nlc.hu
Életmód

Meghalt Tuan Tuan, a kínai-tajvani barátság pandája

Meghalt Tuan Tuan, a kínai-tajvani barátság pandája

El kellett altatni a pandát, amelyet Kína ajándékozott Tajvannak 14 éve.

Elpusztult a Tuan Tuan nevű óriáspanda, amelyet 2008-ban ajándékozott Kína Tajvannak a két ország barátságának jelképeként – írja a Guardian.

A 18 éves állat először augusztusban lett rosszul, majd agydaganatot mutattak ki nála, és rohamai voltak. Már látszott, hogy nem lehet megmenteni, de gyógyszeres kezeléssel próbálták elviselhetőbbé tenni a napjait. Végül november 19-én elaltatták, mert állapota visszafordíthatatlanná vált, és nem tudott volna minőségi életet élni.

Peking általában csak kölcsönbe ad pandákat külföldi állatkerteknek, amelyeknek az esetleges utódokat vissza kell küldeniük Kínába. Ezért volt különleges gesztus, hogy a négyéves pandapár, a hím Tuan Tuan és a nőstény Juan Juan ajándékként került Tajpejbe. 

Az óriáspanda Tuan Tuan nyársra tűzött gyümölcsöket és zöldségeket eszik Tajpejben, a tajvani állatkertben 2019. szeptember 13-án

Az óriáspanda Tuan Tuan nyársra tűzött gyümölcsöket és zöldségeket eszik Tajpejben, a tajvani állatkertben 2019. szeptember 13-án (Fotó: Xinhua/Chen Bin)

Aztán 2022-re nemcsak a panda egészségi állapota romlott meg, hanem a két ország viszonya is, Kína megszakította diplomáciai kapcsolatot Tajvannal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top