál porcukor
Töltelék:
- 2 nagy méretű banán
Forma kikenés:
- kikenéshez vaj
- kikenéshez kakaópor
Tetejére:
- 5 dkg szeletelt mandula
Elkészítése:
- A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és a likőrt, és kikeverjük.
- A lisztet elegyítjük a sütőporral és a cukrozatlan kakaóporral, ezután a tojásos keverékhez öntjük. Összekeverjük, és a kész massza felét kivajazott, kakaóporral körbehintett 18 cm átmérőjű formába öntjük.
- 180 C fokon 20-25 perc alatt készre sütjük, majd ugyanígy járunk el a massza másik felével, azt is megsütjük. A kész tortalapokat félretesszük hűlni.
- Közben száraz serpenyőbe szórjuk a szeletelt mandulát és közepes lángon, sűrűn rázogatva 5-10 perc alatt megpirítjuk.
- Ha teljesen kihűltek a tortalapok, elkészítjük a csokis habot. A csokoládét apróra vágjuk, a porcukrot a tejszínhez adjuk és felverjük. A porcukros tejszínhabhoz óvatosan hozzákeverjük az apróra vágott csokoládét.
- A banánokat felszeleteljük.
- Tortatálra vagy tálcára helyezzük az egyik tortalapot, ráhelyezzük a banánszeleteket, és rákanalazzuk a csokis-tejszínhab felét. Elegyengetjük, majd óvatosan ráhelyezzük a másik tortalapot, annak a tetejét is kirakjuk banánszeletekkel, rákenjük a maradék csokis tejszínhabot, és a tetejét megszórjuk a pirított, szeletelt mandulával.
- Tálalásig hűtőben, illetve hűvös helyen tároljuk.