nlc.hu
Életmód

Evés utáni alvás

Ez történik a testedben, ha evés után lefekszel

Te is gyakran érzed úgy evés után, hogy jó lenne ledőlni egy kicsit? Vagy épp rendszeresen előfordul, hogy közvetlenül lefekvés előtt fogyasztod el a vacsorádat? Elmondjuk, mi zajlik le ilyenkor a szervezetedben.

„Ha evés után lefekszel, fennáll annak a lehetősége, hogy a kevéssel azelőtt elfogyasztott étel, amely a nyelőcsövön keresztül eljutott a gyomor bejáratáig, megindul visszafelé, immár a gyomorsavak egy részével és feljut a torkodba” – magyarázta Peyton Berookim gasztroenterológus a Well+Good magazinban. Más szóval, az emésztőrendszer ilyenkor megfordítja az étel lebontásának természetes folyamatát, amikor pedig ez megtörténik, gyomorégés és savas reflux tüneteit produkálhatod. Égő érzés jelentkezhet a mellkasban és a torokban, savanyú íz a szájban, illetve böfögés. A reflux irritálhatja a légutakat, köhögést okozhat, ami még az enyhe asztmás tüneteket is utánozhatja.

„Nincs olyan állapot vagy forgatókönyv, amelyben azt javasolnánk, hogy evés után feküdj le – mondta dr. Berookim. – Ez ellenkezik a gravitáció természetes irányával, amely elősegíti az egészséges emésztést.”

Felhívta a figyelmet arra is, hogy bizonyos egészségügyi problémákkal küzdőknek különösképp óvakodniuk kell attól, hogy étkezés után lefeküdjenek. Ilyen betegség a reflux (gastrooesophagealis reflux, GERD), illetve a rekeszsérv (hiatus hernia), az ő esetükben ugyanis az evés utáni fekvés jelentős mértékben súlyosbítja a kellemetlen tüneteket.

A szakember általános szabályként megemlítette azt is, hogy a legjobb, ha evés közben és után egyenesen ülünk. Az Applied Physiology, Nutrition and Metabolism című szakfolyóiratban megjelent tanulmány is rámutatott annak előnyeire, ha evés közben és után ilyen testhelyzetben vagyunk. Miután a kutatók tanulmányozták a fehérjebevitel hatásait mindkét testhelyzetben, arra a következtetésre jutottak, hogy az egyenes testhelyzetben történő táplálkozás, szemben a fekvő helyzettel „gyorsítja a gyomor kiürülését, és növeli a plazma aminosav-elérhetőségének étkezés utáni emelkedését a fehérjeemésztés és az aminosavak felszívódásának fokozása révén.” Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy elősegítheti az optimális emésztési funkciót és a tápanyagok felszívódását, ha a fehérjében gazdag ételeket függőlegesen ülve fogyasztjuk el.

Fekvés

Nem tesz jót, ha így fekszel evés után (Fotó: Getty Images)

Mennyi időt kell várni?

Mindezek fényében jogosan fogalmazódhat meg persze a kérdés, hogy akkor vajon mennyi időt célszerű várni az evés és a lefekvés között? 

„Általában ajánlatos legalább 30 percet várni evés után, mielőtt teljesen hátradőlnél” – figyelmeztetett a szakember, hozzátéve, hogy ha nem fekszel le teljesen, csak ledőlsz például a kanapéra, úgy, hogy a felsőtestedet félig feltámasztod párnákkal, legalább 45 fokos szögben, akkor nem kell kivárnod a fél órát.

A vacsora elfogyasztása és az esti lefekvés között azonban ajánlatos hosszabb szünetet tartanod. „Általában azt javasoljuk, hogy elég korán étkezz ahhoz, hogy vacsora után csak két órával feküdj le” – mondta dr. Berookim. A refluxosok esetében viszont a két óra kevés lehet, nekik érdemes négy órával lefekvés előtt étkezni utoljára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top