nlc.hu
Életmód

Demi Moore 60 éves

„Sok mindenen keresztülmentem, főleg ahhoz képest, ahonnan jöttem” – 60 éves lett Demi Moore

Hiába játszott el mesés szerepeket, hiába bizonyította, hogy kiváló anya, és remek színésznő, a ma 60 éves Demi Moore hosszú éveken keresztül csak egy dologra vágyott: hogy hátrahagyja a hányattatott gyerekkorát, és az ebből adódó bizonytalanságait. Évtizedek munkájába telt, de végül győzedelmeskedett a démonjai felett!

Demi Moore életét nagyon nehéz lenne egy klasszikus sztárportréban bemutatni. Nem azért, mert nem lenne miről beszélni a karrierjét illetően – kétségkívül az egyik legsikeresebb és legsokszínűbb híresség volt a ‘80-as és ‘90-es években –, hanem azért, mert élete nagy részét a korántsem egyszerű gyermekkora és az abból adódó traumái határozták meg. 

Keserű kezdetek 

A legtöbb portré a bemutatott személy megszületésével indul, azonban Demi Moore még világra sem jött, amikor a vér szerinti apja lelépett. Virginia King – Moore édesanyja – 18 éves volt ekkor és jobb kilátások híján hozzáment egy Danny Guynes férfihoz, aki újsághirdetés-szervezéssel foglalkozott. Lehetne ez egy kedves love story, ami azzal végződik, hogy a család a frigy megkötése után boldogan élt, azonban a forgatókönyvet az élet írta.  

Guynes munkája miatt a család rengeteget utazott, ami miatt nem tudtak sehol gyökeret verni, a helyzetet pedig csak tovább súlyosbította, hogy a férfi azt a kevés pénzt, amit megkeresett, eljátszotta. A függőség életének másik főszereplőjét, az anyját is érintette, aki az alkohol iránti szenvedélyéből adódóan egészen hosszú letartóztatási nyilvántartással rendelkezett. Két ilyen szülő mellett, akik se veled, se nélküled kapcsolatban éltek és a saját démonjaikkal küzdöttek, egyáltalán nem volt egyszerű felnőni. Kívül-belül című életrajzi könyvében Moore őszintén vallott életének korai szakaszáról, többek között arról is, hogy 15 évesen nemi erőszak áldozata lett. Végül 16 volt, amikor már nem bírta tovább: 

Elköltöztem a családom házából, és a végzős évem előtt otthagytam a középiskolát.

A fentiek fényében érthető, hogy a színésznő másra sem vágyott, csakhogy ezt a közeget maga mögött hagyja, azonban ahogyan a mondás is tartja: elfuthatsz, de el nem menekülhetsz. 

Freddy Moore-tól Bruce-ig 

Ha 16 évesen Hollywoodban élsz, ráadásul modellként dolgozol, hamar a belső körökben találhatod magad – Demi ezt a saját bőrén tapasztalta meg. Azután, hogy a híres Elite Modellügynökség szerződtette, egy szórakozóhelyen bemutatták Freddy Moore zenésznek, akihez végül 1981-ben, 19 évesen hozzáment. A házasságról úgy nyilatkozott, hogy nemcsak az életét, hanem a vezetéknevét is megváltoztatta. Mondhatni, hogy egymást inspirálták, közösen írtak új dalokat, sőt, Moore még a férfi zenekarának, a The Nu-Kats-nek a videóklipjében is szerepelt. A kapcsolat azonban kezdettől fogva kudarcra volt ítélve, mert – ahogyan a színésznő később bevallotta – csak azért ment hozzá a férfihoz, hogy elvonja a figyelmét apja haláláról (Danny Guynes agydaganatban halt meg, nem sokkal a halála előtt békült ki lányával – a szerk.), ráadásul a férfi folyamatosan csalta őt. 

Demi Moore és Freddy Moore

Freddy Moore-ral kötött házassága a férfi csalfasága miatt ért véget (Fotó: Getty Images/Ron Galella)

A házasság 1985-ig tartott, ebben az évben jött ki a Szent Elmo tüze című film, ami a színésznő számára meghozta az áttörést, és egyúttal egy új szerelmet is, Emilio Estevez személyében. Úgy tűnt, hogy a magánéletben és a karrierjét illetően is sínen van, a Mi történt az éjjel?, az Egy őrült nyár és A hetedik jel című filmekben több oldalát is bemutathatta, sőt, még egy off-Broadway produkcióban is szerepelt, miközben Estevez gyűrűt húzott az ujjára. Egyedül az alkoholproblémák voltak azok, amik visszaköszöntek az életének ebben a szakaszában. Memoárjában így emlékezett meg a megismerkedésükről: 

Emilio és én komolyan randevúzni kezdtünk, miután kijózanodtam. Hat hónapig voltunk együtt, aztán eljegyeztük egymást, és beköltöztem hozzá a malibui lakásába. Nagyon kedves volt, nagyon figyelmes, és visszatekintve úgy gondolom, hogy a költözésünk gyorsaságának egyik fő tényezője az volt, hogy családra vágytam, és ő szoros kapcsolatban volt az övével.

A történelem azonban ismételte önmagát, pont, amikor az esküvői meghívókat akarta kiküldeni, a színésznő fülébe jutott, hogy a férfit egy másik nő oldalán látták. Eleinte próbálta megmenteni a kapcsolatot, ám amikor a terápiás üléseken rájött, mennyire hátul szerepel Estevez prioritási listáján, felbontotta az eljegyzést és vele hátra hagyta azt az összetartó családot is, ami olyan sokat jelentett neki. Ekkor lépett a tettek mezejére Bruce Willis, akivel ekkor már ismerték egymást, az események pedig felpörögtek. 

A Bruce-éra

Hollywood álompárja még egy éve sem randizott, amikor Willis megkérte a kezét egy Las Vegas-i kiruccanáson, ahol össze is házasodtak a Golden Nugget kaszinó égisze alatt. „A játékasztalokhoz mentünk, amikor Bruce azt mondta »azt hiszem, össze kellene házasodnunk«. Poénkodtunk rajta a repülőút során, de hirtelen nem úgy tűnt, hogy viccel.”

Demi Moore és Bruce Willis

Demi és Bruce egy filmpremieren találkoztak először, és a színésznőnek egyáltalán nem volt szimpatikus a férfi (Fotó: Getty Images/Jim Smeal)

A házasságkötésük nagyon szűk körben zajlott, hazatérésük után egy hónappal viszont tartottak egy nagy esküvőt, ahová Hollywood krémje is hivatalos volt. 11 évig voltak együtt, házasságukból három gyermekük született, Rumer, Tallulah és Scout, és ez idő alatt végig az egyik legszebb sztárpárnak tartották őket, ezért is lepett meg mindenkit, amikor 1998-ban bejelentették a válásukat. 

Három gyermekünk van, akiket továbbra is együtt fogunk nevelni, és valószínűleg ezután is ugyanolyan közel állunk majd egymáshoz, mint eddig. Tisztában vagyunk vele, hogy életre szóló elkötelezettségünk van a gyerekeink iránt. A barátságunk folytatódik

 – adták ki a nyilatkozatot, és bár sokan kételkedtek a szavaikban, az évek során bebizonyították, hogy tényleg sikerült a lehető legszebben elválniuk. Olyannyira, hogy Willis még a színésznő későbbi választottjával, a 15 évvel fiatalabb Ashton Kutcherrel is baráti kapcsolatot ápolt és az esküvőjükön is jelen volt.  

A boldogságból a függőségbe 

Egy kapcsolat onnantól lesz hivatalos sztárberkekben, ha a pár a vörös szőnyegen is együtt mutatkozik. Moore és Kutcher 2003-ban, a színésznő nagy visszatérésekor, a Charlie angyalai: Teljes gázzal premierjén jelent meg először a nyilvánosság előtt, 2005-ben pedig a nagy korkülönbség ellenére is összeházasodtak. Bár úgy tűnt, hogy a színésznő kivirágzott a házasságban, valójában komoly problémákkal küzdött. Hat hónaposan elvetélt, amiben a sajtó szerint nagy szerepe volt a kábítószer-fogyasztásnak, és ahogyan az az életrajzi könyvéből kiderül, az sem segített, hogy a fájdalmát cigarettával és túlzott alkoholfogyasztással szerette volna elfojtani. Miután egy fogászati kezelés után a gyógyszerekre is rákapott, Kutcher végül megelégelte a dolgot és úgy döntött, mindkettejük érdekében jobb lesz, ha külön utakon folytatják.  

Demi Moore családja

A színésznő első férjével, lányaival, és második férjével, Ashton Kutcherrel a Charlie angyalai: Teljes gázzal bemutatóján (Fotó: Getty Images/L. Cohen)

Útkeresés és boldogság 

Nem kell hozzá pszichológusi diploma, hogy az ember lássa kirajzolódni azokat a mintákat, amiket Moore szülei is elkövettek. A színésznő nemcsak édesanyja függőségét vitte tovább, hanem a bizonytalanságát is. Annak ellenére, hogy két szuper férfi is volt az életében, aki támogatta, illetve egy családot is összetartott, anélkül, hogy jó példa lett volna előtte, sokáig nem hitte el magáról, hogy ő bármilyen módon szerethető lenne. A belső bizonytalansága testképzavarokhoz is vezetett, és bár soha nem nyilatkozott róla, valójában mindenki látja, hogy az arca a plasztikai műtéteknek köszönhetően teljesen másképp néz ki, mint fiatal korában. 

Sokáig tartott, mire végre elfogadta önmagát, mire végre fel tudta számolni azt, ami elől 16 évesen elmenekült, ehhez azonban kőkemény önismeretre kellett szert tennie – ezt részben Kutchernek köszönheti, ugyanis a válásuk döbbentette rá, hogy ez így nem folytatódhat tovább. 2012-ben, azaz pontosan tíz éve minden tudatmódosító szert letett, és azóta is vállaltan józan életet él. Terápiás jelleggel kiírta magából a gyerekkora óta elszenvedett fájdalmakat, tragédiákat, sokszor saját magát is nyers őszinteséggel szembesítve mindennel, de ennek – és persze a lányai kitartó támogatásának – köszönhetően gyógyulás útjára lépett. 

Tartozom. Ide. Magamhoz. Ehhez a házhoz. Ezen a bolygón. Most az 50-es éveim közepén járok, túléltem mindkét szülőmet, tudom, hogy sok mindenen mentem keresztül, főleg ahhoz képest, ahonnan jöttem. Az igazság az, hogy az egyetlen kiút a belépés

– írta a memoárjában, és igen, láthatóan még sosem volt olyan jól és önazonosan, mint mostanában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top