nlc.hu
Életmód

Változik az apa agya az újszülött mellett

Zsugorodik az apák agya a baba születése után

Az új apukák agya ugyanúgy néz ki, mint bárki másé – csak egy kicsit változik meg a baba születése után.

Amikor a férfi apává válik, megállíthatatlan változáson megy keresztül – és nem csak lelkileg. A baba születése után az apa szervezetében csökken a tesztoszteronszint, míg a gondoskodásra ösztönző hormonok, mint a prolaktin és az oxitocin termelődése megnő, ennek hatására elindulhat például az apánál a súlygyarapodás is. De az agyban bekövetkező változások – amelyek a fókusz, a memória és az érzelmek változásában mutatkoznak meg, mintha az agyban átkapcsolódott volna egy kapcsoló – általában nem kapnak elég figyelmet. Egy új tanulmány azonban megerősíti, hogy ez nem csak az apák képzeletében létezik, hanem valóban változik a férfiak agya a baba születése után.

A Cerebral Cortex folyóiratban megjelent új tanulmányból kiderül, hogy a férfi agya enyhe zsugorodáson megy keresztül, amikor újszülött érkezik a családba, kiegészítve a hasonló kutatásokat, amelyek szerint a nőknél is történnek agyi változások az anyaság során.

Mindenütt hasonló csökkenést találtunk a szürkeállományban, ami arra utal, hogy az agy áramvonalasabbá és valószínűleg hatékonyabbá válik az apáknál az első gyermek születése után

– mondta Darby Saxbe, Ph.D., a Dél-Kaliforniai Egyetem pszichológiaprofesszora és a tanulmány egyik vezető kutatója. Ez az agyra jellemző neuroplaszticitásnak, vagyis annak a képességnek köszönhető, melyben az idegpályák közötti új kapcsolatok létrehozásával alkalmazkodik az új helyzetekhez és új készségek elsajátításához. Az agy dinamikus és újraterveződik, amikor olyan új működési módokat kell beépítenie, amelyeket korábban nem – mint például egy újszülött életben tartása.

A kutatás során a szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy lesznek-e plasztikus változások az apáknál az agy azon területein, amelyekről korábban kimutatták, hogy részt vesznek a gyermek gondozásában. Ezek közé tartoznak főként azok a területek, melyek az érzelemszabályozásért és az empátiáért felelősek, valamint azok, amik inkább az elsődleges ösztönökkel (éberség, motiváció, jutalmazás) kapcsolódnak.

Apa újszülöttel

Változik az apa agya a gyerek születése után (Kép: Getty Images)

A tanulmányhoz 57, a 30-as éveik közepén járó férfi agyának adatait vizsgálták meg. Három csoportra osztották őket, az egyik csoport agyát a partnerük teherbeesése előtt, majd két-három hónappal a szülés után szkennelték. A másik csoportba tartozó apák agyát a párjuk terhességének 30. hetében, majd a baba születése után hét és kilenc hónap között vizsgálták meg. A harmadik csoport férfinak pedig nem született gyermeke. Az eredményből kiderült, hogy azoknál a férfiaknál, akiknek a vizsgálat ideje alatt nem született gyermeke, nem volt eltérés az agyuk szerkezetében, a másik két csoportban lévő újdonsült apáknál azonban nyilvánvaló változások mutatkoztak.

„Az apák mindkét csoportjában azt találtuk, hogy az agykérgi területen térfogatcsökkenés volt tapasztalható”

– mondta el Saxbe. Konkrétan a zsugorodás az agy azon területein volt jellemző, amelyek akkor aktívak, amikor nyugalomban vagyunk és álmodozunk, nem pedig egy feladatra koncentrálunk. Az ezen a területen bekövetkezett enyhe zsugorodás annak tulajdonítható, hogy az agy racionalizálja a pályáit, és ezáltal tömeget veszít – mindezt azért, hogy hatékonyabbá váljon a szociális információk feldolgozásában, hogy az apa gondoskodni tudjon a gyerekéről.

Saxbe szerint a csecsemőkkel való nonverbális kommunikáció és empátia, valamint a szándékaik megértése olyan készség, amellyel az emberek általában nem rendelkeznek, amíg nincs rá szükségük. Ebből észszerűen következik, hogy az agy jelentős változásokon megy keresztül az újszülött életben tartásának érdekében, beleértve az agyban lévő extra zajoktól való megszabadulást. Az agy a gyermek születésének hatására tulajdonképpen áramvonalasabbá vagy hatékonyabbá válik. Ezek az új apukáknál tett megállapítások összhangban vannak azzal, ami az új anyukák agyában történik. Az anyukáknál az agy azon részein is változások tapasztalhatók a kutatások szerint, amelyek inkább az ösztönökkel, az érzelmekkel, a félelemmel és a fenyegetés érzékelésével kapcsolatosak. „Ennek köze lehet ahhoz, hogy az anyák megtapasztalták a terhességet, az apák pedig nem” – mondta Saxbe, aki további kutatásokat tervez az apák agyának feltérképezésére, mert szerinte az apákat általában elhanyagolják a kutatásban a gyerekszületéssel kapcsolatban.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top